Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

İşten ayrılan çalışanlarınıza sormanız gereken 3 soru

14 Ocak 2015 Çarşamba::

İşten çıkış görüşmeleri şirketlerin çalışanlarıyla yaptıkları bir veda niteliğini taşır. İşe alım sırasında şirketi anlatan İK sorumlusuyla adayın rolü değişir, bu kez çalışana şirket izlenimleri sorulur. İşten çıkış mülakatlarında bu üç soruyu listenize eklemeyi ihmal etmeyin.

Yazı Boyutu : A A A A

Çalışanlarını ofiste mutlu görmek İnsan Kaynakları Uzmanlarının üzerinde en çok çalıştığı konular arasında yer alır. Gallup’un çalışanların yüzde 70’inin çalışma isteğinin azaldığını gösteren araştırması bu konunun önemi bir kez daha ortaya çıkarıyor. Araştırmaya katılan çalışanlar arasında her 10 kişiden yedisi, görevlerini düzenli olarak yerine getirmediklerini ve saatlerin “mesai bitimini” vurmasını iple çektiklerini belirtiyor. Şirket bağlılığı düşük çalışanların işten çıkış oranları da diğer meslektaşlarına göre yüzde 30 ile yüzde 50 daha fazla oluyor.
Bu nedenlerle üzerinde çok durulan işten çıkış görüşmelerinde istifa etmeye karar veren çalışanlarınızla soracağınız bu üç soru büyük önem taşıyor.

Beklentileriniz ve yaptığınız iş eşleşmedi mi?

Doğru bir ilk izlenim oluşturmak çalışan bağlılığının anahtar kurallarından biri. Bu yüzden çalışanınızın ilk iş gününe dönerek, o gününün nasıl geçtiğini ve ilerleyen günlerde duygularında nasıl değişimler olduğunu sorabilirsiniz. Araştırmalara göre mülakatta tarif edilen iş tanımıyla uyguladığı işin uyuşmadığını düşünen çalışanlar fazla vakit kaybetmeden işten ayrılmayı tercih ediyor. Bu soruların yanıtları büyük ihtimalle çalışanınızın ayrılma kararını değiştirmeyecektir fakat edindiğiniz bilgiler bir sonraki işe alımlarınızda daha doğru ve daha etkili sonuçlar almanıza olanak tanıyacaktır.

İşinizin, kariyer hedefleriniz ve kişisel çıkarlarınıza uyum sağlamadığını mı düşünüyorsunuz?

Her yılın başında çalışanlarınızla hedef belirleme görüşmeleri yapmanız ve ihtiyaç doğrultusunda hedefleri tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Bu sürecin iyi işliyor olması direkt olarak şirketinizin amaçlarına hizmet ederken çalışanlarınızın da profesyonel gelişimi için önem teşkil eder. İşinin hayatında nasıl bir yeri olduğunu önemseyen Y kuşağı çalışanlar, işte mesleki gelişimlerine ve ilgi alanlarına odaklanmayı tercih eder. İmkanlar sağlandığında da kendilerini tamamen çalıştıkları şirkete ait hissetmeleri mümkün olur. Bu yüzden işe alım süreçlerinin başlangıcında adayların ilgi alanlarını öğrenmeniz özellikle yöneticileriniz için iyi bir rehber olabilir.

Burada çalışmayı arkadaşlarınıza tavsiye eder misiniz?

Bu soruya dürüst bir cevap almanız biraz zor ancak denemeye değer! Çünkü iyi okullardan mezun olan bu deneyimli çalışanınızın yapacağı öneriler, benzer donanımlı adayların başvurularını almanıza imkan sağlar. Kendisi işe uyum sağlayamamış olsa da şirketiniz için iyi referans verebileceğini unutmamalısınız.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.