Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Drucker’a göre üç tür ekip…



Her biri; yapısı, üyelerinden talep ettiği davranışlar, güçlü ve zayıf yanları, sınırları, gerekleri ve her şeyden önce de yapabilecekleri ve kullanım alanları bakımından farklılıklar gösteren üç tür ekip vardır.

1. Ekip: Beysbol Takımı
Gerek bir açık kalp ameliyatını yürüten cerrahi ekip, gerekse Ford fabrikasının montaj hattı bir ‘beysbol takımı’ gibidir. Otomotiv sanayinin yeni bir araba tasarımı için oluşturduğu geleneksel ekipler de böyledir. Burada oyuncular takımda oynarlar. Hiçbir zaman terk etmedikleri sabit konumları vardır. Bu, takım halinde bir oyun değildir. Öteki oyuncular vuruş yapanın yardımına koşmaz ya da anestezi hemşiresine destek olmaz. Eski bir beysbolcu deyişi, “vuruş sırasında tamamen yalnızsınızdır” der. Otomotiv Sanayinin geleneksel tasarım ekibinde tasarımcılar pazarlamacılara hiçbir şey danışmaz, birbirleriyle görüşmezler bile. Tasarımcılar kendi işlerini yapar ve bitirince geliştirme mühendislerine teslim ederler, onlar da kendi işlerini yaptıktan sonra imalâtçılara aktarır. Ürün daha sonra pazarlamacılara geçer.

2.Ekip: Futbol Takımı
Saat gece üçte şoka giren bir hastanın, çevresinde toplanan hastane birimi ya da Japon otomobil üreticilerinin tasarım ekipleri ‘futbol takımı’ gibidir. Futbol takımındaki oyuncuların da, beysbol takımında olduğu gibi sabit konumları vardır. Ama bunlar oyunu takım halinde oynar. Amerikan Otomotiv ve Kozmetik Sanayinin taklit etmeye çalıştığı, Japon otomobil tasarım ekipleri, futbol takımı türü ekiplerdir. Mühendislik deyimiyle söylersek; tasarımcılar, mühendisler, imalatçılar ve pazarlamacılar “paralel” çalışırlar.

3.Ekip: Tenis Takımı
Üçüncü olarak tenisteki çiftlerden söz edebiliriz. Yeni yönetim anlayışı geleneksel montaj hattının yerine bunu geçirmek istiyor. Büyük firmalarda hep birlikte başkanlık bürosunu oluşturan üst yöneticiler veya onbeş yıl önce kişisel bilgisayar gibi muazzam bir buluşu geliştirmiş olan ekip, bu üçüncü türün örnekleridir.

Ekip Özellikleri
Bu her üç tür ekip de gerçek ekiplerdir. Ama talep ettikleri davranışlar, en iyi yapabilecekleri ya da hiç yapamayacakları şeyler bakımından o kadar faklıdırlar ki, hiç bir zaman birbirlerine karıştırılmamaları gerekir ve bir türden diğerine geçmek son derece zordur. Başka bir deyişle, ekipler bir araçtan başka bir şey değildir. Her ekip türünün kendine özgü kullanımları, nitelikleri, önkoşulları ve sınırları vardır. Kendi başına ekip çalışması istenen bir durum değildir. Bu bir olgudur. İnsanlar çalışır ya da oynarken bunu bir takım halinde yaparlar. Hangi iş için hangi tür ekibi kullanmak gerektiği son derece kritik, güç ve riskli, bir kere alındıktan sonra bozulması çok zor olan bir karardır.

Yöneticilerin bu kararı almayı öğrenmesi gerekiyor.


M. Emin Öztürk ile iletişim kurmak için e-mail adresi:
Yazarın Diğer Yazıları
Yönetim Haber Sitemizin Kurucusunu Kaybettik...
Ortak akıl’la hareket edin, kiralık akıl’la değil…
Marka kentiniz olsun, 1 milyar dolar borcun olsun
Sürdürülebilir başarı için…
Niçin 2015 Altın Bir Yıl?...
Niçin Kalbe Endeksli Yönetim?
Kurum kültürü “marka”yı sabah kahvaltısı olarakyer
Takım anlayışının geliştirilmesi
Ekipçilik
Takım; sözün hedefi ve özetidir
<<  1 | 2 | >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.