Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye'de faizsiz bankacılık dönemi başlıyor

16 Eylül 2012 Pazar::

Hazine’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve bir-iki hafta içinde ilkini gerçekleştirmesi beklenen sukuk (kira sertifikası) ihracında müşteri şimdiden hazır.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye’nin ilk kez gerçekleştireceği sukuk ihracında, 1 milyar doların üzerinde talebin oluşması bekleniyor. Talebin tamamının faizsiz bankacılığa duyarlı yurtdışı yatırımcılardan geleceği öngörülürken yurtiçinden de sınırlı bir talep oluşacağı tahmin ediliyor.

SUKUK İHRACI BAŞARISIZ OLAMAZ

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Ali İhsan Gelberi, sukuk müşterisinin diğer yatırımcılardan farklı olduğunu belirterek, “Özellikle faiz konusunda hassasiyeti olan Ortadoğu ülkelerinden yoğun talep muhtemel. Londra’dan da küçük bir miktar talep gelebileceği belirtiliyor. Zaten Hazine, bu tür operasyonlarında önce müşterisini hazırlar, sonra ihraca çıkar. Dolayısıyla sukuk ihracının başarısız olma gibi bir durumu yok” dedi.

İhraca yurtiçi bankalardan bir talep gelmesinin beklenmediğini de kaydeden Gelberi, “Katılım bankalarından küçük bir miktar alım gelecektir. Ama bunun 50-100 milyon doları geçmesine pek ihtimal verilmiyor. Çünkü Türkiye’de katılım bankalarının pazar payı oldukça düşük” diye konuştu. Hazine’nin ihraç öncesinde bir süredir Körfez ülkelerinde tanıtım çalışmaları yürüttüğünü de söyleyen Gelberi, en büyük talebin bu bölgeden geleceğini belirtti.

Yurtiçi bankaların talebinin sınırlı olmasında ise, sukuk’un getirisinin Eurobond’lara göre daha düşük olmasının payı bulunuyor.

TALEP 1 MİLYAR DOLARI GEÇER

Akbank Hazine’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Rota, Hazine’nin ilk sukuk ihracının 1 milyar dolar büyüklüğünde gerçekleşmesinin gerçekçi olduğunu düşündüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Hazine’nin gerçekleştireceği bir sukuk ihracına en çok Körfez bölgesi yatırımcılarından talep geleceğini değerlendiriyorum. Akbank olarak sermaye piyasalarının derinlik kazanmasına, yatırım araçlarının çeşitlenmesine katkısı olan her türlü yeni yatırım aracını destekliyoruz.”

TL CİNSİ SUKUK İHRACI BEKLENİYOR

Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, yabancı para cinsinden Sukuk yani kira sertifikası için 800 milyon ile 1.25 milyar dolar arasında bir ihracı fazlasıyla karşılayacak talep oluşacağını belirtti. Eğriboyun “Orada etkin ve kalıcı yatırımcı olacağız. İkincil piyasasını destekleyeceğiz. Bu aktif çeşitlemesi ve likidite yönetimi ihtiyaçlarımız için önemli. Bunu değerlendirerek yatırım yapabiliriz” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.