Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yılda 1.1 milyarlık tasarruf sağlayacak

18 Ağustos 2012 Cumartesi::

Kadıköy ile Kartal arasını 29 dakikaya düşürecek metro hattı açıldı. Vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 milyar lira olan 22 kilometrelik hatta günde 1 milyon 266 bin kişi seyahat edecek.

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu hatla, Türkiye’ye, İstanbul’a, yıllık 1 milyar 153 milyon liralık bir tasarrufu kazandırmış olacağız” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vagonlar dahil toplam maliyeti 3.1 milyar TL olan 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nı Kadıköy Meydanı’nda düzenlenen törenle açtı. Erdoğan, Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın, hem İstanbul’a hem Türkiye’ye, ekonomik anlamda çok büyük katkıları olacağını belirterek, “Öncelikle bu hatla zaman noktasında çok büyük tasarruf yapacağız. Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Bu hatla birlikte, Türkiye’ye, İstanbul’a, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız” dedi.

Anadolu yakasında ilk

Başbakan Erdoğan, Anadolu yakasının bu ilk metro hattının temelinin 29 Ocak 2005’te atıldığını anımsatarak, “Yaklaşık 7 yılda, 3.1 milyar liralık bir finansmanla, 22 kilometre uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 metre altında bu hattı tamamlıyoruz. Şimdi bu hatta 2.5 dakikada bir araç hareket etmesiyle farklı bir zenginlik geliyor. Bu süre zamanla daha da kısalacak, 1.5 dakikada, yani 90 saniyede bir, Kadıköy’den Kartal’a, Kartal’dan Kadıköy’e araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kullanacağını tespit etmiş bulunuyoruz” diye konuştu. Bu hattı, Kartal’dan sonra Yakacık, Pendik, Kaynarca’ya kadar uzatacaklarını belirten Erdoğan, toplam maliyetin 3.1 milyar lira olacağını söyledi.

Engellileri de düşündü

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Anadolu yakasındaki bu ilk metro hattımızın teknolojik altyapısı aslında bir devrim niteliğinde. Kadıköy-Kartal metro hattındaki trenlerde makinist, yani sürücü bulunmayacak. Kumanda merkezindeki operatör, mouse hareketleriyle bu trenleri yönlendirecek. Kadıköy-Kartal metro hattında güvenlik sistemleri uluslararası standartlarda ve en üst düzeyde kuruldu, test edildi. Kartal-Kadıköy metro hattı, uyarı sistemleri, bilgi ekranları, anons sistemleri, acil durum sistemleri ile dünyanın en ileri hatlarından biri olarak inşa edildi. Bu metro hattını inşa ederken engellileri de unutmadık.”

Yılda 15 gün tasarruf

Kadıköy-Kartal Metro Hattı’nın hem İstanbul’a hem Türkiye’ye, ekonomik anlamda büyük katkıları olacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: “Kişi başına yıllık 15 güne tekabül eden bir zaman tasarrufunu bu hat sayesinde sağlamış olacağız. Akaryakıttan, bakım giderlerinden, yol bakım ve onarım giderlerinden büyük tasarruf sağlayacağız. Yaptığımız hesaplamalara göre, bu hatla birlikte, Türkiye’ye, İstanbul’a, İstanbullu kardeşlerimize, yıllık 1 milyar 153 milyonluk bir tasarrufu kazandırmış olacağız. Eğer bu metro hat yapılmasaydı, Kadıköy-Kartal arasında her yıl 32 otobüs ve 67 minibüsün devreye alınması gerekiyordu. Biz şimdi, tam tersine, ilk yılda 572 otobüsün, 1.227 minibüsün trafikten çekilmesini bekliyoruz ki bu da trafikte çok büyük rahatlamaya yol açacak.”

Meydan yayalara kalıyor

Kadıköy-Kartal metrosunun işletmeye açılmasıyla Rıhtım Caddesi, Haldun Taner Tiyatrosu’ndan itibaren araç trafiğine kapatılarak Kadıköy istasyonu bölgesi tamamen yayalara kalacak. Otobüs ve dolmuş durakları olarak kullanılan alanın da yayalaştırma bölgesine katılması ile 60 bin metrekare yayalaştırılmış bir meydan oluşacak.

Vagon sayısı 144’e çıktı

· Kadıköy-Kartal metro hattı 7 yılda tamamlandı.
· Hattın açılmasıyla İstanbul’da 81 kilometre olan mevcut raylı sistem hattı 103 kilometreye yükseldi.
· Hattın Kaynarca’ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24.5 kilometreye ulaşacak, maliyeti ise 1.9 milyar dolar olacak.
· Hatta günde 1 milyon 266 bin kişi seyahat edecek.
· 22 kilometre uzunluğa sahip Kadıköy-Kartal metro hattında 16 istasyon bulunuyor.

· Kartal’dan Pendik Kaynarca’ya kadar uzatılan hattın inşaatında, günde 150 metre kazı yapılarak, şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışması yapıldı.
· Toplam uzunluğu 48 bin 572 metreyi bulacak olan hat için temin edilen vagon sayısı hattın Kaynarca’ya uzatılması sebebiyle 120’den 144’e çıkarıldı.
· 4’lü vagonlar bin 84, 8’li
vagonlar ise 2 bin 168 yolcu kapasiteli. Hatta yüksek kapasiteli vagonlarla daha fazla yolcu taşıma imkânı sağlandı.

4 gün bedava geçiş

KADIKÖY-Kartal metro hattını vatandaşlar arefe de dahil olmak üzere bayram boyunca 4 gün bedava kullanacak. Öte yandan, vatandaşlar 29 Ekim günü sonuna kadar yüzde 50 indirimli kullanacak. Buna göre jeton için 2 lira, tam akbil için 1.75 lira, indirimli öğrenci için 1 lira olan ücretlerin yarısı alınacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.