Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
“Şirket erozyonu” nasıl önlenir?



Ekonomik hayatımızın temel taşları; tedarik-üretim-pazarlama faaliyet üçlüsünün gerçekleştiği ‘Şirketler’dir. Bu üç sürecin yanında istihdam ve dolayısıyla ‘gelir dağılımı’ probleminin çözümü bu birimler üzerinden olmaktadır. Burada devlet ve özel sektör şirketi ayrımı yapmadan bu kuruluşların ülkenin ‘millî serveti’ olduklarını belirttikten sonra, bu servetin korunması için neler yapılması konusunu biraz incelemek istiyorum.

Malum devlet şirketlerin kurulması ve faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için hukukî altyapıyı hazırlar. Kuruluştan sonra da faaliyetlerini devam ettirmeleri için gerekli yol, haberleşme ve benzeri fizikî altyapıyı inşa eder. Daha sonra başarılı olan ve büyüme istidadı gösteren şirketlere malî kaynak temini için kredi, teşvik, destekleme sistemleri tesis eder.
Şirketler kendilerine milletin verdiği vergiler kullanılarak tahsis edilen bu muazzam imkânları kullanarak faaliyetlerini devam ettirirler.

İşte bundan sonra faaliyetlerin sürdürülmesi için ‘yönetim bilgi ve kabiliyeti’ne ihtiyaç vardır. Burada yapılan hatalar şirketlerin kısa dönemde yok olmalarına sebep olur. Bu ‘yok oluş’ sadece şirketin öz kaynaklarını değil şirketin yıllarca kullandığı millî serveti ve daha önemlisi yıllar boyu biriktirilen tecrübe, bilgi ve diğer ‘entelektüel sermaye’ unsurlarını alır götürür. Bu ise millî bir mesele olarak yıllardır kafa yorduğumuz ‘toprak erozyonu’ kadar önemsenmesi gereken kayıplara sebep olur.

O zaman bir şirketin kuruluşundan itibaren ‘yönetim kalitesinin’ artırılması konusuna özen gösterilmesi gerekir demeli ve bu konuyu daha fazla önemsemeliyiz.

Son yıllarda bu konuda büyük gayretler olduğu söylenebilir. Ancak bu ‘yönetim bilgisi desteğini’ daha küçük şirketlere doğru yaymak için çözümler aramalıyız. Büyük gayret ve fedakârlıklarla fizikî ve teknik altyapılarını kurduğumuz üniversitelerimizin ilgili bölümlerini, bu problemin çözümü konusunda cesaretlendirecek hukukî, idarî ve pratiğe dönük kolaylaştırıcı tedbirlerle desteklemeli, yılların ‘uzatmalı’ konusu ‘Üniversite-İş hayatı’ iş birliğini gerçekleştirmeliyiz.

Resul İZMİRLİ (14.12.2012)
Türkiye Gazetesi
http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?ID=555294#.UO1VTeQyJFs


Resul İzmirli ile iletişim kurmak için e-mail adresi: resul.izmirli@yeniyuzyil.edu.tr
Yazarın Diğer Yazıları
Kral öldü, yaşasın yeni kral!
Siz hiç “İş lideri” gördünüz mü?
‘Teknoloji’ tamam da,ne kadar?
Sus bakiiim, uslu ol!
Potansiyel enerjiyi kullanmak
Sıcak başıma vurmuştur!
Güreşin de tadı kaçtı!
Yalınayaklar Hareketi
Bilmem anlatabildim mi?
Rüzgâr Anadolu’dan esiyor
<<  1 | 2 | >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.