Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yatırım liginde yıldız savaşları

13 Ekim 2012 Cumartesi::

Gözlerin 'not artırım beklentisi'ne kaydığı bu günlerde piyasada ilk defa yatırım fonlarına ait ratingler de açıklandı.

Yazı Boyutu : A A A A

FINNET’in derecelendirme kuruluşu SAHA’ya yaptırdığı rating sonuçlarına göre, 60 hisse ağırlıklı fon içinden 6 fon 5 yıldız aldı. Emeklilik fonlarında ise bu sayı 3 ile sınırlı kaldı

Yılın son rallisini kaçırmak istemeyenler, yükselişte olan borsaya yöneliyor. Geçtiğimiz haziranda Türkiye’nin notunu bir kademe arttırarak, yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çıkaran Moody’s’ten gelen olumlu sinyaller sonrası şimdi de Fitch’ten kısa vadede bir not artırım beklentisi gündeme geldi. Bu gelişme beraberinde hisse senetlerine olan yönelimi de artırdı.

Fitch’in şu anda Türkiye için geçerli olan kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak altındaki "BB+" seviyesinde. Fakat notun görünümü durağan. Kasımda yapılması beklenen değerlendirmede notun pozitife yükseltilmesi halinde ise beklentinin gerçekleşmesi nedeniyle yatırımcılar satışa geçebilir.

Öte yandan, not artırım olasılığı gündemde kaldığı sürece piyasalarda yükseliş eğilimi korunmaya devam edecek. Bu beklentinin yaşattığı fırsatı kaçırmak istemeyenler ise hisse senetlerinde alımlarını sürdürüyor. Alımlar sürdükçe yılbaşından bu yana yüzde 35.77 oranında değer kazanan İMKB de yükselme potansiyelini korumaya devam ediyor.
Diğer taraftan hisse alamayanlar ya da almak isteyenler de gözlerini fonlara çevirmiş durumda. Tam da bu noktada Türkiye’de ilk defa bir derecelendirme kuruluşu tarafından fonlara yönelik yapılan rating çalışması yatırımcılar için bir gösterge niteliği taşıyacak. FINNET’in Türkiye’nin ilk yerel kredi derecelendirme kuruluşu SAHA’ya yaptırdığı fon ratinglerinin ilk sonuçları açıklandı.

60 FONDAN 6 FON
Açıklanan verilere göre, sayıları 60’ı bulan hisse ağırlıklı fonlar içinden 6 fon 5 yıldız aldı. Alkhair Capital İstanbul (A) Değişken Fon, Denizbank (A) Hisse Fon (Hisse Senedi Yoğun), Dow Jones İstanbul 20 (A) BYF (Hisse Senedi Yoğun), Strateji Menkul (A) Değ. Fon, Teb (A) Küç. Or. Öl. İşl. Mavi Hisse (Hisse Yoğun), Yapı Kredi Yatırım (A) Ş.F.B. Koç Şrk.İşt. (Hisse) (3. AF) beş yıldız alan yatırım fonları oldu.

Sayısı 26 olan hisse yoğunluklu emeklilik fonu arasından 5 yıldız alan fon sayısı ise sadece 3'te kaldı. Axa Hayat ve Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, Ergo Emek ve Hayat Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF, Halk Hayat ve Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF emeklilik fonlarında öne çıkıyor.

İSTİKRAR ÖNEMLİ
Açıklanan rating sonucuna göre, Strateji Menkul (A) Değişken Fonu istikrarlı getirisi ile de öne çıkan fonlardan biri. Fonun yüksek performansının yanı sıra SAHA’nın derecelendirme kriterlerinde de öne çıktığı ve 60 hisse ağırlıklı fon arasından ilk 5 içine girdiği görülüyor. Strateji Menkul Değerler Fon Yöneticisi Bülent Topbaş, yılın başında “Bu yüksek volatilite ve belirsizlik ortamında tek bir senaryoya oynamak çok doğru olmayabilir” diyerek, dengeli bir portföy oluşturmanın altını çizmişti.
Topbaş, bu sepetin içerisinde uzun vadeli tutulabilecek hisse fonu ve bilançosu sağlam özel sektör tahvillerinin olmasını, reel getirinin sağlanabilmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekmişti. Döviz konusunda ise kulağı biraz dışarıya tıkamak lazım diyen Topbaş, “Sonuç olarak tasarruflarımı TL’de değerlendirirdim ama eğer döviz cinsinden bir gelir akışım yoksa döviz cinsinden yükümlülük de almazdım” diyor.

YÜKSEK GETİRE PRİM
SAHA’nın rating metodolojisine bakıldığında ise yüksek getiriye prim verirken yüksek riski cezalandırarak makul risk seviyeleriyle iyi getiri veren fonları ön plâna çıkarmayı amaçladığı görülüyor. Bu sıralandırma sadece sayısal verileri baz alıyor. Herhangi bir subjektif değerlendirme içermiyor. Derecelendirme, yalnızca fonun emsalleriyle karşılaştırıldığında nasıl bir geçmiş performans gösterdiğini değerlendiriyor.

Yatırımcıların orta ve uzun vadeli yatırımlarda yüksek primin yanında yüksek riski de göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bu tamamen yatırımcı tercihleri ile alakalı bir durum. Çok yüksek getiriler hedefleyip riski de yüksek olan enstrumanlara yatırım yapanların yanında, daha düşük risk alarak daha az getiriye razı olanlar da olacaktır. Ancak asıl önemli olan getiride istikrarın sağlanabilmesi. Yatırım ve emeklilik fon getirilerinde de istikrar oldukça önemli. İstikrarlı getiri sağlayanlar ister istemez yatırımcı tercihlerinde de öne çıkacaktır.

5 YILDIZ ALANLARIN SAYISI ARTMALI
Hisse yoğunluklu yatırım fonu sayısı 60 ve bunun sadece yüzde 10’unun beş yıldız aldığı görülüyor. Bu durum yatırım fonlarının performansının arzu edilen seviyede olmadığını gösteriyor. ™üphesiz hisse senetleri fonlarına olan ilgi beş yıldızlı fonların sayısı arttıkça buna paralel olarak artış gösterecektir. Bu kapsamda gerçekleştirilen ratingler fonların performanslarını ileriye taşımada etkili olacağa benziyor.

FON RATİNGLERİ NASIL HESAPLANDI?
Yatırım ve emeklilik fonları rating derecelendirilmesi Türkiye’de ilk defa FİNNET tarafından SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme’ye yaptırıldı. SAHA, Türkiye’nin ilk yerli derecelendirme kuruluşudur. SAHA, belirlemiş olduğu metodolojiye göre yatırım fonları için 6, bireysel emeklilik fonları içinse 7 kritere göre değerlendirme yaparak her fon için nihai notunu veriyor.

Nihai not belirlendikten sonra, fon sınıfı içinde en yüksek not alan ilk yüzde 10’a beş yıldız, ondan sonra gelen yüzde 22.5’e dört yıldız, sonraki yüzde 35’e üç yıldız, ardından gelen yüzde 22.5’e iki yıldız ve son yüzde 10 sırayı alan fonlara da bir yıldız veriyor. Ratinginde baz alınan kriterler ise şunlar:

Performans (getiri ölçümü), Emsal Performansı (getiri ölçümü), Ortalama Performans (getiri ve kalıcılık ölçümü), Fon Ömrü (kalıcılık ölçümü), Volatilite (risk ölçümü), Sharpe Oranı (riske karşı düzeltilmiş getiri).

Ayrıca emeklilik fonları için yukarıda sayılan altı kriterin yanında İç Verim Oranı (Internal Rate of Return IRR) da baz kriter olarak alınmakta. Metodolojinin ayrıntıları ve yatırım ve emeklilik fon rating sonuçlarının tamamı www.fonbul.com ve www.fonanalist.com sitelerinde yayınlanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.