Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sanayici makas değişikliği yapmalı

26 Eylül 2012 Çarşamba::

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, sanayicinin üretim yapısını Ar-Ge, yüksek teknolojili, yüksek katma değerli bir dönüşüme getirmesi gerektiğini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Çağlayan, 3. İstanbul Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türk sanayisinin büyümesi ve gelişmesi gerektiğine işaret ederek, ”Türk sanayisinin zihinsel bir değişim gerçekleştirdiği ortamdayız. Bakın Türkiye geçen yıl ihracat rekoru kırdı. 90 milyon ton ihracat yaptı. Ancak ihracatımızın 1 kilogram fiyatı geçen yıl 1 dolar 46 sentti. Şimdi 1 dolar 46 sentten Türkiye ihracatının 2023′te 500 milyar doları yakalaması mümkün değil. Çünkü biz 90 milyon tonu 350 milyon tona çıkaramayız. Biz 1.46 doları aynen Almanya’daki gibi 4 dolara çıkarmamız lazım, Japonya ve Güney Kore’de olduğu gibi ihracatın kilogram fiyatını 3,5 dolara çıkarmamız lazım” diye konuştu.

Yaptıkları bir çalışmaya göre Türkiye’nin geçen yıl 250 milyon ton üretim yaptığını ve üretim satış fiyatının ton başına 1027 dolara geldiğini belirten Çağlayan, şöyle devam etti:

”Bakın şimdi 1 dolara satış fiyatı olan üretim yapısı bizi 2023′e taşımaz. Böyle bir ortamda artık sanayici makas değişikliği yapmalı ve sanayicinin de böyle bir ortamda üretim yapısını Ar-Ge, yüksek teknolojili, yüksek katma değerli bir dönüşüme getirmesi gerekiyor.”

Çağlayan, yeni bir büyüme modeli üzerinde kafa yorulması gerektiğine de değinerek ”Ekonomi bakanlığı olarak bunun üzerinde çalışıyoruz. Şimdi bakanlık olarak reel sektörün tüm sorunlarından sorumlu bakanlık olarak 2050 hedeflerimizi, stratejilerimizi planlamamız gerek. Bu ortamda Türkiye buraya giderken nasıl bir büyüme modeli, nasıl bir ekonomik sistem, sanayi sistemi belirleyecek, bunların hepsini düzenleyecek yoğun bir çalışma içindeyiz” dedi.

Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Çünkü 2023′e gideceğimiz bir yolda mevcut politikalar bizi buraya kadar getirdi ama bundan sonrasında Türkiye’nin dünyada giderek yoğunlaşan yatırım ortamı konusunda çok ciddi yatırım kapasitesine sahip olduğunu söylememe gerek yok. Bugün Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin yüzde 75′ten fazlası Avrupa kaynaklıdır. Avrupalı yatırımcı Türkiye’ye gelirken bizim kaşımıza gözümüze gelmiyor. Türkiye’ye gelen yatırımcı istikrara, güvene ve genç bir nüfus yapına, Türkiye’nin lojistiğine geliyor. Türkiye’ye 4 saat uçuş mesafesindeki 56 ülkeye bakarak geliyor. Sadece Türkiye’ye bakmıyor, bu 56 ülkede 1,5 milyar insan yaşıyor ve dünya ekonomisi eksen değiştiriyor. Artık gelişmiş ülkeler değil, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkeler dünya ekonomisine yön veriyor. Böyle bir ortamda ülkemizin çok daha yatırım almaya ihtiyacı var”

Merkez Bankası’nın performans olarak iyi çalıştığını ifade eden Çağlayan, ancak politika olarak zaman zaman anlaşamadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

”Yeni teşvik sisteminin yapıldığı bir ortamda Merkez Bankası politikalarının gerek ulusal gerekse uluslararası yatırımcılara orta ve uzun vadede yatırım için sinyaller vermesi gerekir. Yani siz sinyal vermezseniz nasıl görecek bu sinyalleri bu insanlar.”

Türkiye’nin yatırım olanakları konusunda her geçen gün daha iyiye giden bir ülke olduğunu söyleyen Çağlayan, ”Bakın dünya rekabet liginde 16 sıra birden atladık. Türkiye bunu başardı. Türkiye uluslararası yatırımlarda dünyanın güvenilir 13. ülkesi. Yatırım ortamı konusunda Türkiye her geçen dün daha yatırım yapılabilir ülke haline geliyor, daha da gelir” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.