Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Siz de İkna Etmek İster misiniz?



Mutlaka başınıza gelmiştir. Çok iyi bildiğiniz bir konuda bir arkadaşınıza fikrinizi anlatıyorsunuz, söylediklerinizin onun aklına yatacağından eminsiniz fakat şaşırarak görüyorsunuz ki beklediğiniz olmuyor. Arkadaşınız fikrinizi kabul etmiyor. Bu sefer siz görüşünüzü farklı açılardan, farklı örnekler vererek bir daha bir daha anlatıyorsunuz ama nafile. Siz ikna etmeye çalıştıkça arkadaşınız sizden uzaklaşıyor ve kendi fikrine daha fazla tutunuyor. Sizin için aşikâr olanı arkadaşınız bir türlü anlamıyor. Hayal kırıklığı yaşıyor, sinirleniyorsunuz. Nasıl oluyor da kendinizi anlatmakta bu kadar zorluk çekiyorsunuz?

Bu durum size tanıdık geliyor mu? Eğer cevabınız evetse bilin ki yalnız değilsiniz. Hemen her gün, herkes bu sorunu yaşıyor.

Peki, bir konuda fikrinizi anlattığınızda, karşınızdakinin sizi kolayca anlamasını hatta bu fikri kendisi bulmuş gibi sahiplenmesini ister miydiniz? Böyle bir güce sahip olsaydınız hayat daha kolay olur muydu?

Böyle bir güce sahip olmanın bir yolu var. Belki de sadece tek bir yolu var: Öykü anlatmak. İkna etmek için öykülerden daha etkili bir yöntem yok. Bu yönetem özel ilişkilerimizde de, iş hayatımızda da, siyasette de geçerli olan bir yöntem.

Peki, herkes öykü anlatmayı öğrenebilir mi? Bu bir yetenek işi değil midir?

ikna-etmek-ister-1
Herkes ama herkes öykü anlatabilir. Öykü anlatmanın bazı kuralları var, bunları öğrendikten ve yeterince emek verdikten sonra herkes kendi fikrini anlatabilme ve karşısındakini ikna etme gücüne kavuşabilir.

1.Öykü anlatmanın yeri sadece dost sohbetleri değildir. Öykü anlatmak aslında en çok liderlerin hayallerini aktarmak ve hedeflerini sonuçlara ulaştırmak için kullandıkları bir yöntemdir.

2. Her şirketin ve her insanın sahip olduğu öyküler mutlaka vardır. Bir şirketin duvarlarının arasında sayısız öykü dolaşır. Bu öyküler iyi anlatıldığında, o şirketin değerlerini en iyi ifade eden taşıyıcılar olurlar.

3. Öykü anlatanın kendini olduğu gibi ortaya koyması; korkularını, endişelerini, zayıflıklarını dinleyenlerle paylaşması yani kendini açması gerekir. Kalbini açan insana herkes kalbini açarak cevap verir. Öykü anlatmanın en önemli gücü de burada saklıdır. Öyküler insanları birbirine bağlar. İnsan ancak duygusal bir motivasyon bulduğu zaman ilham alır ve harekete geçer.

Öykü anlatan insan, öyküsünü coşkuyla, tutkulu bir şekilde anlatırsa, vermek istediği mesajı dinleyicilere geçirir.

4. Öykü anlatanla dinleyen arasında iletişim gerçekleşmesi için iki tarafın da aynı dalga boyuna gelmesi gerekir. Aynı dalga boyunda olmak için anlatanın alçakgönüllü olması ve kendini açması şarttır. Üstten bakan bir insanı kimse dinlemez. Anlatanla dinleyen arasında ancak bu şekilde duygusal bağ kurulabilir.

5. Farklı amaçlar için farklı öykü türleri kullanılmalıdır. Hatta aynı öykü bile değişen ortamlarda tıpatıp aynı şekilde anlatılmaz çünkü her öykünün anlatıldığı ortam farklıdır. Ortama göre öyküyü uyarlamak gerekir.

6. Liderlerin de sıradan insanların da önce kendi yaşam öykülerini anlatmaları gerekir. Bu dinleyenle bağ kurmak için bir ön koşuldur.

ikna-etmek-ister-2
Bunun dışındaki bütün durumlarda, anlatanın kendini değil öyküyü ön plana çıkarması gerekir. Martin Luther King, insanları “kurduğu düş” ile harekete geçirmiştir; kendini önemseyerek değil.

7. Bir öyküyü coşkuyla, tutkuyla ve samimi bir şekilde anlatmak iyi hazırlanmakla mümkündür. Ancak çok prova yapan bir anlatıcı, ses tonunu ve vücut dilini doğal kullanma becerisine kavuşabilir. İnsan ne kadar çok öykü anlatırsa dili o kadar güçlenir. Zaman içinde tarzı oturur ve doğallığı artar.

8. Öyküler yoluyla insanları suçlu hissettirmek ve olumsuz bir havayla öyküyü sonlandırmak doğru olmaz. Öyküler umutla bitmelidir. Yaşanan tüm olumsuzluklar, öykünün sonunda bir iyiliği getirmelidir. Aksi takdirde öykünün olumlu etkisi ve harekete geçirici gücü zayıflar. Pandora’nın kutusunda bile dünyaya bütün kötülükler yayıldıktan sonra kutunun içinde umudun kaldığını unutmamak gerekir.

9. Her öykü, bir kahramanın başından geçen olaylar etrafında kurulur. Joseph Campbell buna “Kahramanın yolculuğu” der.

Bu yolculuk sırasında kahraman zorluklarla karşılaşır, çelişkilere düşer, savaşmak zorunda kalır… Karşısına çelme takanlar da çıkar, son derece değerli akıl hocaları da. En sonunda kahraman girdiği bütün çatışmaların, yaşadığı bütün zorlukların sonunda olgunlaşır ve yeni bir insana dönüşür.

Pretty Woman filminde kahramanın (Richard Gere) karşısına hiç beklemediği bir anda bir sokak kadını (Julia Roberts) çıkar. Bu kadının – kendisinden beklenmeyen- şahsiyeti ve güzelliği, kahramanın ezberini bozar ve yolculuk başlar. Kahraman, serüvenin sonunda olgunlaşır ve bambaşka bir insan olur.

ikna-etmek-ister-3
10. Kendini anlatmak ve dinleyenler üzerinde kalıcı etki yaratmak isteyen herkesin duygu ve düşüncelerini öykülerle anlatması gerekir. İçtenlikle ve iyi anlatılan bir öyküden etkilenmeyecek insan yoktur.

İyi öykü anlatmak için önce uygun öyküyü bulmak ve bunu anlatmak için defalarca prova yapıp, anlatım doğallığına erişmek gerekir.

Amacına uygun bir öykü, iyi anlatıldığında şaşırıcı derecede güçlüdür. Kendini anlatmak, insanları ikna etmek isteyen herkesin bu güçten yararlanması gerekir.

Not: Bu yazıyı ilk kez 27 Ocak 2009 tarihinde yazdım. Bu sefer ise bazı güncellemeler yaptım ve kısalttım.


Temel Aksoy ile iletişim kurmak için e-mail adresi: temelaksoy@temelaksoy.com
Yazarın Diğer Yazıları
Pazarlama Kanunları
Sadakat Programları Markalara Fayda Sağlar mı
Pazarlamaya Övgü
Fiyat İndirimi Yapmayan Markalar Başarılı Olur mu?
Marka Değeri Hesap Edilebilir mi?
Marka Hedef Kitlesi Nasıl Belirlenir?
Oy Vermek Bir Kimlik Meselesidir
Akıllı Kalabalık
Reklam, Hedef Kitlenin Zihninde “Kısa Yol” Oluştur
Alışverişçinin Anatomisi
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.