Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

3. havalimanına talibiz

17 Ağustos 2012 Cuma::

TAV CEO'su Sani Şener, "10 milyar dolarlık ihale" dediği üçüncü havalimanı için tek başına teklif vereceklerini söyledi. Şener "ihaleyi alamazsanız" sorusuna da "kötü olur" yanıtını verdi

Yazı Boyutu : A A A A

TAV CEO'su Sani Şener, Fransız ortaklarıyla İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanına talip olduklarını açıkladı. Ancak bir uyarısı var; Havalimanının işletmesi ve yapımı ehil ellerde olmalı. Şener, kömür madenlerinin olduğu Ağaçlı Köyü tarafında yapılması düşünülen üçüncü havalimanının 10 milyar dolara malolacağını düşünüyor. Şener, "İhaleyi alamazsanız" sorularına yanıtı ise kısa; "kötü olur". TAV, martta Fransız havalimanı işletmecisi Aeroports de Paris'e yüzde 38 hissesini 874 milyon dolara sattı. O dönemde yeni ortaklarıyla hedef üçüncü ülkelerde büyümek olarak açıklandı. Oysa şimdi önlerine İstanbul'da büyüme fırsatı çıktı. Şener, yapılacak 3'üncü havalimanına talip olduklarını anlattı. Şener, "Biz 2017 yılı gibi başlayıp 2021 gibi tamamlanacağını düşünüyorduk. Ancak sanırım Atatürk Havalimanı'ndaki sorunlar bu planın erkene alınmasına neden oldu. Bu yıl ihaleye çıkılacağı açıklandı. Şartname açıklanmasa da bana göre havalimanı üç yılda biter" dedi. Şener'e göre 3 yılda bitirilmesinin "olmazsa olmaz" koşulları var; "Öncelikle bilen birisi almalı. Bir de bunu gerçekleştirebilecek grup gerekli finansmanı bulabilecek güçte ve etkinlikte olmalı."

Önce kahkaha sonra yanıt

Havaalanı ihalesiyle ilgili açıklamalarına "Kendinizi tarif ediyorsunuz" deyince de Sani Şener, önce kahkaha attı ardından neden böyle olması gerektiğini anlattı: "Bu iş (inşaat+havalimanı işletmeciliği) ciddi bilgi birikimi gerektiriyor. Kriterlere dikkat edilmesi gerekiyor ve bu işin şakası yok. Ayrıca havalimanının maliyetinin 10 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor. Bu da ciddi bir finansmanın ki sadece borç piyasalarından bu parayı bulamazsınız. Proje kredisi olacağı için burada kreditörler deneyim arar." TAV CEO'su, çıkan haberlerde tarif edilen yer Ağaçlı'yı işaret ettiğini kaydederek o bölgede kömür madenlerinin olduğu yer olduğunu, 10 milyar doların önemli bir kısmının da bölgenin toprak hareketine yani hafriyatına gideceğini iddia etti.

Proje murdar edilmemeli

Peki ya TAV ihaleyi kazanamazsa? Öyle ya Ulaştıma Bakanı Binali Yıldırım, geçenlerde "Üçüncü havalimanı açılınca Atatürk butik bir havalimanına dönüşecek" demişti. TAV CEO'su "Alamazsak alana 'hayırlı olsun' deriz ancak bizim için kötü olur" diyor ve ekliyor "Bu proje murdar edilmemeli."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.