Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye'de lisansız elektrik üretiminde bir ilk!

16 Eylül 2012 Pazar::

Türkiye'nin enerjisini kendi üreten yeni nesil trijenerasyon sistemli 300 yataklı ilk kamu hastanesi, Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla düzenlenecek törenle hizmete açılacak.

Yazı Boyutu : A A A A

TOKİ'nin inşa ettiği hastanede 'Trijenerasyon Sistemi' ile doğalgaz kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek. Böylelikle hastanenin tüm elektrik, ısı ve kısmi soğutma ihtiyacı giderilebilecek. Turgutlu Hastanesi bu yönüyle kamu hastaneleri arasında bir ilk ve kendinden sonraki kamu yatırımları için örnek olma özelliği taşıdığı beirtildi. Sistem ile yılda yaklaşık 2.5 milyon liralık tasarruf sağlanacak.

LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE'DE İLK

Trijenerasyon Sistemi, elektrik, ısı ve soğutma üretimi yapılacak olan 3 ana bölümden oluşuyor. Doğalgaz ile çalışan bir jenaratör vasıtasıyla elektrik üretilecek olan sistemin ısı bölümünde sıcak su üretimi sağlanacak. Sıcak su üretimi motor gövdesinden çıkan atık ısı ve atık gazlar kullanılarak yapılacak. Sistemde üretilen sıcak su ile absorbsiyonlu soğutucuyla soğutma hizmeti de sunulacak. Bu sayede elektrik enerjisi daha ekonomik şartlarda temin edileceği gibi, ısıtma ve soğutma hizmetleri de daha az maliyetle sağlanmış olacak. 1,2 mw kapasitesindeki sistem lisanssız elektrik üretimi kapsamında da Türkiye'de bir ilk olma özelliğine sahip.

YILDA 2.5 MİLYON LİRALIK TASARRUF

TOKİ'nin inşa ettiği hastanenin yıllık enerji giderleri ile sistemin üreteceği elektrik enerjisinin parasal değeri karşılaştırıldığında 'Trijenerasyon sistemi'nin hem çevre duyarlılığı yönüyle, hem de ekonomik açıdan öneminın ortaya çıktığı belirtildi. Hastane binasının yıllık elektrik, fuel oil ve doğalgaz giderinin 4 milyon 231 bin lira, Trijenerasyon tesisinin yıllık işletme giderlerinin ise 1 milyon 701 bin lira civarında olduğu belirtildi. Bu sistem sayesinde hastanenin yılda 2 milyon 529 bin lira tasarruf sağlayabileceği belirtildi. Bu derece ekonomik verimliliğe sahip sistemin kendisini en fazla üç yılda amorti etmesi bekleniyor.

TURGUTLU'DAKİ EN BÜYÜK YATIRIM

300 yatak kapasiteli hastanede 65'i tek kişilik, 126'sı çift kişilik olmak üzere 205 hasta odası, 14 süit oda, 13 özürlü hasta odasıyla toplamda 344 yatak kapasitesine ulaşıyor. 11 ameliyathanenin bulunduğu binada 33 kişi kapasiteli yoğun bakım ünitesi, 8 küvezli yeni doğan ünitesi ve 60 poliklinik bulunuyor.

Bina içerisinde 290 kişilik konferans salonu, 200 kişilik kafeterya ve 120 kişilik de seminer salonu yer alıyor. Hastanede 9 hasta asansörü, 10 normal asansör, 2 servis ve 2 de yük asansörü bulunuyor. Bina için 2'si çelik olmak üzere 10 yangın merdiveni, 5 de ana merdiven tasarlandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.