Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Borsada 33 hisse yüzde 100'ün üzerinde kazandırdı

3 Ocak 2015 Cumartesi::

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinden 33'ü 2014 yılında yatırımcısına yüzde 100'ün üzerinde getiri sağladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetlerinden 33'ü 2014 yılında yatırımcısına yüzde 100'ün üzerinde getiri sağlarken, Logo Yazılım yüzde 500'ü aşan yükselişiyle yılın en fazla kazandıranı oldu.

Borsa İstanbul'da payları işlem gören toplam 446 pay piyasasının 327'si 2014 yılını yükselişle kapatırken, değeri değişmeyen ya da yatırımcısına zarar ettiren pay piyasası adedi 119 oldu.

Pay piyasaları içinde Logo Yazılım 2014 yılında yatırımcısına yüzde 519 kazandırarak Borsa İstanbul'un en çok kazandıran pay piyasası oldu. Yıllık en yüksek getiri tablosunda Logo Yazılım'ı yine bir teknoloji şirketi olan Datagate Bilgisayar yüzde 412'lik getiri ile izledi.

En fazla kazandıran pay piyasalarına bakıldığında teknoloji şirketlerini sırasıyla yüzde 372 ile Taç Tarım Ürünleri, yüzde 323 ile Ege Endüstri, yüzde 310 ile Vestel ve yüzde 268 ile Vestel Beyaz Eşya izledi.

Borsanın birincilik kürsüsünde bilişim sektörü var

Sektörel bazda bakıldığında Borsa İstanbul tarafından hesaplanan sektör endekslerinden “Bilişim” Logo Yazılım ve Datagate Bilgisayar'ın güçlü katkısı ile 2014 yılını yüzde 72 artışla tamamlayarak en fazla kazandıran sektör oldu.

Bilişim sektörünü, 2014 yılının ilk yarısındaki hızlı yükselişi ile dikkati çeken, kasım ve aralık aylarında sınırlı da olsa düşüş kaydeden “metal ana sanayi” endeksi takip etti. Yıllık bazda yatırımcısına yüzde 67 kazandıran metal ana sanayi endeksi içinde hem halka açıklığı hem de borsada bilinilirliği en yüksek paylardan olan Erdemir ve Kardemir Demir Çelik (D) payları sırasıyla yüzde 87 ve yüzde 109 yükseldi.

Zarar ettiren tek sektör madencilik

Sektörel bazda ise 2014 yılında yatırımcısına zarar ettiren tek sektör yüzde 35 ile madencilik oldu. 2014 yılında gerçekleşen maden kazalarından sonra denetim ve yaptırımların artırılması, sektör ve iş güvenliği ile ilgili yenilenen yasa ve düzenlemelerin sektör karlılığına olumsuz etkisi ile bazı madencilik lisanslarının iptal edilmesi sektör içinde yer alan pay piyasalarının satış baskısı altında kalmasına neden oldu.

Analistler, teknoloji şirketlerinin geçen yıla göre karlarını iki katından fazla artırdıklarını ve gerek sektörel teşvikler gerekse şirketlerin yatırımları nedeniyle önümüzdeki yıl karlılıklarına ilişkin beklentilerin de pozitif olduğunu belirterek, bunun da pay fiyatlarını olumlu etkilediğini kaydediyor.

"2015’te hisse seçiminde temettü verimliliği öne çıkacak"

BIST 100 endeksinin 2014 yılında yüzde 26 yükseliş kaydetmesine karşın, oynaklığın yüksek olduğu ve pay bazlı hareketlerin öne çıktığı bir yılın geride bırakıldığına işaret eden analistler, yatırımcıların pay seçiminde eskiye göre daha özenli davrandıklarının görüldüğünü ifade ediyor.

Analistler, enflasyonda ve gıda fiyatlarında normalleşme, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüş, bunlara bağlı olarak 2015 yılının ilk yarısında faizlerin düşeceği beklentilerinin pay seçiminde temettü verimliliğini öne çıkaracağını belirtiyor.

Ayrıca 2015 yılının ilk yarısında beklenen faiz indiriminin gerçekleşmesi durumunda bankaların net faiz gelirlerinin artmasını, sanayi ve hizmet sektörlerindeki borçlu şirketlerin faiz yükünün azalmasını bekleyen analistler, finans dışı şirketlerde enerji ve hammadde maliyetlerindeki düşüşlerin öne çıkacağını tahmin ediyor.

Kaynak: http://www.dunya.com/borsada-33-hisse-yuzde-100un-uzerinde-kazandirdi-249071h.htm , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.