Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Ergün: Piyasa kalitesiz ürünlerden temizlenecek

20 Ağustos 2012 Pazartesi::

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleyeceklerini söyledi

Yazı Boyutu : A A A A


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, insan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yoğunlaştırılmış bir piyasa gözetim ve denetim süreci başlattıklarını belirterek, ''Piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlıyız'' dedi.



Bakan Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde bakanlığın temel önceliğinin, üreticileri yaptırımlarla cezalandırmak yerine, piyasada güvenli ürünlerin yer almasını sağlamak amacıyla sanayicinin kaliteli ve güvenli ürün üretmesinde yönlendirici olmak ve böylece Türk mallarının uygunluk seviyesini yükseltmek olduğunu bildirdi.



İnsan sağlığı ve güvenliğini merkez alan yoğunlaştırılmış bir piyasa gözetim ve denetim süreci başlattıklarını vurgulayan Ergün, ''Piyasayı güvensiz, kalitesiz ve standart dışı ürünlerden temizleme konusunda kararlıyız. Denetimler sadece ithal ürünlere yönelik değil, merdiven altı üretim başta olmak üzere kalitesiz, haksız rekabet oluşturan yerli ürünler için de geçerli'' diye konuştu.



Bakanlık olarak yılın ilk 6 ayında toplam 14 bin 594 farklı markadaki ürünü denetlediklerini belirten Ergün, denetlenen ürünlerden 13 bin 256'sının uygun, bin 338'inin uygunsuz bulunduğunu söyledi. 51 adet farklı markadaki ürünün teste gönderildiğini, testlerden yüzde 53'ünün uygunluk, yüzde 47'sinin uygunsuzluk ile sonuçlandığını aktaran Ergün, uygunsuz bulunan ürünlere ilişkin 313 bin 612 lira idari para cezası uygulandığını ifade etti.



Güvensiz bulunan 9 farklı markadaki ürün için ise toplatma kararı verildiğini anlatan Ergün, yangın ve elektrik çarpma riskleri taşıyan bu ürünlerden 8'inin elektrikli ekipmanlar, birinin ise basınçlı ekipmanlar ürün grubunda yer aldığını kaydetti. Bakan Ergün, 4 farklı marka infrared oda ısıtıcısı, 2 farklı marka gaz detektörü ile bir marka gece lambası, bir marka tost makinesi ve bir marka elektrikli çay kazanı hakkında toplatma kararı verildiğini sözlerine ekledi.



Bakanlığın görev alanına giren ürün grupları



Teknik mevzuat uyumu alanında önemli sorumluluklar üstlenen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, toplam ulusal mevzuatın yaklaşık yüzde 80'inin hazırlanmasından ve uygulanmasından sorumlu. Görev alanına giren ürün grupları aerosol kaplar, asansörler, atex ürünleri, ayakkabılar, basınçlı ekipmanlar, elektrikli ekipmanlar, gaz yakan cihazlar, kazanlar, makineler, otomotiv, sivil kullanım amaçlı patlayıcılar, taşınabilir basınçlı ekipmanlar, tekstil ürünleri, teleferikler, zorunlu standartlar ve düzenlenmemiş alanda bulunan bazı ürünler ile hazır ambalajlama (yasal metroloji hariç) başlıkları altında toplanıyor.



En çok elektrikli ekipmanlar toplatıldı



Bakanlık, geçen yıl da toplam 38 bin 979 farklı marka ve model ürünü denetledi. Denetlenen ürünlerden 34 bin 274'ü uygun, 4 bin 705'i uygunsuz bulundu. Yine geçen yıl 382 farklı markadaki ürün teste gönderildi, testlerden yüzde 30'u uygunluk yüzde 70'i uygunsuzluk ile sonuçlandı. Uygunsuz ürünler nedeniyle üreticilerine ve dağıtıcılarına 2 milyon 61 bin 587 lira idari para cezası uygulandı, güvensiz bulunan 48 farklı marka ve model ürün için de toplatma kararı verildi.



Toplatma kararı verilen ürünlerin yaklaşık yüzde 80'inin elektrikli ekipmanlar ürün grubunda olması dikkatleri bu alana çekti. Söz konusu ürünler arasında ağırlıklı olarak kaynak makineleri, infrared oda ısıtıcıları, gaz alarm cihazları ve yangın söndürücüler yer alıyor.


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.