Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye'nin iki büyük şirketi satışa çıkarıldı

10 Ağustos 2012 Cuma::

Türkiye'nin en büyük ve en köklü şirketleri arasında yer alan Çelebi Hava Servisi ve Kelebek Mobilya ortaklık ve hisse devri görüşmelere başladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Çelebi Ailesi, ailenin holding sermayesinin yüzde 99.99’unu ve Çelebi Hava Servisi’nin yüzde 22.63’ünü özel sermaye fonu Actera ile eşit pay sahibi olacağı bir şirkete devretmeye hazırlanıyor. Kelebek Mobilya ise Doğtaş ve Hollanda merkezli International Furniture ile görüşüyor.

TÜRKİYE'NİN İLK ÖZEL YER HİZMETLERİ SATILIYOR

Türkiye'nin ilk özel yer hizmetleri şirketi olan Çelebi Hava Servisi, 1958 yılında kuruldu. Türkiye'de 26 havalimanında faaliyet gösteren şirket 2006 yılında yurt dışına açılarak Budapeşte havalimanının işerini aldı. Daha sonra yurtdışındaki işlerine Hindistan - Mumbai, Hindistan – Delhi, Avusturya – Viyana havalimanlarında yer hizmetlerini ekledi. Şirket aynı zamanda Delhi, Budapeşte ve Frankfurt'ta kargo ve antrepo işletmeciliği yapıyor. Çelebi Holding bünyesinde yaklaşık 10 bin kişi çalışıyor.

Çelebi Holding’in hâkim ortağı Çelebioğlu ailesi. Şirketten borsaya yapılan açıklamada, ailenin holding sermayesinin yüzde 99.99’unu ve Çelebi Hava Servisi’nin yüzde 22.63’ünü, özel sermaye fonu Actera ile eşit pay sahibi olacağı bir şirkete devredeceği belirtildi. Bu konuda
bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzalandığı kaydedildi.

Çelebi'nin anlaşma imzaladığı Actera, Türkiye’deki en büyük özel sermaye fonlarından birisi. TPG ile birlikte Türkiye’nin en büyük içki üreticisi ve dağıtıcısı Mey’i satın alan grup, daha sonra şirketi İngiliz Diaego'ya satmıştı. Actera'nın hali hazırda Spectrum Radyo Grubu, Karma Açıkhava, Türkiye'nin ev dışı tüketim noktalarına gıda ve gıda dışı ürünlerin satış ve dağıtımını yapan en büyük şirketi G2M, LBT Varlık Yönetim ve Mars Entertainment Group'da yatırımları bulunuyor.

KELEBEK DE SATIŞ MASASINDA

2006 yılında ENKA Grubu'nun Kayseri'nin önde gelen ailelerinden Özbıyık ve Göknar ailelerine sattığı 77 yıllık marka Kelebek bir kez daha satış masasında. bu seferki alıcılar ise Hollanda merkezli International Furniture ve Doğtaş.

Her iki şirketle de muhtemel hisse devri veya ortaklıklar için görüşmeler yapılıyor.

Kelebek Mobilya'nın büyük ortağı Özbıyık Ailesi Kayseri'nin önde gelen aileleri arasında bulunuyor. Aileye ait Isısan, basınçlı kap üretiminde dünyanın en büyük kapasiteli şirketleri arasında yer alıyor. 1967 yılında ev ısıtma sistemleri imal etmek için küçük çaplı bir girişim olarak kurulan şirket, şu anda dünya devleri ile yarışıyor.

Erciyes Boru Sanayi (Erbosan) ise ailenin büyük işlerinden bir diğeri. 1974’de kurulan Erbosan, dikişli çelik, su ve gaz boruları, kare ve dikdörtgen kutu profilleri, sanayi boruları, alçak basınçlı kazan ve buhar boruları üretiyor. Atlantik Halı'nın da sahibi olan ailenin tarım ve tekstil alanında da çeşitli yatırımları bulunuyor.

Kelebek Mobilya ise 1935 yılında uçak kanatları için kontrplak üretmek amacıyla kurulmuştu. 1978 yılında Düzce'de kurduğu Avrupa'nın en büyük mobilya tesislerinden birini hizmete sokan şirket, 1990 yılında ise halka arz edildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.