Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
6 Adımda Dijital Pazarlama



Kime ne sattığınız şirketinizin dijital pazarlama yapıp yapmayacağını belirler. Eğer tüketicilere sakız satıyorsanız dijital pazarlama yapmanıza gerek yoktur ama toptancılara sakız satıyorsanız mutlaka dijital pazarlama yapmanız gerekir.

Dijital pazarlama yapma kararı verirken dikkate almanız gereken koşullar şunlardır: Müşteriler sattığınız ürün veya hizmeti düşünüp, değerlendirip, kıyaslama yaparak satın alıyorlarsa ve bu satın almaya dikkate değer bir bedel ödüyorlarsa mutlaka dijital pazarlama yapmanız gerekir.


Bugünün müşterisi satın alma kararı vermek için önce Google’a giriyor. Birkaç internet sitesinden bilgi alıyor ve sonunda bir markaya karar veriyor. Eğer sizin markanız bu müşterinin yaptığı Google aramasında onun karşısına çıkmıyorsa işiniz çok zor. Eğer dijital pazarlama yapmıyorsanız markanızın bundan sonra büyümesini beklemeyin. Markanızın bu modern müşterinin kısa listesine girmesi için mutlaka dijital pazarlama yapmanız gerekir.

Peki dijital pazarlama nasıl yapılır? Bu konu elbette çok boyutlu bir konu ama aşağıdaki adımları izleyerek ve bu adımları atarken güvendiğiniz insanlardan yardım alarak markanızı dijital dünyada var edebilirsiniz.

Web Sitenizi Pazarlama Faaliyetlerinin Merkezi Yapın
Web siteniz pazarlama faaliyetinizin kalbidir. Güzel bir siteniz olması elbette iyidir ama bundan daha önemlisi web sitenizin;

Teknik alt yapısı iyi bir sunucuda barınması,
Hızlı açılması,
Mobil cihazlara uyumlu olması,
Kullanıcı dostu olması,
Ziyaretçilerin aradığı bilgiyi kolayca bulduğu,
Google’ın arama motoru standartlarına uyumlu bir web sitesi olmasıdır.
2. Web Sitenizi Nitelikli İçerikle Donatın

Web sitenizi yukarıdaki şartlara uygun yapılandırdıktan sonra sitenizi ziyaret edecek insanların kimler olabileceğini düşünün. Bu insanları gruplara ayırın ve her birini bir persona ile tanımlayın. Bu personalar sizin tipik müşterilerinizdir. Personaların hedeflerini ve ağrı noktalarını irdeleyin; satın alma kararı verene kadar hangi aşamaları kat ettiklerini gözünüzde canlandırın (satın alma yolculuğu). Sitenize koyacağınız bütün içeriği bu personaların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde hazırlayın.

Web sitenize koyacağınız içerik ne kadar nitelikli olursa o kadar çok sayıda ve hedeflediğiniz özelliklerde ziyaretçi çekersiniz. Bunun için;

Markanızın vaadini netleştirin yani insanlara ne sunduğunuzu berrak bir şekilde ifade edin. Bütün içeriğinizin marka vaadinizle uyumlu olmasını sağlayın. Ayrıca bu içeriğin Google arama motorunun istediği şartları taşımasını sağlayın (SEO).
Bu içerikleri oluştururken birinci hedefiniz ziyaretçileri (personaları) eğitmek olsun. Kendinizden ve şirketinizden çok bahsetmeyin. Geçmiş başarılarınızı anlatma telaşına düşmeyin. Bu bilgiler elbette gereklidir ama kimse sizin sitenize sizi merak ettiği için girmez. İnsanlar web sitelerine kendi ihtiyaçlarını en iyi çözecek adresleri bulmak için girerler. Bu nedenle ziyaretçilerin ihtiyaç duyduğu içeriklere öncelik verin. Hedefiniz her zaman ziyaretçileri bilgilendirmek onları eğitmek ve onların satın alma kararlarını kolaylaştırmak olsun.
Bu içerikleri hangi şekilde ve hangi yolla vereceğinizi kararlaştırın.
Ürün ve hizmetlerinizi anlatın,
Blog yazın,
İnfografikler hazırlayın,
Videolar yayınlayın,
Bu içerikleri hangi zaman planında sunacağınızı kararlaştırın. İyi bir içerik stratejisinin en önemli unsurlarından birinin düzenli içerik yayınlamak olduğunu hiç aklınızdan çıkarmayın. Bütün içerikleri bir seferde yükleyen siteleri Google’un üst sıralara çıkarmadığını unutmayın.

3. Sosyal Medyayı Kullanın

Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn gibi sosyal medya platformları sizin web sitenizdeki içerikleri daha çok insana yayacağınız kanallardır. Bu kanallardan hangilerinin sizin sektörünüze uygun olduğuna karar verin ve içeriklerinizi bu kanallarda yayınlayın.
Ayrıca bu sosyal mecralarda rakiplerinizin faaliyetlerini izleyin ve içerik planını bu bilgilere göre gözden geçirin.
Bu platformların teknolojisi, insanların sizin markanızla etkileşim kurmasına imkân verir. İnsanlar bu platformlarda sizin içeriklerinize yorum yazabilir, bu içerikleri beğenebilir ya da başkalarına tavsiye edebilir. Ama bunları yapan insan sayısı pek azdır çünkü insanlar bu platformlara markalarla etkileşim kurmak için girmezler. Kendi ilgi alanlarında olup bitenleri, kendi yakınlarının ve takip ettikleri ünlülerin neler yaptığını merak ettikleri için girerler. Akıllarında sizin markanız değil, kendi yapmak istedikleri vardır. Bu nedenle bu mecraları onlara ulaşmak için yani kendi markanızın vaadini anlatmak için kullanın onlarla etkileşim kurmak için değil.
4. Ziyaretçileri Müşteriye Dönüştürün.

İnsanlarla etkileşim kuracağınız yer kendi web sitenizdir. Sitenizi ziyaret edenlerin ihtiyaç duydukları içerikleri kendi bilgisayarlarına indirmelerini kolaylaştırın. Elektronik kitaplar, eğitim videoları hazırlayın. Bu insanlarla izleyen dönemde ilişki kurun, onlara bilgilendirme e-mail’leri gönderin.
Ziyaretçileri tanımak, onlara kişisel bilgiler sunmak ve onları izleyip müşteriye dönüştürmek için sitenize pazarlama otomasyon sistemi kurun. Onları bilgiyle besleyerek sizin ürün ve hizmetlerinize satın almalarını sağlayın.
Otomasyon sistemiyle toplayacağınız bilgileri bir veri tabanında depolayın ve bu veri tabanını şirketin bütün departmanlarının kullanacağı ortak bir kaynak olarak değerlendirin. Her bölümün her yöneticinin bu bilgi tabanı üzerinden karar vermesini sağlayın.

5. Dijital Reklam Yapın

Oluşturduğunuz içerik web sitenizin trafiğini organik olarak artıracaktır ancak bu zaman alan bir süreçtir. Web sitenize kısa dönemde ziyaretçi çekmek için Google’da sizin marka vaadinizi ifade eden anahtar kelimelere reklam verin.
Benzer şekilde sosyal medya platformlarında ve/veya internette daha çok insana erişmek için de reklam vermeyi dikkate alın.
6. Pazarlama Faaliyetlerinizin Etkisini Ölçün

Dijital pazarlama yapmaya başlamadan önce kendinize hedefler koyun. Web sitenize ne kadar ziyaretçi çekeceğinizi, bunlar arasından ne kadarını hangi zaman diliminde müşteriye dönüştüreceğinizi belirleyin. Elde ettiğiniz sonuçları bu hedeflerle kıyaslayın ve hedefinize ulaşmak için eylem planınızda gerekli değişiklikleri yapın.
Nasıl elektrik icat edildikten sonra her eve her iş yerine girdiyse bugün dijitalleşme de aynı seyri izliyor. Bugün hemen her şirkette muhasebe ve finans bölümleri dijitalleşmiş durumda. Faturalar elektronik olarak kesiliyor. Defterler elektronik ortamda tutuluyor. Banka işlemleri elektronik olarak yapılıyor.

Bir şirketin dijital dönüşümünün en önemli unsuru pazarlama ve satış fonksiyonlarının dijital dönüşümüdür. Eğer sattığınız ürün veya hizmetler dijital pazarlama yapmayı gerekli kılıyorsa, sizin şirketinizin pazarlama fonksiyonu da er ya da geç dijitalleşmek zorunda. Bundan kaçış yok. Rekabetten geri kalmamak için ne kadar erken başlarsanız o kadar isabetli bir karar vermiş olursunuz.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.