Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bu sektörde 15 bin kişiye iş imkanı doğacak

4 Eylül 2012 Salı::

Kocaeli'ne kurulacak OSB'de 2015 yılında tüm fabrikalar faaliyete geçtiğinde 15 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nin kuzeyinde, yerleşim merkezine 7 kilometre uzaklıkta zemini kayalık ve taşlık, ağaçların bile zor yetiştiği 3 bin dönüm arazide, altyapı ve üstyapısıyla toplam 214 fabrika ile en az 7.5 milyar dolar değerinde ’Fabrika yapan fabrikalar’ kuruluyor. Buzlanmaya karşı yollarına alttan ısıtma sistemi düşenen OSB’de 2015 yılında tüm fabrikalar faaliyete geçtiğinde 15 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak.

TÜRKİYE'NİN EENRJİ VE MAKİNE ÜSSÜ

Şu anda 16 fabrikanın faliyete geçtiği, 23’ünün de faaliyete geçmek için son hazırlığını yaptığı, ’Türkiye’nin enerji ve makine üssü’ olarak adlandırılan İmes OSB’nin Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, İkinci Başkan Küçükay, Bölge Müdürü Direnç Özdemir ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla tanıtım toplantısı yapıldı. 1960’lı yıllarda İstanbul Perşembe Pazarı’nda başlayıp, Dudullu’da Sanayi Sitesi olarak gelişen, bugün ise Dilovası’nda Türkiye’nin en modern OSB’si olacağı gözüyle bakılan İmes Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili bilgi paylaşımında milyar dolarlarla ifade edilen yatırımlar ve modern alt ve üstyapı anlatıldı.

15 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Müteşebbis Heyet Başkanlığı’nı Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın yaptığı İmes OSB ile ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, 2006 yılında altyapı çalışmalarına başlanılan ve bugün 16 fabrikanın faaliyete geçtiğini söyledi. Erboz’un verdiği bilgiye göre, 23 fabrikanın faaliyete geçme aşamasında olduğu OSB’de 50 kadar fabrika da inşaat halinde bulunuyor. Şu anda beyaz yakadan vasıfsız personeline kadar halen 1100 kişi çalışan OSB’de 2013 yılında 70 fabrikanın daha faaliyete geçmiş olacak. 2015 yılında ise 214 fabrikanın faaliyete geçmesinyle burada yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecek.

YERDEN ISITMALI YOLLAR VE KİRLİLİK İSTASYONLARI

Süheyl Erboz, ’Türkiye’nin en modern OSB’si’ olarak nitelendindiği bölgede hava kirliliğine yol açacak tesis olmayacağını, buna rağmen çevre ve gürültü kirliliğini ölçmek için istasyonlar kurulmakta olduğunu anlattı. Erboz ayrıca deniz seviyesinden 400 metre yüksekte olduklarından geçen kış mevsimindeki buzlanma dikkate alınarak OSB içindeki yollara buzlanmaması için alttan ısınma sistemi döşenmekte olduğunu bildirdi.

Bu sistemin Ekim ayı başında tamamlanacağını söyleyen Süyehl Erboz, diğer OSB’lerin en çok şikayet ettiği konu olan ana firmaların tedarikçilerinin çevrede gecekondu türü atöyle olarak kullanılan işyeri yapmalarını önlemek için bölge içinde 84 adet 250 metrekareden 450 metrekareye kadar büyüklüklerde küçük sanayi sitesi kurulmakta olduğunu söyledi.

7.5-10 MİLYAR DOLAR ARASI

İmes OSB Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, burada altyapı ve üstyapısıyla, kurulan ve kurulmakta olan 214 fabrika ve onların ekipmanlarıyla birlikte 7.5 ila 10 milyar dolar gibi çok büyük rakama ulaşan bir yatırım yapılmakta olduğunu söyledi. Bunların en küçüğünün 4 dönüm üzerine kurulmakta olduğunu, en büyüğünün ise aynı zamanda Galatasaray Kulübü Başkanı olan Ünal Aysal’a ait Doğalgaz Çevrim Santrali olduğunu söyledi. 160 dönem arazi üzerine kurulmakta olan ve Türkiye’nin toplam enerji ihtiyacı’nın yüzde 1,5’uğunu tek başına karşılayacağı belirtilen çevrim santralinin toplam yatırım miktarının yaklaşık 1 milyor dolar olduğu belirtildi. Erboz şöyle devam etti:

"Burada 1 milyon 800 bin metrekare kapalı alanımız var. Bugün bir fabrikanın inşaat alanı belli. Bizim kullandığımız takım teçhizat son derece kaliteli ve modern. Sadece Elektrik Çevrim Santrali için yapılan yatırım 1 milyar dolar. Bugün bir CNS tezgahı alsanız 80 - 100 bin eurodan aşağı alamazsınız. Bunları toplayıp hesap yaptığınız zaman 7 buçuk milyarla 10 milyar dolar arasında bir yatırım söz konusu. Bizim şu ana kadar buraya harcadığımız alt yapıyla beraber 250 milyon tl civarında. 50-60 milyon daha harcayacağız. Fabsrikaların yapacağı ve teklonojik cihazlarla birlikte toplam yatırımın 7,5 - 10 milyar arası tutar diye düşünüyoruz. Tabii işletmenin kullanacağı teknolojik cihazlara bağlı."

FABRİKA YAPAN FABRİKALAR

Buradaki tesisleri ’Fabrika yapan fabrikalar’ olarak da nitelendiren Erboz, şöyle devam etti:

"Faaliyete geçen ve gezdiğimiz fabrikada demir çekme fabrikalarının haddaneleri imal ediliyor. Demir olmazsa sanayi olmaz. Demek ki fabrika yapan fabrikalar tanımı çok doğru. Onun haricinde boya fabrikaları makineleri, kuyumcu makinelerini yapan fabrikalar, mermer fabrikası makineleri yapan fabrikalar var. Burada yapılan ve yapılacak olan makinalar yurt dışınrdan ihtal ediliyordu. Dolayısıyla buradan milli servete ciddi bir katkı olacak. Tabi bu makineleri yaparken son teknolojik yenilikler kullanılıyor. Burada katma değeri yüksek teknolojik imalatlar yapılıyor. Fabrikaların yüzde 90ı makine konusunda ihtisaslaşmış, belli bir birikimi olan ve yaptığı mamulleri dünya pazarında rahatlıkla satabilen, diğer ülkelerle rekabet edebilen firmalar."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.