Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bu proje uzaydan dahi görülebilecek!

6 Eylül 2012 Perşembe::

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. havalimanı projesi için kesin tarihi açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Airex 2012 Havacılık Fuarı'nın açılış töreninde konuşan Binali Yıldırım, 1996'dan beri her 2 yılda bir yapılan fuarın gittikçe daha fazla ilgi gören bir fuar haline gelmesinin tesadüf olmadığını söyledi.

Türkiye'deki havacılık alanında gelişmelerin son 10 yılda nereden nereye geldiğini, havaalanında inip kalkan uçakların gürültüsünden de anlaşılabileceğini ifade eden Yıldırım, ''Havacılığımız her türlü küresel olumsuz şartlara rağmen hız kesmeden, ara vermeden büyümeye devam ediyor'' dedi.

UZAYDAN GÖRÜLEBİLECEK

Karadeniz sahiline kurulmasına karar verilen ve yap-işlet-devret modeli ile yapımı planlanan 3. havalimanının ihalesine 2013 yılı bitmeden çıkılacak. Havalimanı, 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu ile entegre olacak.

Yapımında 100 bin kişilik istihdam oluşturacak havalimanı, ayırt edici şekli ile uzaydan görülebilecek.

Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3.500 hektarlık bölgeye yapılacak havalimanının 6 pisti bulunacak. Dış dokusu Edirne'deki Selimiye Camii'nin İslam-Osmanlı motifinden esinlenerek yapılacak havalimanının, 3. köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedefleniyor.

İlk etapta 100 milyon yolcu kapasiteli planlanan havalimanının kapasitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 120 milyona çıkarılmıştı.

2016'DA HİZMET VERECEK

Havacılığa ait ağustos ayı istatistiklerinin yayınlandığını hatırlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

''İç hatlarda yüzde 18,4, dış hatlarda 12,5 ve toplamda 10,5 civarında bir büyüme var. 8 aylık rakam şu anda 87 milyonu aşmış durumda. Transit trafikte de fevkalade bir artış sözkonusu. Yüzde 20'lerin üzerinde bir artış devam ediyor. O yüzden de tabii artık hava alanlarımız kapasite bakımında geleceğe yönelik bazı kısıtlamaları ve sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Özellikle bir süreden beri Atatürk Havalimanı'nda trafiğin hızlı akmasından kaynaklanan sıkışılık uzun vadede sürdürülebilir bir durum değil. Bu yüzden de yeni İstanbul havalimanını yapmaya karar verdik, bununla ilgili süreci başlattık. Hedefimiz kısa sürede bu havaalanının inşaatına başlamak ve buradaki havalimanını rahatlatacak havaalanının ilk etap olan kısmını 2016'dan itibaren hizmete almak. Böylece transit trafiğin hat havaalanı kavramını İstanbul üzerinde yoğunlaştırmak. Gerek doğudan gerek batıdan akan trafiğin buluşma noktasını İstanbul yapmaya karar verdik.''

TÜRK HAVACILIĞI BÜYÜK İVME KAZANACAK

Uluslararası havacılık uzmanlarının da konum olarak İstanbul'un doğu-batı ve kuzey-güney trafiği için en ideal nokta olduğunu ifade ettiklerini aktaran Yıldırım, ''Bu konuda tam bir fikir birliği var. Bunun için altyapı ihtiyacının olduğu açık. Süratle bu altyapı açığımızı kapatarak bu havaalanıyla Türk havacılığındaki büyüme ivmesini aşağıya çekmeden aynı şekilde devam ettirmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

2023 HEDEFLERİNİ 12 YIL ÖNE ÇEKTİK

Son 10 yılın rakamlarına bakıldığında sektörün her alanında iki haneli büyümenin görüldüğünü belirten Yıldırım, şöyle devam etti:

''Dünya havacılığında 2 haneli büyüme yok. Türkiye'nin hedeflerini, ileriye tahminlerini tam 12 yıl öne çektik. Türkiye bugünkü geldiği konumu ancak 12 yıl sonra öngörüyordu. Bugün artık onlar yok. Yeni hedefleri konuşuyoruz. Yeni ufuklara doğru kanat açıyoruz. Türk havacılığı bu şekilde gelişiyor.

Bu işin arkasında bir mucize yok. Nedeni çok basit. Herkese fırsat verdik. Bu işi kim yapmak istiyorsa buyursun yapsın dedik. Kısıtlamaları büyük ölçüde kaldırdık ve bu şekilde havacılıktaki büyüme ve gelişme artarak devam etti.

Bu gelişme her alanda devam ediyor. Hava taksi hizmetleri, helikopter hizmetleri, sağlıkta hava araçlarının kullanımı, yolcu, yük taşımacılığı, havacılık yan sanayinin gelişmesi kendimize özgü havacılık sektörümüzün oluşturulması... Aklınıza ne gelirse. Bir yerde hareket olmazsa, sektörde kıpırdanma olmazsa onu tetikleyen diğerleri de harekete geçmez.''

Havacılığın yüksek vasıflı, kaliteli iş gücü, teknoloji içeren yenilikçi ürünleri içeren katma değeri yüksek bir sektör olduğuna dikkati çekerek, ''O yüzden de havacılığa yapılan yatırım ülkenin refahına, zenginiliğine, hepsinden önemlisi vatandaşın seyahat kalitesine, kolaylığına zaman tasarrufuna yönelik en büyük yatırımdır'' şeklinde konuştu.

HEDEFİN YERİNİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

Türkiye'nin 2023 hedeflerini havacılıkta 2023'e varmadan yakalamış durumda olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin havacılık anlaşmalarının sayısı 136'yı bulmuş, 51'den buraya gelmişiz. Sektörün cirosu 2 milyar dolarmış, şimdi 16 milyar doların üzerinde çıkmış. Doğrudan çalışan 64 binmiş, 150-160 bine çıkmış. Hava aracı sayısı keza aynı. Havaalanı kapasitesi desen aynı. Varış noktasını iç hatlarda 2 kat artırmışız. Dış hatlarda çok daha çarpıcı. 60 noktadan 175 noktaya çıkarmışız. Türkiye bu haliyle havacılıkta varış noktası ve hizmet ağının yaygınlığı bakımından dünyanın 10 ülkesi arasına girmiş durumda. Yani Türkiye 2023 hedeflerini havacılıkta 2023'e varmadan yakalamış durumda.

2023 hedeflerini yakaladık diye yan gelip yatacak halimiz yok. Yeni hedef koyacağız. Hedefin yerini değiştireceğiz. Daha uzağa bir hedef koyacağız. 2023'te Türkiye havacılıkta 375 milyon insanın uçtuğu bir ülke olacak. Yeni hedef bu. Herkes buna göre hesabını kitabını yapsın.''

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.