Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Karapara ile mücadelede yeni dönem başlıyor

4 Ağustos 2012 Cumartesi::

Türkiye, karaparanın aklanmasının önlenmesinde Polonya ile işbirliği yapacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ile Polonya Cumhuriyeti, Mali İstihbarat Genel Denetim Birimi arasında Karapara Aklama ve Terörizmin Finansmanı ile İlgili Finansal İstihbarat Değişiminde İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası’nın yürürlüğe konulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Mutabakat muhtırası uyarınca, MASAK ile Polonya Mali İstihbarat Genel Denetim Birimi, karşılıklı menfaat ve işbirliği anlayışı içinde, mütekabiliyet esasına dayalı olarak ve her bir yetkili makamın ulusal mevzuatı çerçevesinde karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetleri konusunda bilgi değişimini kolaylaştıracak.

Her iki kurum, karapara aklama, terörizmin finansmanı ve ilgili suç faaliyetlerine karıştığından şüphe edilen kişilerin veya işletmelerin analiz, inceleme ve soruşturmasına yardımcı olabilecek bilgiyi, kendiliğinden veya talep üzerine birbirlerine sağlayarak işbirliği yapacak.

Her iki kurumdan da elde edilen bilgi veya belgeler, bilgiyi veren yetkili makamdan önce izin alınmaksızın üçüncü bir tarafa verilmeyecek, idari, soruşturma veya kovuşturma amaçlı olarak kullanılmayacak. Mutabakat muhtırası uyarınca edinilen bilgiler terörün finansmanı veya karapara aklama ve bağlantılı suç faaliyetleri ile ilgili olduğu durumlarda hukuka uygun olarak kullanılacak. Yetkili makamlar, bilgiyi veren yetkili makamdan önce izin almaksızın Mutabakat Muhtırası’nda ifade edilen amaçlar dışında kullanılmasına veya açıklanmasına izin vermeyecek.

Mutabakat Muhtırası’nın uygulanmasından elde edilen bilgiler gizli olacak. Bilgi, bilgiyi alan yetkili makamın ulusal kaynaklarından elde ettiği benzer bilgilerde olduğu gibi, ulusal mevzuatın öngördüğü resmi gizliliğe tabi olacak ve aynı gizlilik içinde korunacak.

Şayet yardımlaşma, ulusal mevzuata, uluslararası anlaşmalara veya ulusal güvenliğe aykırı olacaksa, talep ile ilgili aynı unsurlara ilişkin hali hazırda başlatılmış bir adli kovuşturma ile ilgili ise reddedilebilecek.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.