Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Çalışan anneler destek bekliyor

2 Eylül 2012 Pazar::

Çalışan anneler emzirme dönemlerinde devletin ve işverenin desteğine büyük ihtiyaç duyuyor. Bebek sağlığında en doğru beslenme yolunun emzirme olduğunu düşünen anneler, bebeklerini yeteri kadar emziremeyeceklerinden korkuyor

Yazı Boyutu : A A A A

Emzirme ürünleri grubunda hizmet veren Lansinoh'un, Türkiye genelinde annelerin emzirme alışkanlıkları üzerine yaptığı son araştırma verilerine göre, anneler bebekleri için en doğru beslenme yolunun emzirme olduğunu ve en büyük korkularının bebeklerini yeteri kadar emzirememek olduğunu söylüyor. Çalışan kadının emzirme zorluğu büyük sorun olarak nitelendirilirken, devletin ve işverenin desteğine bu dönemde çok ihtiyaç duyuyorlar. Yapılan araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 88'i, 16 haftalık doğum izninin yeterli olmadığı görüşünde. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü bebeklerin ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektililiğinin altını çiziyor. Diğer yandan çalışan anneler, bebekleri iki ya da üç aylıkken işe dönmek durumunda kalıyorlar.

Uygun ortam bulamıyorlar
Doğum izninin yanı sıra, bebekler bir yaşına gelene kadar, çalışan anne günde 1.5 saat süt izni kullanma hakkına sahip. "Doğum izninizden sonra işe başladığınızda, günlük 1.5 saatlik süt izninizi bebeğiniz bir yaşına gelene kadar rahatça kullanabildiniz mi ya da kullanabileceğinizi düşünüyor musunuz?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 48'i "hayır" cevabını vermiş. Araştırmaya göre iş yerlerinde annelerin yaşadığı en büyük sorun ise süt sağmak için uygun bir ortamın bulunmayışı olarak öne çıkıyor. Katılımcıların yüzde 74'ü iş yerlerinde süt sağmak için uygun bir ortamın olmadığını belirtiyor. Bu durum anneleri hijyenik olmayan, annede stres yaratan ortamlarda süt sağımına zorluyor. Bunun sonucunda, anneler ya süt sağmaktan vazgeçiyor ya da seyrek süt sağdığı için sütleri kesiliyor. Araştırmada "Sizce devletin emzirmeyi desteklemek için yapacağı en iyi şey nedir?" sorusuna verilen cevaplar ise şu şekilde: Katılımcıların yüzde 64'ü her iş yerinde özel bir emzirme odasının zorunlu tutulması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 18.6'sı emzirme ürünlerinin reçetelendirilmesi ve sağlık kurumları tarafından ödenmesi, yüzde 8.9'u aile hekimlerinin ücretsiz pompa sağlaması, yüzde yüzde 8.1'i ise emzirme ürünlerindeki KDV'nin kaldırılmasının devletin emzirmeyi desteklemek için yapması gereken en iyi şey olduğunu düşünüyor.

Emzirme odası olan şirket sayısı az
Araştırmada çıkan sonuçları da baz alarak, çalışan kadının emzirme zorlukları hakkında açıklama yapan, Lansinoh Türkiye Genel Müdürü Kerem Demirgil, çalışanın işyerine ulaşımı, servis ile sağlanıyorsa, annenin süt iznini bebeği ile birlikte geçirme şansının olamayacağını belirtiyor. Demirgil "Bazı şirketler süt izninin toplu olarak kullanılmasına izin verirken, birçok şirket yönetmelik kararlarına da uygun olarak süt izinlerini günde 1.5 saat olarak kullandırıyor. Araştırma sonuçlarında da görüldüğü gibi emzirme odaları halen en büyük sorunlardan biri. Birçok çalışan kadın, anne sütünü tuvalette sağmak zorunda kalıyor. Emziren çalışanlara süt sağım için özel bir alan mutlaka temin edilmeli. Sigara yasağından önce çoğu şirket sigara içen çalışanlarına özel odalar verebiliyordu. Ama maalesef Türkiye'de çalışan anneye özel emzirme odası veren şirket sayısı çok az seviyelerde" diyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.