Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Özgeçmiş Yazmak Ciddi Bir İştir

15 Ocak 2015 Perşembe::

M. Salih Yazıcı, 15 Ocak 2015

Özgeçmiş, tercüme-i hal, resume veya CV “Curriculum Vitae” (hayat hikâyesi) denilen belgeler; insanın kendisini tanıtan, şimdiye kadar yaptıkları ve bundan sonra yapabilecekleri hakkında fikir vermesi beklenen metinlerdir. Özellikle kişinin kendisinin bulunmadığı yerde onu temsil etmektedir.

Yazı Boyutu : A A A A

Özgeçmiş yazılmasındaki amaç; kısaca kendini ve özelliklerini tanıtıp, birlikte çalışma kararı verilmesi sürecinde ki ilk aşamayı geçip, yüz yüze görüşmeye çağırılmaktır.

Özgeçmişin önemi; yüzlerce hatta binlercesi arasından, sizi öne çıkaracak, sizin seçilip görüşmeye çağırılmanızı sağlayacak niteliği taşıyor olmasından gelir. Bu işlevi, bazen 5-6 saniye kadar kısa bir süre içerisinde bile başarması beklenir. Bununla birlikte, CV’nizin özel mesleki anlamlar yüklenen uzmanlık kelimelerini içermesi, aramalarda bulunması açısından yararınıza olacaktır. O sebeple özgeçmişlerin ilk sayfası; gazetelerin birinci sayfaları gibi; önemli konuların öne çıktığı, ikincil hususların da atlanmadığı, hatasız, amaca yönelik, sizin ve eleman arayan için en önemli hususların bulunduğu yer olmalıdır.

Bir özgeçmişte bulunması gereken standart, bilgiler vardır. Detayları internette veya konuyla ilgili mecralarda kolayca bulunmakla birlikte, temel olması gerekenlere baktığımızda; iletişim bilgileri olmazsa olmazlardandır. Diğer iletişim bilgileriyle birlikte, özellikle hâlâ en kolay ve hızlı olan telefon bilgisi en az iki adet olmalıdır (birisi sizin olmazsa bile, size kolayca ulaşabilecek bir yakınınızın olabilir).


Ülkemizde özgeçmişte resim bulunması ayırt edici bir başka özelliktir. Müracaat edenin ilk etapta bay-bayan olduğunun anlaşılmasının yanı sıra, seçiciye yaşam tarzı hakkında fikir vermektedir. (serbest, kravatlı, sakallı, frapan, başörtülü, ciddi, güler yüzlü gibi...) Tarz dendiğinde, sizin hazırladığınız özgeçmişinizin de ayrı bir tarzı bulunmaktadır. Sanat yönleri öne çıkan meslekler hariç, özgeçmiş genel standartlara fazla aykırı olmamalıdır. Hazırladığınız CV, seçme yerleştirme uzmanlarının alışkanlıklarına uyması da gerekir, sizin farklı yere yazdığınız bir özelliğinizi arayan göremez ise elenmenize kendiniz sebep olabilirsiniz.

Bir CV’de eğitim ve iş tecrübesi olmazsa olmazlardandır. Yeni mezunlar; eğitimler ve stajlarını, eski çalışanların da iş tecrübelerini öne çıkarmaları ve başvurdukları pozisyona göre detaylandırmaları esastır.

Özgeçmişte uzunluk da önemli bir husustur. Yönetici, uzman veya uzun yıllar iş tecrübesi bulunanlar hariç, özgeçmişler iki sayfayı geçmemelidir. Geçmek zorunda hissedilirse bile, iki sayfalık kısa bir özet özgeçmiş mutlaka hazırlamalıdır. Tek sayfalık yeni mezun veya standart bir pozisyonda eleman olarak çalışanlarda ise, tek sayfa dolu dolu olmalı, sayfa içinde boşluk kalmamalıdır. Boşluk kalırsa, yapılan işin detayları veya (yeni mezunsa) okul dersleri-stajlarını açıklayarak doldurulmalıdır. Bu çaba aynı zamanda çalışan kişiye, işi veya eğitiminin detaylarını görmesini, detayını bilmiyorsa öğrenme fırsatını da sağlar. Özgeçmişin pozisyonu karşılayacağından yeterince emin olunmadığı zamanlarda, CV’nin ön yazıyla da desteklenmesinde fayda vardır.

Özgeçmişler abartılı veya tersine çok alçakgönüllü olmamalı, doğal ve mümkün olduğunca kişiyi ve kişiliğini yansıtmalıdır. Aşırı detay bilgi, bilmişlik veya ukalalık olarak algılanacağı gibi, aksine bu işi yapanlar zaten bilirler mütevaziliği içinde bazı bilgileri yazmamak da fayda yerine zarar getirebilir. Kısacası, özgeçmişinizde kendinizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışmalısınız.

Özgeçmişinize her doğruyu detaylı yazmak mecburiyeti olmamakla birlikte, yalan veya sizde olmayan bir şeyi yazmamak mecburiyeti vardır, yeni başlayacağınız bir işi-hayatı yalan üzerine inşa edemezsiniz, hiç beklemediğiniz yer ve zamanda karşınıza çıkabilir. Özellikle; önceki iş yerinizden ayrılma nedenlerini, kimseyi suçlamadan dikkatli biçimde, yumuşak ifadeler kullanarak belirtmekte fayda vardır. Ayrıca özgeçmişinizin güncel olması da önemli bir husustur. Özellikle çalışırken yapacağınız başvurularda buna dikkat etmek gerekir.

Özgeçmiş hazırlamada başvurulmak istenen hedefe yönelik olmak da önemlidir. Bir insanın; eğitimi, tecrübesi veya en azından başvurduğu pozisyonun gereklerinin birbiriyle örtüşmesi, ilgili olması beklenir. Bu yüzden birden fazla çalışma alanı olan bir kişinin de birden fazla CV hazırlaması yerinde olur.

Gönderilen başvuruların takip sürecinin yönetilmesi de ayrı bir dikkati gerektirir. Nereye, hangi CV, hangi pozisyona, ne zaman gönderildi, gibi soruların takibi de gerekir. Mevcut internet kariyer siteleri kendilerinden yaptığınız başvurular konusunda yardımcı olmakla birlikte, tek bir yerle kalmamalı, iş aramak için birçok kanaldan gayret göstermelidir. Tüm yaptığınız başvuruların birlikte bir tabloda kayıt altına tutulması ve görülebilmesi, size ayrı bir hâkimiyet sağlar.

İnternet siteleri yoluyla CV hazırlama ve iş başvuruları yapmak, ilk çıkış noktası olabilir, ancak bunların yanı sıra, temel prensipleri atlamadan kendinizin de bir CV hazırlamasında fayda vardır. Hazırlayacağınız CV’de istediğiniz hususları, serbestçe öne çıkarıp vurgulayabilirsiniz. Ayrıca; sosyal mecralarda video çekimleri yoluyla yeni yöntemlerle girişimlerde bulunmak, hem teknolojiyi takip ettiğinizi hem de değişen şartlara kolay uygunluk sağlayabildiğinizin bir göstergesi olacaktır.

Bununla beraber, iyi hazırlanmış bir özgeçmiş, iş arayan için bir kapının anahtarı gibidir. Anahtar kapının kilidini açarak içeri girilmesini sağlayabilir. Sonrası, özgeçmişte yazılanlarla bizim yazılanları ne kadar gösterebildiğimize, ifade edebildiğimize bağlıdır. Kısacası, duruşumuza, tavrımıza bağlıdır.

Netice olarak unutulmamalıdır ki; iyi bir özgeçmiş hazırlamak iş görüşmesine çağırılma garantisi değildir, sadece sebeplere yapışmaktır, eskiden büyüklerin dediği gibi iş bulmak bir “nasip” işidir.



Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.