Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yerli otomobil çalışmaları sürüyor!

21 Eylül 2012 Cuma::

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, yerli üretimde bundan sonraki gereken adımları atacaklarını dile getirdi

Yazı Boyutu : A A A A

Tofaş CEO'su Kamil Başaran, yerli otomotiv konusundaki çalışmaların devam ettiğini belirterek, "Bundan sonraki gereken adımları da atacağız, bu çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Kamil Başaran, Bursa'da Sokak Çocukları Projesi kapsamında Tofaş tarafından hibe edilen minibüslerin devir teslim töreninde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir basın mensubunun 'Otomotiv ihracatındaki düşüş sonucunda işten çıkarmalar olacak mı?' şeklindeki sorusuna karşılık Kamil Başaran, şölyle karşılık verdi:
"Avrupa'daki kriz ne dün vardı, ne bu gün oldu. Bu çok zamandan beri süregelen ve Amerika'dan gelen bir krizdi. Ama sorun oldu mu çözümü de peşinden geliyor. Özellikle Euro Bölgesi'nde kriz olduğunu biliyoruz. Tabi ki yeni bir yapı olması nedeniyle çözümler biraz gecikmiş olabilir, ama her ülke kendi tedbirini alıyor. Daha merkezi bir yapıya gidiliyor."

"AVRUPA'DAKİ DARALMAYI ALTERNATİF PAZARLARLA AŞTIK"
Avrupa'ya ihracatta yüzde 20'lere varan düşüşü alternatif pazarlarla aştıklarını anlatan Tofaş CEO'su Başaran, şöyle konuştu:
"Avrupa'da özellikle hafif ticaret kesiminde pazar yüzde 17'lerde bir düşüş içinde, ama belli bölgelerde de artış var. Tofaş olarak biz buna karşı ne yapabilirizi düşünüyoruz. Özellikle Doblo'nun Opel versiyonu ile beraber yüzde 20'lik bu kaybı nispeten egale ettik. Bir de Latin Amerika açılımının peşinde koştuk. Latin Amerika'ya hem Doblo, hem de mini kargoyu gönderebiliyoruz. Hatta iki gün evvel bin adet ihracat fazlası geldi. Dolayısı ile doğru yolda gidiyoruz. Dünya her zaman ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldı. Bu ne son, ne de ne yarın son olacak. Önemli olan konu buna karşı önlem alabilmek. Biz ortaklarımız ile oturduk, ne yapabilirizi konuştuk. Ortaklarımız Fiat ve kurumsal ortağımız Koç Holding'de bize bu desteği veriyor. Biz geleceğe ümitle bakıyoruz. Kötümser bakmıyoruz. Dolayısı ile ülke ekonomisi, ülke dinamikleri otomotivin önünü açtığı sürece bizim hiçbir çekincemiz yok."
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın 'yerli otomotivde bir babayiğit bulamadık' sözünün hatırlatılması üzerine Tofaş CEO'su Başaran, şu cevabı verdi:
"Sayın Bakanımızın bu konudaki çağrılarına epey zamandan beri kulak veriyoruz. Bu konuda bu ortamın hazırlanması için çok adımlar atıldı. Bizler değerlendirdiğimizde yerli otomobil konusunu bu ülkeye yakışacak bir atılım olarak görüyoruz. Ama yerli atılım sadece araba üretmek değil, komple bir değer zincirini üretmek. Öyle bir şey ki bu gördüğünüz otomotiv sanayi tasarlıyor, dünya kalitesinde üretiyor, satıyor, pazar oluşturuyor. Ama pazarda öyle bir rekabet var ki tüm değer zincirini yerli marka kapsamı altında yapmak zorundasınız. Bizler hem hazırlanmakta olan ve son derece yapıcı teşviklerle bu yolda ilerlediğimizi söyledik. Ama içinde bulunduğumuz bu belirsizlikler kapsamı altında bir takım kendilerinden istediğimiz işbirliği kapsamında bundan sonraki adımları planlıyoruz. Bu konuda ülkenin ihtiyacını teyit ediyoruz biz de."
Başaran, Bursa'da kurulması düşünülen otomotiv test merkez ile ilgili soruya karşılık da "Bu konuda Sayın Başbakan yardımcımızın yaptığı açıklamaları da teyit ediyoruz. Bursa'ya bu tesis yakışır, hem de bizim maliyet rekabeti getirecek avantajları eş anlamlı olarak yaşamamızı, hızlı ürün geliştirmemizi destekleyecektir." dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.