Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sıcak hava taze fasulyeyi vurdu

10 Ağustos 2012 Cuma::

Sezon başında kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin fiyatı 80 kuruşa kadar geriledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye`deki taze fasulye üretiminin yüzde 22`sini karşılayan Burdur`da sıcak hava üretimi olumsuz etkiledi. Sezon başında kilogramının üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin fiyatı da 80 kuruşa kadar geriledi. Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, fasulye üretiminde geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşirken bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle rekoltenin 25 bin ton civarında beklendiğini söyledi.

Türkiye`de taze fasulye üretiminin yapıldığı en verimli ovalardan birinin İnsuyu Ovası olduğunu ifade eden Kemal Kubilay, Burdur`da son yıllarda üretilen en önemli tarım ürününün taze fasulye olduğunu bildirdi. İnsuyu Ovası`nda yetişen fasulyenin kalitesi, lezzeti ve dayanıklılığı ile Türkiye`de adından söz ettirmeye başladığını anlatan Kubilay, İnsuyu Ovası`nda yetişen taze fasulyenin diğer illerde yetişen fasulyelerden daha lezzetli olmasının yayla havasında yetişmesinden kaynaklandığını kaydetti.
İnsuyu Ovası`nda yapılan fasulye üretiminin bölgedeki birçok çiftçinin de geçim kaynağı olduğunu vurgulayan Kubilay, "Özellikle bölgedeki 8 köy geçimini fasulye üretiminden sağlıyor. Yaklaşık 20 bin dönüm arazide yapılan üretim haziran ayından eylül ayına kadar devam eder" dedi.

Sezon başında 2.5 lira olan fiyat 1 liraya düştü

İnsuyu Ovası`nda kurulan fasulye halinde her gün ortalama 300 ton fasulyenin alıcıya ulaştırıldığını bildiren Kubilay, "Fasulye, bölgedeki çiftçilerimizin tek geçim kaynağıdır. Yaklaşık bin 500 kişi geçimini fasulye üretiminden sağlıyor. Ayrıca birçok köyden çalışmak için gelenlere de istihdam sağlanıyor" diye konuştu.
Kubilay, Türkiye`deki taze fasulye üretiminin yüzde 22`sinin İnsuyu Ovası`ndan karşılandığını vurgulayarak, "Geçen yıla göre bu yıl üretimde düşüş oldu. Bunun en önemli nedeni ise aşırı sıcaklar. Geçen yıl 36 bin ton civarında rekolte gerçekleşmişti. Bu yıl ise 25 bin ton civarında rekolte bekliyoruz" diye konuştu.
Kemal Kubilay, İncesuyu Ovası`nda yetişen fasulyenin başta İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya olmak üzere Türkiye`nin dört bir tarafına gönderildiğini anlatarak, özellikle büyükşehirlerde İnsuyu fasulyesinin tercih edildiğini kaydetti.

Bu yıl sezon başında üreticiden çıkış fiyatı 2.5 lira olan fasulyenin bugünlerde 80 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğunu dile getiren Kubilay, şöyle konuştu:
"Bundaki en büyük neden, üreticiler arasında birlik olmayışıdır. Bir kilo fasulyenin çiftçiye maliyeti neredeyse 1 lirayı buluyor. Bu nedenle belirli fiyat politikasının oluşturulması gerekiyor."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.