Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkler şirket avına çıktı

17 Ocak 2013 Perşembe::

Krizde yara almayıp yurtdışında şirket avına çıkan Türkler çıtayı çok yükseğe koyuyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Krizde yara almayıp yurtdışında şirket avına çıkan Türkler çıtayı çok yükseğe koyuyor. Vestel İtalyan Dikom’u satın aldığını duyurdu. Havaalanı işletmecisi TAV ise New York’taki La Guardia Havalimanı’nın işletmesine Fransız ortağı ile birlikte talip olmaya hazırlanıyor.
İtalyan Dikom’u Vestel satın aldı
Vestel Elektronik, yüzde 100 hissedarı olduğu Vestel Ticaret’in, İtalya tüketici elektroniği segmentindeki bilinirliği yüksek markalar Dikom ve @Dikom’u satın aldığını duyurdu. Şirketten KAP’a yapılan açıklamada satın alma bedeline ilişkin bir bilgi yer almazken, ICAL Spa. ile imzalanan satın alma anlaşmasının Vestel’in büyüme stratejisi kapsamında Avrupa pazarında bilinirliği yüksek markaların satın alınması hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiği belirtildi.
Bu yılki ihracat hedefi 1 milyar $
Bünyesinde Vestel Beyaz Eşya ve Vestel Elektronik’i bulunduran Vestel Şirketler Grubu’nun İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, beyaz eşyada 2012’de 850 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, 2013 hedefinin ise 1 milyar dolar olduğunu söyledi. Şirketten yapılan açıklamada Erdoğan, Vestel’in 2012 yılında beyaz eşya cirosunun bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüdüğünü ifade ederek, “Vestel’in toplam ihracatı yüzde 10 arttı. Beyaz eşyanın toplam ihracattaki payı yüzde 30’a ulaştı. 2013 yılında ise beyaz eşyada bir milyar dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.
Şirket daha önce yaptığı açıklamada, 2012 yılında beyaz eşya ve elektronikte toplam 2.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıklamıştı. Vestel’in beyaz eşyada ana ihracat pazarı olan ve yüzde 6 pazar payına sahip oldukları Avrupa haricinde, diğer coğrafyalarda büyümeye başladığını söyleyen Erdoğan, Avrupa dışındaki pazarlarda 2013 yılında yüzde 20 büyüme beklediklerini ifade etti.
1976’da doğan köklü bir marka
Vestel Elektronik tarafından satın alınan DIKOM ve @DIKOM markaları, 1976 yılından bu yanan İtalya pazarında faaliyet gösteren, ülkenin en büyük tüketici elektroniği dağıtım şirketi ICAL SpA tarafından yapıldı. Hitachi, Samsung ve Casio gibi çok sayıda saygın Japon markasını Avrupa pazarıyla tanıştıran ICAL, DIKOM markasını, 2001 yılında dijital fotoğrafçılığın büyük ilgi görmeye başlamasının ardından çıktı. ‘Geleceğe dair beklentileri önceden fark ederek, talebe hızlıca cevap vermek‘ felsefesiyle hareket eden DIKOM markası tarafından dağıtım ve pazarlaması gerçekleştirilen cihazlar arasında hafıza kartları ve USB bellekleri de yer alıyor.
TAV yurtdışında 7 alan işletiyor
TAV Havalimanları, Türkiye’nin lider havalimanı işletmecisi konumunda bulunuyor. TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes Havalimanı ve Antalya Gazipaşa Havaalanı’nı, yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastır ve Enfidha, Makedonya’nın Üsküp ile Ohrid havalimanlarını, Suudi Arabistan’da Medine Havalimanı’nı işletiyor.
TAV Havalimanları duty-free, yiyecek-içecek hizmetleri, yer hizmetleri, bilişim, güvenlik ve işletme hizmetleri gibi havalimanı operasyonunun diğer alanlarında da faaliyet gösteriyor. Bu çerçevede TAV Havalimanları, Letonya’nın Riga Havalimanı’nda da duty free, yiyecek içecek ve diğer ticari alanların işletmesini gerçekleştiriyor.
TAV-ADP LaGuardia’yı istiyor
TAV CEO’su Sani Şener New York’daki LaGuardia havalimanının işletme hakkı için ortakları Aeroports de Paris (ADP) ile birlikte yeterlilik başvurusunda bulunacaklarını söyledi. New York’daki LaGuardia havalimanı JFK Havalimanı ile birlikte eyaletin ikinci büyük havalimanı durumunda. 2011’de 24, geçen yıl ise 28 milyon yolcuya hizmet veren LaGuardia’dan hem iç hat hem de dış hat uçuşu yapan havayolu şirketleri hizmet alıyor.
ABD’nin en etkili havayolu şirketlerinden Delta LaGuardia’yı iç hat uçuşlarının merkezi olarak kullanıyor. LaGuardia için iki ay içinde işletme ihalesine çıkılması bekleniyor.
Sinerjinin bir sonucu
2012 yılının Mart ayında TAV Havalimanları hisselerinin yüzde 38’i AÈroports de Paris Group’a 874 milyon dolara satılmıştı. Ortaklık duyurusunun yapıldığı toplantıda TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener yeni pazarlara açılmanın sinyalini vermiş ve “İstanbul Atatürk Havalimanı’yla birlikte oluşturduğumuz ve 12 yılda, beş ülkede, 12 havalimanına taşıdığımız markamızın dünyanın en büyük havalimanı işletmecilerinden biri olan AÈroports de Paris’yle birlikte çok daha yüksek hedeflere ulaşacağına inanıyoruz. İki küresel havalimanı işletmecisinin havalimanları inşaat ve işletmesinde yapmış oldukları bu birliktelik, 37 havalimanı ve 180 milyon yolcudan oluşan bir bilgi birikimi ve portföyü de beraberinde getirecektir. AÈroports de Paris ile biz dünyanın her yanında bazen rakip bazen ortak girişim olarak bir araya geldik. Birbirimizi havalimanı endüstrisinden çok iyi tanıyoruz. Bu işbirliğinin bir Türk markası olarak yakaladığımız başarıyı çok daha yukarıya taşımamızı sağlayacağından, önümüzde yepyeni büyüme olanakları açacağından kuşku duymuyoruz. TAV’ın portföyü de oldukça nitelikli ve cazip. İki şirket arasındaki sadece coğrafi değil, iş modelleri arasındaki yakınlık da önemli bir sinerjinin doğmasını sağlayacak. Uluslararası stratejimizle tam uyumlu olan bu işbirliği sürecinin AÈroports de Paris Grubu’nun performansına güçlü bir olumlu etki yapacak. TAV Havalimanları’nın çeşitlilik arz eden entegre iş modeliyle ortaya çıkardığı başarılı büyüme, AÈroports de Paris’nin uluslar arası büyüme stratejisiyle de uyum sağlıyor. TAV Havalimanları ve AÈroports de Paris’nin gerçekleştirdiği güç birliği, dünyanın en büyük havalimanı işbirliklerinden birini ortaya çıkaracak. İki şirket arasındaki işbirliği deneyim, bilgi birikimi ve portföy paylaşımını; daha sistematik bir çalışmayla varlıklarının büyümesini ve her iki grubun çalışanları için yeni kariyer olanaklarını da beraberinde getirecek. Sonuçta, hem organik olarak hem de yeni ortaya çıkacak işbirlikleriyle mükemmel bir büyüme potansiyeline sahip bir birliktelik oluşacak.” demişti.

Vatan
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.