Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Saraç: Yastık altında 1000 ton altın yatıyor

7 Eylül 2012 Cuma::

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, 1000 ton altının yastık altında yattığını ifade etti

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, 1000 ton altının yastık altında yattığını açıkladı.Yükseliş trendini sürdüren altına dair Saraç, talebin yüksek olduğunu ve yıllık ortalama 30 ton altın basan darphanenin bu yıl 60 tonun üzerine çıktığını da kaydetti.

Bloomberg HT'den Hande Berktan'ın sorularını yanıtlayan Saraç, yükseliş trendini sürdüren altın fiyatlarına ilişkin, ''Mart ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye uluslararası fiyatlar olarak ulaşıldı. Elbette Merkez Bankaları'nın Avrupa Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalar birinci derecede altın fiyatları üzerinde etkili. İkincil olarak 110 dolarların üzerinde izleyen petrol fiyatları, enerji fiyatları dolayısıyla bir koruma amaçlı olarak alımları devam ettirmeyi düşünüyoruz.Üçüncü olarak büyük yatırım fonlarınında yatırımları olan kişiler spekülatif olarak fiyatlardaki yükselişte etkili oluyor. Altının yıl sonuna doğru onsu 1800 dolarları görebilir'' açıklamasını yaptı.

Saraç altın mevduatlarına ilişkin ''Bugün altın mevduatları 16 milyar lira, yatırım mevduatlarında ise 1 milyar liranın biraz üzerinde bir rakam var. Cumhuriyet altını üretiminde darphanemizin ürettiği altınlardan geçmiş son 3 ile 4 yılın üzerinde bir üretim olduğunu görüyoruz.Son 3 yılın ortalaması yaklaşık olarak 30 tonun üzerinde olan darphanemiz, bu yıl itibarı ile 60 tonun üzerine çıktı.2008'de başlayan kriz döneminde halkımız tasarruflarının bir kısmını nakte dönüştürdü ve ihtiyaçlarını giderdi. Bir kısmına da bankacılık kesimi rağbet gösterdi ve altın hesaplarına aktardılar. İlk defa bu yıl altın cinsinden tasarruflarda artış yaşandığını söylemek mümkün'' dedi.

İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç, ''Son bir yıla yakın zamandır daha ağırlıklı olarak üzerinde çalışılan bankacılık sisteminin ilgilendiği altına dayalı mevduatlar bugün 20 milyar liraya dayanmış durumda. Bu rakamın minimum 5 katı rakamın yastık altında olduğunu söylemek mümkün. Bu da bin ton altının yastık altında tasarruf olarak durduğu anlamına geliyor. Bu abartılı değil gerçekçi bir rakam'' şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.