Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Hava nakittir

11 Ağustos 2012 Cumartesi::

Yüksek performanslı bir enerji yönetim sistemi pnömatik komponent, tertibat ve tesislerin verimliliğini artırır, basınçlı hava kaçaklarını önler

Yazı Boyutu : A A A A

Yüksek performanslı bir enerji yönetim sistemi pnömatik komponent, tertibat ve tesislerin verimliliğini artırır, basınçlı hava kaçaklarını önler ve teknolojinin yeni, inovatif gelişmelerini entegre ederek yüksek verimi uzun vadede muhafaza eder. Nokta hedefli analizler düşük enerji maliyetlerinin temelini oluşturur.

Basınçlı hava sistemlerinin birçoğu herhangi bir denetim ve kontrol mekanizması olmaksızın tesis edilmiştir. Bu, basınçlı hava için yapılan masrafların %79’unun sadece şartlandırma ve besleme kapsamında ihtiyaç duyulan elektrik enerjisi için sarf edildiği düşünülürse, gerçekten olumsuz, düşündürücü bir durum. Kompresörler, dağıtım sistemleri ve pnömatik tahrikler doğru boyutlandırılmış olsa bile sadece kaçaklar nedeniyle dakikada 600 lt varan kayıplar
gerçekleşmektedir. „Sonuçta sadece hava, abartmaya gerek yok“ diye düşünenler varsa, hatırlatalım: Kaçakları dakikada 100 lt oranında azaltmak bile yılda 1000 Avro tasarruf sağlar.

Yüksek tasarruf potansiyelleri

Hayli yüksek olmalarına rağmen tasarruf potansiyelleri, bilinçsizlik nedeniyle, farkındalık düzeyine ulaşamamakta. Kaçakların tespitine yönelik teknik donanım da çoğu zaman mevcut değil. Hızla işleyen endüstriyel ortamda zaman baskısı nedeniyle çoğu zaman enerji tasarruf tedbirlerinin uygulanmasını engelliyor. Tam bu noktada Festo Enerji Tasarruf Hizmetleri (Festo Energy Saving Services) devreye giriyor. Bu hizmet birimi basınçlı hava tüketimini
gayet basit yollarla ve en sade araçlarla denetlemede ve optimize etmede destek oluyor.

Enerji maliyetlerini düşürmek

Bir uzman, etkili bir kaçak/sızıntı yönetim programı çerçevesinde uyguladığı denetimde basınçlı hava şebekesindeki kaçakları ve bu kaçakların giderilmesine yönelik yedek parça ve teknik gereçleri tespit eder. Tüm bakım önleme işlemleri belgelere aktarıldığı için kısa vadede uygulanan
bakım ve tamir işlemlerine dair rakamlar ile uzun vadede sağlanan tasarruf neticelerinin karşılaştırılması mümkün olur.

Basınçlı hava tüketim optimizasyonu

Yeni bir tesis kurmayı planlayan birçok kuruluş tesislerin planlama ve seçiminde basınçlı hava tüketimine ilişkin hassas, ayrıntılı ve en önemlisi doğru bilgileri kriter alıyor. Ayrıntılı bir basınçlı hava tüketim analiziyle konvansiyonel yöntemlere kıyasla %50’ye varan oranda tasarruf sağlanır.

Festo Enerji Tasarruf Hizmetleri (Festo Energy Saving Services)’yle tasarruf edin

Bir uzman etkili bir kaçak yönetim aracıyla faaliyet halindeki işletmede basınçlı hava sistemine kaçak muayenesi uygular. Tespit edilen kaçakların her biri ilgili verilerle birlikte (örn. gerekli yedek parçalar) kaydedilir.

nız. Basınçlı hava tüketim analizi işletmeye almadan önce işlerken, bir de durgun vaziyette iken tesisin basınçlı hava tüketimini tespit eder. Böylece basınçlı hava besleme şebekesinin optimum biçimde boyutlandırılması sağlanır, gereğinden pahalıya mal olacak aşırı büyük bir basınçlı hava şebekesinin kurulmasını önler.

Çalışma ömrünü uzatmak

Yağ, su veya kir partiküllerinden oluşan kontaminasyonlar basınçlı hava kalitesinin değişmesine yol açarak pnömatik komponentlerin çalışma ömrüne olumsuz etki yaparlar. Neticede enerji ve işletme maliyetleri artar. Festo Enerji Tasarruf Hizmetleri (Festo Energy Saving Services) tarafından sunulan
basınçlı hava analiziyle artık yağ miktarı ve çiğlenme noktası ölçülür, tesisattaki zayıf noktalar tespit edilir ve, örneğin daha kısa aralıklı filtre değişimi gibi, iyileştirme önerileri geliştirilir. Optimize bakım çalışmalarıyla açığa çıkarıp yararlanabileceğiniz tasarruf potansiyeli olumlu yönde ortalama %35’lik bir fayda sağlar.

Basınçlı havadan tasarruf etmek

Tasarruf tedbirleri, en ideal şekilde, daha basınçlı hava kaynağında, yani kompresörlerde başlar. Basınçlı hava kaynağına yönelik enerji tüketim analizi elektrik, basınçlı hava ve basınç seviyesine ilişkin ayrıntılı tüketim profilleri, kompresör çalışma aralıklarına ilişkin optimizasyon verileri ve daha esnek uygulama senaryolarının oluşturulmasına olanak tanır.

Bu şekilde mevcut kompresör veriminden optimum seviyede yararlanılır. Makine veya tesisin durması halinde şebekede Basınçlı hava tüketim analizinde faaliyet halinde ve faaliyet dışındaki bir tesisin basınçlı hava tüketiminin tam miktarı tespit edilir. Basınçlı hava kaynağına yönelik enerji tüketim analizi elektrik, basınçlı hava ve basınç seviyesine ilişkin ayrıntılı tüketim profilleri, kompresör çalışma aralıklarına ilişkin optimizasyon verileri ve daha esnek uygulama senaryolarının oluşturulmasına olanak tanır. Mevcut olan basınçlı hava miktarı ölçülerek kaçak nedeniyle oluşan kaybı ve böylelikle basınçlı hava şebekesi genelinde ulaşılabilecek tasarruf miktarını tespit etmek mümkündür.

Energy Monitoring/Enerji gözetimi

Tesis Enerji Tasarruf Hizmetleri tarafından optimize edildikten sonra sıra olası hasar durumlarını daha şimdiden devre dışı bırakmaya gelmiştir. Festo bu amaca yönelik çeşitli Condition Monitoring (durum gözetim) ve arıza arama araçları sunar. Kritik konumdaki komponentlerin aralıksız olarak denetlenmesi sayesinde aşınma, basınç ve debi değişiklileri hemen algılanır ve tesisi devre dışı bırakacak durumların önüne geçilir. Yine de bir arıza veya hasar oluşursa arıza arama sistemleri bu arıza veya hasarın kaynağının en kısa sürede tespit edilmesini sağlar.

GFDM Energy Monitoring (enerji gözetim) sistemi basınçlı hava ve debinin aralıksız olarak denetlenmesi için geliştirilmiş komple bir sistemdir. Alternatif olarak müşteri ihtiyaçlarına göre tasarlanmış bir Condition Monitoring çözüm paketi de hazırlanabilir. Arıza arama sistemi müşteri ihtiyaçlarına göre, bir sistem kitinde yer alan fonksiyon ünitelerinden oluşturulur. Bu fonksiyonlar sadece tüketim denetiminden değil, aktüatör ve valflerin zaman denetimi, vakum aplikasyonlarının denetimi ve aktüatörlere yönelik ayrıntı denetimi (örn. kuvvet denetimi ve hata tanımlaması) gibi fonksiyonlardan oluşmaktadır.

Hava tüketimini otomatik olarak denetleyin: Festo

GFDM Enerji Gözetim Sistemi durum gözetimine yönelik bir dizi ürün ve hizmet sunar.

Geniş çaplı bir vasıflandırma eğitimi gerektirmeyen kullanıcı dostu yazılım konsepti sayesinde GFDM’nin montaj, ilk işletme ve kullanımı bakım personeli tarafından gerçekleştirilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.