Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Çarkları klimalar döndürdü!

9 Ağustos 2012 Perşembe::

Haziran ayında sanayi üretimi yüzde 2.7 arttı. Sektörler arasında en yüksek artış yüzde 9.2 ile iklimlendirme üretimi ve dağıtımında

Yazı Boyutu : A A A A

Yaz sıcaklarıyla birlikte klima satışlarına paralel üretim de arttı. Haziran ayı sanayi üretiminde en yüksek artışı yüzde 9.2 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre haziran ayında sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 2.7 arttı. Beklenti yüzde 2.8 artış yönündeydi.

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına kıyasla madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksinde yüzde 1,8 ve elektrik artış syaşandı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks Haziranda 2011'in aynı ayına göre yüzde 2,7 artarken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

AYLAR 2012 2011 2010 2009 2008
------- ------ ------ ------ ------ ------
Ocak 1,5 19,0 12,8 -21,5 11,2
Şubat 4,4 13,9 17,6 -24,0 9,2
Mart 2,6 10,2 21,4 -21,5 3,5
Nisan 1,5 8,8 16,9 -18,8 7,5
Mayıs 5,9 8,0 14,9 -17,1 3,0
Haziran 2,7 6,8 10,0 -9,9 2,3
Temmuz 6,9 8,8 -8,9 4,4
Ağustos 3,7 10,8 -6,5 -3,4
Eylül 12,0 10,4 -9,6 -4,0
Ekim 7,3 9,9 6,2 -6,3
Kasım 8,4 9,4 -3,0 -12,9
Aralık 3,7 16,7 23,9 -17,4

UZMANLAR NE DEDİ?

Özlem Derici / Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti

YIL SONUNA KADAR GÜÇLÜ RAKAMLAR OLMAZ

Ata Yatırım Kıdemli Ekonomisti Özlem Derici, haziran ayı sanayi üretim verilerinin piyasa beklentisinin biraz altında geldiğini söyledi. Haziran verisinin çeyreklik detayı tamamladığı için önemli olduğuna dikkati çeken Derici, sanayi üretiminin 2'inci çeyrek ortalamasının 3,4 ile geçen çeyreğin biraz üzerinde ve olumlu bir durum olduğu kaydetti. 2'inci çeyreğin 1'inci çeyrekten zayıf olmasının beklendiğini ancak bunun bu şekilde gerçekleşmeyeceğini kaydeden Derici, yavaşlamanın hem iç talep hem de ihracat artış hızı yavaşlamasından kaynaklandığını ve bu durumun da üretim tarafına yansıdığını belirtti.

Önümüzde dönem için bir parça toparlanma beklediklerini ama baz etkisi geleceğini ifade eden Derici, ''Sanayi üretiminde zayıf rakamlar görmeye devam edeceğiz. Yıl sonuna kadar çok güçlü sanayi üretim rakamları görmeyeceğiz. Dolayısıyla 2'inci çeyrek itibariyle toparlanma bekliyoruz ama asıl toparlanma 3'üncü çeyrekte gelecek'' değerlendirmesinde bulundu.

Mevsimsellikten arındırılmış verinin negatif gelmesinin olumsuz bir gelişme olduğunu kaydeden Derici, bu durumun devam etmesinin önümüzdeki dönemlerde GSYH'ya zarar verecek bir durum olduğunu, sanayi üretim verilerinin büyümeye yansımasının geçen çeyreğin biraz üzerinde olacağını ve baz etkisine rağmen toparlanma beklediklerini söyledi.


Sengül Dağdeviren / ING Bank Başekonomisti

İVME KAYBI SONA ERDİ

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, sanayi üretiminde 2011'in ikinci yarısından bu yana devam eden ivme kaybının sona erdiğini, ancak yeniden toparlanmanın henüz net bir trend olarak henüz ortaya çıkmadığını belirtti.

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Dağdeviren, haziran ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 olan piyasa beklentisine yakın yüzde 2,7'lik bir büyüme kaydettiğini, ancak mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış endeksin haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2 ile dikkate değer ölçüde gerilediğini vurgulayarak, ''2011'in son çeyreğinden bu yana zayıflayan sanayi üretiminde 12 aylık ortalama yıllık büyümedeki bu eğilim son birkaç ayda yavaşlama işaretleri verse de, haziranda da devam etti'' dedi.

Dağdeviren, son dönemde daha dalgalı bir seyir izleyen sanayi üretim verilerinin haziranda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlara göre dikkate değer ölçüde daralsa da, sektör bazında kimyasal ürünler imalatı ve tekstil ürünleri imalatında, daha genelde ise ara malı ürünlerinin imalatında yavaş da olsa toparlanma işaretleri vermeye devam ettiğini belirterek ''Sonuç olarak, sanayi üretiminde 2011'in ikinci yarısından bu yana devam eden ivme kaybının sona erdiği, ancak yeniden toparlanmanın henüz net bir trend olarak henüz ortaya çıkmadığı, dolayısıyla Merkez Bankası'nın 2012 ikinci çeyrek için öngördüğü ılımlı toparlanma beklentisini destekleyici bir seyrin gözlendiği söylenebilir'' değerlendirmesinde bulundu.



Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü

SANAYİ ÜRETİMİ İKİNCİ ÇEYREKTE BİRİNCİ ÇEYREKTEN DAHA İYİ

Garanti Bankası Ekonomik Araştırmalar Müdürlüğü'nün hazırladığı haziran ayı sanayi üretim verilerine ilişkin raporda, sanayi üretiminin ikinci çeyrekte birinci çeyrekten daha iyi gerçekleştiği kaydedildi.

Raporda, haziran ayında sanayi üretiminin, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 2,5 olan beklentilerinin sınırlı üzerinde yüzde 2,7 arttığı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeksin ocak ayından sonra ilk kez (eksi yüzde 2) gerilediği ve sanayi üretiminin, yılın ilk çeyreğindeki yüzde 2,8'lik artışın ardından ikinci çeyrekte yüzde 3,4 arttığı bildirildi.

Yılın ikinci çeyreğinde, sanayi üretiminin ağırlıklı olarak AB dışı pazarlara da ihracat yapan ve ihracatta pazar çeşitliliği sağlayan sektörlerin pozitif etkilediği belirtilen raporda, ayrıca hızla artan tekstil sektörü üretiminin de toplam üretimi yukarıya çektiği, diğer yandan kimyasal madde sektörü üretimindeki toparlanmanın dikkati çekici olduğu belirtildi.

Yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğin üzerine çıkan sanayi üretimi artışının Merkez Bankası'nın ikinci çeyrek için ılımlı toparlanma beklentisini realize ettiği kaydedilen raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

''Sanayi üretim verileri ikinci çeyrek büyüme verileri için de pozitif görünüm oluşturuyor ve beklentimizin üzerindeki yukarı yönlü riskleri belirginleştiriyor. Diğer yandan ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte de net ihracatın büyümeye katkısının devam edeceğini düşünmekle beraber global ekonomide Avrupa'daki belirsizliklerin sürdüğünü ve ihracatta yavaşlama eğilimini de dikkate alarak yıl sonu için yüzde 2,7 olan büyüme beklentimizi değiştirmiyoruz.''



Veyis Fertekligil / T-Bank Başekonomisti

SANAYİ ÜRETİMİ HAZİRAN AYINDA BEKLENTİLERE PARALEL OLARAK BÜYÜDÜ

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, sanayi üretiminin haziran ayında beklentilere paralel olarak büyüdüğünü söyledi.
Haziran ayı sanayi üretim verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Veyis Fertekligil, sanayi üretiminin haziran ayında beklentilere paralel olarak büyüdüğünü, büyüme hızındaki yavaşlamanın ise dikkat çektiğini kaydetti.
Sanayi üretiminin yavaş bir seyirde büyüdüğünün görülmekte olduğunu ifade eden Fertekligil, mevsimsellikten arındırılmış verilerdeki gerilemenin dikkati çekici olduğunu, üretim artışının ikinci çeyrekte ilk çeyreğe göre biraz arttığını belirtti.
Gayri Safi Yurtiçi Safi Hasıla (GSYİH) olarak değerlendirildiğinde ekonominin ikinci çeyrek performansının ilk çeyreğe göre çok farklı olmadığının anlaşıldığını kaydeden Fertekligil, ''İthalattaki gerileme dikkate alındığında kısa vadede sanayi üretiminin yavaş bir seyirle büyümeye devam edeceğini söyleyebiliriz'' dedi.
İhracatçı sektörlerin üretime katkısının Avro Bölgesi'ndeki olumsuz durum ve küresel ekonomideki yavaşlama göz önüne alındığında mevcut performansını sürdürmesinin biraz güç göründüğüne değinen Fertekligil, ''Bu durum özellikle ulaşım araçları sektöründe kendisini göstermekte. Yaz dönemi tatili ve ihracattaki yavaşlama nedeniyle bu sektördeki üretim durumunun çok iç açıcı olmadığı görülmekte. Giyim sektöründe de benzer sorunların olduğu izlenmekte'' değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.