Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

İnsan kaynaklarında yeşil yakalılar dönemi

30 Ekim 2012 Salı::

Mavi ve beyaz yakalılardan oluşan insan kaynakları dönemi sona eriyor. Ekolojik denge ve sürdürülebilir kalkınmaya verilen önemin artmasıyla birlikte insan kaynaklarında yeşil yakalılar devri başlamış oldu...

Yazı Boyutu : A A A A

YEŞİL YAKALILARIN DEVRİ BAŞLIYOR!

Dünya genelinde ekonomik dengeler ve istihdam stratejileri; sürdürülebilir büyüme, kurumsal sosyal sorumluluk, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve çevre korumacılığı gibi temel değerler tarafından yeniden tanımlanıyor. Bu yeniden yapılanma sürecinin şirketler ve toplumlar üzerinde önemli değişimsel etkileri olacağı hiç süphesiz. Tüm bu değişimlerin kalbindeki insan ve dolayısı ile İnsan Kaynaklarını da bundan bağımsız düşünmek mümkün değil.

Ekokariyer.net, yaptığınız iş veya pozisyonunuz ne olursa olsun, bu değerleri yaşam ve iş felsefesinin merkezine koyan ve yürütmekte olduğu çalışmalarda bu tutum ve yaklaşımı ön planda tutan çalışanları "yeşil yakalılar" olarak tanımlıyor. Deloitte'un "Her şirket bir enerji şirketidir değilse bile, yakında olacaktır." isimli raporunda bahsettiğine paralel olarak, bu yukarıda bahsedilen temel değerler aslında her iş alanına ve posizyonuna uygulanabilir.

Şirketlerin, kaliteli iş gücünü kendilerine çekebilmek için oluşturmakta oldukları "işveren markası" ve itibar yönetimi ile birlikte artık net olarak yeşil yakalıların devrinin başladığını söyleyebiliriz.

İş bulmak Yeşil'e Dönüyor!

Para Dergisi tarafından gerçekleştirilen "Yeşil Yakalılar" çalışmasının verilerine göre, hem kamu hem özel sektörde yeşil işlerle ilgili ilerleyen yıllarda ciddi bir büyüme potansiyeli öngörülüyor. Şu anda Türkiye'de 50 bin olan yeşil yakalı çalışan sayısının birkaç yıl içerisinde iki katına çıkması muhtemel.

"Yeşil Yakalılar"ın, çevreye duyarlı iş kültürü ve bakış açılarının yanı sıra; karma disiplinlerden, kendilerini sürekli geliştiren ve teknolojiyi takip edip iyi kullanan kişiler olmaları bekleniyor. Kariyer gelişimlerini bu profile uygun şekilde yönlendiren çalışanların, normal ücretlere göre %50-100 arasında daha yüksek maaş almaları mümkün olacak.

Ekokariyer.net'in amacı, yetenek yönetimi kavramının giderek ön plana çıkması ile şirketlerin gün geçtikçe önemi artan insan kaynakları ihtiyaçlarını, yukarıda bahsedilen gelişmeler doğrultusunda şekillenecek değişimlerle uyumlu olarak karşılamaktır.

Buna ek olarak, bu konularda bilinç seviyesine ulaşmış ve bu temel değerlere uygun kurumsal kültüre sahip şirketlerde çalışmak istediğinin farkındalığına sahip iş arayanlar için istedikleri işe giden bir köprü oluşturmaktır.

Ekokariyer.net, bu profile uygun olduğunu düşünen tüm iş arayanların özgeçmişlerini bekliyor.

İnsan Kaynakları tanımı değişiyor!

Ekokariyer.net'in Mentoru Dr. Rıza Kadılar'a göre: Yakın bir gelecekte her pozisyon yeşil yakalı olacak. Sürdürülebilirlik, düşük ekonomiye geçiş ve bunların beraberinde gelen rekabetçilik, bilinçli çevrecilik ve inovasyon kültürü iş dünyasında her aşamada günlük yaşantımıza girecek. Artık yöneticilerin küresel bilgiye ulaşabilen, değişime ve gelişime açık, güçlü bir uluslararası network ve kültürler arası diyalog yeteneğine sahip olmaları bekleniyor. Özellikle sürdürülebilirlik kavramı ile çevre bilincini içselleştirmiş bireyler hızla ön plana çıkıyor

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.