Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

CV dedektifleri iz peşinde

10 Ocak 2013 Perşembe::

CV yalanları bir bir ortaya çıkıyor... CV araştırma şirketleri işe alım sürecinde İK’cılara rahat nefes aldırıyor. Nasıl olsa kontrol edilmez diye CV’ye eklenen gerçek dışı bilgiler iş başvurunuzun çöpe gitmesine neden olabilir...

Yazı Boyutu : A A A A

CV YALANLARI SONA ERİYOR!

"Nasılsa araştırılmaz" diye CV’ye yanlış bilgiler yazılması geride kaldı. Özgeçmiş Araştırması uygulaması, İK’cılara rahat bir nefes aldırdı

Uzun yıllar Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu’da yaygın olarak kullanılan "özgeçmiş doğrulama" uygulamasını kullanan şirketlerin sayısı giderek artıyor. İş bulma umuduyla hazırlanan CV’lerde gerçeklik payı olmasa da yazılan "Üç yabancı dil biliyorum, yurtdışında X üniversitesinde mastır yaptım" cümlelerinin doğruluğu artık araştırılıyor. Türkiye’de son dört yıldır sadece Indus Danışmanlık tarafından uygulanan Background Check (Özgeçmiş Araştırması) sayesinde şirketler işe alacağı elemanın yalan söyleyip söylemediğinden emin oluyor. 100 DOLARA SAHTE DİPLOMA Son yıllarda şirketlerin daha kalifiye eleman aramaya başladığını ve bu nedenle de özgeçmişlerinde gerçek olmayan bilgileri yazanların çoğaldığını belirten İndus Danışmanlık Kurucusu ve Danışmanı Efsun Yüksel Tunç, uygulamayı kullanan şirketlerin de son iki yılda yüzde 70 oranında arttığını vurguluyor. "Eskiden sadece İngilizce bilmek yeterli iken şimdi Rusça, Almanca, Arapça gibi ikinci dil bilmek de talep ediliyor. Hal böyle olunca kişiler CV’lerine sahte belgeler ekleyebiliyor. Biz de o belgelerin sahte olup olmadığını araştırıyoruz" diyor.

Background Check, mevcut çalışanların ya da işe yeni alınacak elemanların özgeçmişlerinde bulunan eğitim ve iş geçmişlerini, profesyonel yetkinliklerini, referanslarını baştan sona doğrulamaya yarayan, kişinin başvurusu sırasında verdiği bilgilerin gerçekliğinden emin olmak için yapılan bir çeşit araştırma. Özellikle son yıllarda Türkiye’de sahte evrak kullanımının oldukça yaygınlaşmaya başlamasından yola çıkarak, Background Check hizmetinin, kurumlara doğru kişiyi istihdam etme konusunda kritik bir destek verdiğini söyleyen Tunç, "Yüksek kalitede sahte diplomalar sadece birkaç yüz dolara internet üzerinden satın alınabilirken, bu uygulamayla özgeçmişte diploma sahteciliği önleniyor" diyor. Şirketlere ulaşan özgeçmişlerin yüzde 20’sinin çok ciddi tutarsızlıklar içerdiğini, özgeçmiş araştırması uygulamasının tutarsız CV hazırlanmasında adaylar açısından caydırıcı olduğunu vurgulayan Yüksel, "İş başvurularının yüzde 30 ila 40’ının eksik ya da yanlış bilgi içerdiğinin anlaşıldığı bir ortamda yanlış kişilerle çalışılmasını önlüyoruz" diye konuşuyor.

EN ÇOK YALAN EĞİTİMDE

Araştırmalara göre en çok yalan beyan edilen kriter eğitim olarak görülüyor. Özellikle yurtdışı eğitimler konusunda araştırılan kişilerin büyük ölçüde yanlış bilgi verdiklerini belirten Tunç, yurtdışında birkaç aylık sertifika programına katılıp bunu üniversite derecesi gibi gösteren birçok kişiyle karşılaştıklarını söylüyor. Yüksel, "Ben yazayım da nasıl olsa araştırılmaz" düşüncesiyle hazırlanan özgeçmişlerde en çok "işletme mezunuyum" yalanının yazıldığını da ekliyor. Ağırlıklı olarak bankacılık ve lojistik sektörlerinden talep aldıklarını belirten Yüksel, müşterilerinin önemli bir çoğunluğunu da KOBİ’lerin oluşturduğunu ifade ediyor. Yeni mezun ve iş tecrübesi iki yılı aşmayan çalışanların veya adayların özgeçmişleriyle ilgili taleplerin çoğunlukta olmasıyla birlikte, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve pazarlama-satış müdürleri de araştırılan kilit pozisyonlar arasında yer alıyor.

Eylem Aktay

Kaynak: Eylem Aktay , Link : kigem.com/content.asp?bodyID=6651&G=1

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.