Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Şeftali üreticisinin yüzü güldü

18 Ağustos 2012 Cumartesi::

Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Lapseki ilçesindeki üreticilerin, şeftali fiyatlarından oldukça memnun olduğu belirtildi.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin önemli meyve üretim merkezlerinden Lapseki ilçesindeki üreticilerin, şeftali fiyatlarından oldukça memnun olduğu bildirildi.

Lapseki'de 30 yıldır meyve üreticiliği yapan Rahmi Akman (50), yaptığı açıklamada, yılda 15 ila 20 ton civarında ürün yetiştirdiğini kaydetti.

Şeftalinin kolay yetişmediğini, ürüne yıl boyunca çocuk gibi baktıklarını anlatan Akman, ''Yağmur, çamur demeden ilaçlama ve budama yapıyoruz, diğer bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Sonra da meyvenin yetişmesini bekliyoruz. Fiyatlar bu yıl ki gibi güzel olduğunda da yorgunluğumuz gidiyor. Bu yıl şeftali fiyatları oldukça iyi, sandığını başladığı günden bu yana 5 ile 7 TL'den satıyoruz'' diye konuştu.

Üreticilerden Mehmet Gündoğdu ise ilçedeki yetiştiricilerin bu yıl üründen para kazandığını, kirazla başlayan düzgün fiyat uygulamasının şeftaliyle devam ettiğini söyledi.

En iyi ürünü yetiştirip para kazanmak için tüm kış mücadele ettiklerini anlatan Gündoğdu, ''Bereket versin. Bu yıl kiraz da şeftali de para yaptı'' dedi.

Rusya, Almanya ve Ukrayna'ya ihracat yapan firma temsilcisi Mehmet Yakın ise 10 gündür alım yaptıklarını belirterek, üreticiden günde ortalama 2 bin 500 kasa şeftali topladıklarını belirtti.

Ürünün durumuna göre alımların 15 ila 20 gün daha sürebileceğini bildiren Yakın, ''Bu yıl ayrıca fiyatlar çok güzel. Bu yıl ilçemizdeki meyve üreticileri para kazandı'' dedi.

Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem de bu yılın, meyve üreticisinin yılı olduğunu söyledi.

Bu sezon iyi fiyata satılan kirazın ardından bölgede şeftali döneminin başladığını belirten Özdem, ''Şeftalinin kilosu, sezon başladığından bu yana 2 liradan aşağı hiç düşmedi. Bu da bizi üretici adına çok sevindiriyor'' dedi.

Lapseki ve köylerinde meyve üretiminin oldukça fazla olduğunu ifade eden Özdem, şöyle devam etti:

''İlçeye ne kadar fazla ihracatçı firma gelirse üreticimiz için o kadar güzel olur. Bizim amacımız ihracatçı firmaları ilçede daha uzun süre tutabilmek. Bunun için de bazı çalışmalarımız var. Yeni şeftali cinsi üzerinde yapacağımız çalışmaları, üreticimize anlatıyoruz.

Yeni şeftali türlerini dikip, ihracatçı firmaların ilçeden daha fazla ürün almalarını sağlayacağız. Şu anda ihracatçı firmalar, ilçemizde 2 ay kadar kalıyor. Meyve bittiği için ilçeden ayrılıyorlar.''

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.