Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Doğalgaz santralleri için yaklaşık 1.1 milyar İsrail Şekeli kredi sağlandı

16 Ağustos 2012 Perşembe::

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin % 42,15 ve Edeltech Ltd.’nin % 57,85 oranında ortak olduğu İsrail’de faaliyet gösteren Ashdod ile Ramat Negev kojenerasyon santral projelerinin finansman kapanış töreni İsrail’de gerçekleştirildi.

Yazı Boyutu : A A A A

Törene İsrail Enerji Bakanı Uzi Landau, Zorlu Holding ve Zorlu Enerji yönetiminden Ahmet Zorlu, Olgun Zorlu, Ömer Yüngül, Selen Zorlu Melik, Sinan Ak, M.Erdoğan Güneş ile Edeltech Ltd. ve Bank Leumi LeIsrael yöneticileri katıldı.

Zorlu Enerji, Bank Leumi LeIsrael başta olamak üzere finans kurumlarından Ashdod Doğal Gaz Santrali için 355 milyon İsrail Şekeli, Ramat Negev Doğal Gaz Santrali için ise 766 milyon İsrail Şekeli olmak üzere toplamda yaklaşık 1.1 milyar İsrail Şekeli tutarında kredi sağladı.

Proje finansman sürecinin tamamlanmasının ardından İsrail’de gerçekleştirilen törende konuşan Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zorlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada,“Dünyanın en stratejik sektörü olarak önemi her geçen gün artan enerji alanında, yurtiçindeki ve yurtdışındaki yatırımlarımızla başarılı işlere imza atmaya devam ediyoruz. Avrupa, Asya ve Ortadoğu’da enerji talebi hızla artan pazarlarda fırsatları değerlendirerek, bölgesel bir güç konumuna gelmek için projeler geliştiriyoruz. İsrail’de yaptığımız yatırımların bu kapsamda önemli adımlar olduğunu düşünüyoruz. Bu proje ile İsrail’de özel sektör tarafından yapılan ilk kojenerasyon projesinin finansmanını gerçekleştirdik. Zorlu Holding olarak İsrail’de 1 milyar doları aşkın yatırımımız bulunuyor”dedi. Zorlu, önümüzdeki dönemde fırsatları değerlendirerek uluslararası arenada önemli enerji yatırımlarını sürdürmeyi planladıklarını ve İsrail’de, önümüzdeki iki yıl içinde kademeli olarak faaliyete geçirilmesi planlanan Ashdod ve Ramat Negev doğal gaz santrallerinin yanı sıra Dorad ile toplam 975 MW kurulu güce ulaşacaklarını ekledi.

Zorlu Enerji’nin % 42,15 oranında hissedarı olduğu ve İsrail’de bulunan sanayi tesislerine elektrik ve buhar sağlanması amacıyla kurulan Ashdod ve Ramat Negev doğal gaz santralleri, bölgenin en önemli kimyevi sahalarından Makhteshim ve Agan üzerinde bulunuyor. 55 MW elektrik ve 40 ton/saat buhar üretim kapasitesine sahip Ashdod Energy Ltd. ile 120 MW elektrik ve 70 ton/saat buhar üretim kapasiteli Ramat Negev Energy Ltd. doğal gaz santrallerinin 2014 yılında faaliyete alınması hedefleniyor.

Ashdod ve Ramat Negev doğal gaz santrallerinin kredi geri ödemesinin % 80′i (geri dönüşsüz) kredi, % 20′si ise özkaynak ile finanse edilmiştir. 2014 yılının ikinci yarısında tamamlanması düşünülen projelerin kredi geri ödeme süreci santrallerin işletmeye alınmasından itibaren 18 yıl olup, kredi faizi ise projelerin ratingine bağlı olarak değişkenlik gösterecek ve % 5,75 oranında olacaktır. Projelerin mühendislik, inşaat, satın alma ve lojistik faaliyetleri (EPC) M+W Israel Ltd. Şirketi; operasyon ve bakım hizmetleri ise Zorlu O&M Enerji Tesisleri İşletme ve Bakım Hizmetleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilecektir.

Zorlu Enerji, 800 MW kurulu gücü ile İsrail’deki en büyük yatırımı olan Dorad Doğal Gaz Santrali’ni ise önümüzdeki yıl faaliyete geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin ülkedeki dördüncü yatırımı olan 100 MW elektrik ve 70 ton/saat buhar kapasitesine sahip olması planlanan Solad projesinin değerlendirme süreci ise devam ediyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.