Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

40 firma halka arz olacak

3 Ağustos 2012 Cuma::

Yatırımcı İlişkileri Derneği Başkanı Funda Güngör Akpınar, bu yıl 40 firmanın halka arz olmasını beklediklerini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Foreks'e SPK tarafından yürütülen halka arz seferberliğine ilişkin görüşlerini açıklayan Akpınar, küçük yatırımcının korunmasına yönelik yapılan çalışmaları da anlattı. İMKB, SPK ve MKK'nın yatırımcı ilişkilerine yönelik uygulamaya aldığı çalışmaların son derece başarılı olduğunu belirten Akpınar, global kriz gerçeğini göz ardı etmeden, risk yönetimi ve iletişimi konusunda dikkatli adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Akpınar, 2012 yılı içerisinde 19 tane firmanın halka arzının gerçekleştiğini hatırlatarak, yıl sonuna kadar 40 firmanın halka arz olmasını beklediklerini söyledi.

Akpınar, "Halka arz seferberliğinin etkili olduğunu düşünüyorum. Bu sene 19 tane halka arz gerçekleşti. Yıl sonuna kadar 40 tane halka arz olması bekleniyor. önceki seneler ile karşılaştırdığınızda bu rakamlar çok olumludur. Yeterli mi? Elbette yetersiz. İSO 1000 içerisine
baktığımızda çok az halka arz şirket görüyoruz. Doğru yoldayız ama zamana ihtiyacımız var. Yolun çok başındayız." diye konuştu.

Yatırımcı İlişkileri kavramının dünya genelinde oldukça yayın olduğunu söyleyen Akpınar, TUYİD'in üç yıl önce kurulduğunu hatırlattı. Aktif olarak çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Akpınar halka açık şirketlerin sorumlu olduğu farklı alanlar olduğunu kaydetti. Akpınar, "Halka açık şirketlerin sorunlu olduğu pek çok hedef kitle var. Yatırımcıları, pay sahipleri, finansal medya, reyting şirketleri gibi…"

Halka arz olmuş firmaların ortak bir amaç çerçevesinde toplandığını da vurgulayan Akpınar, "Şirketin doğru tanıtımı yatırım yapacak kurumun yolunu aydınlatmalı. Doğru bilgilendirme ile hissedarınız yaptığınız kişi ya da kurumu uzun süreli yatırımcınız haline getirmeyi amaçlamalısınız. Sermaye piyasalarından fon toplama, yatırımcı tabanınızı genişletmek, şirket değerini artırmak ve adil piyasa değerine ulaşmak yatırımcı ilişkilerinin en önemli hedefleridir" dedi.

Son dönemlerde sayı olarak artan halka arza rağmen işlem hacminin gerilemesine ilişkin de görüşlerini açıklayan Funda Güngör Akpınar, "Piyasaların derinleşmesi halka arzı artırıyor ancak global kriz ve azalan risk iştahı işlem hacimlerini olumsuz olarak etkiliyebiliyor. Yine de İMKB en yüksek performans gösteren ve sermaye çeken borsalardan biri oldu." diye konuştu.

Piyasaların derinleşmesinin çok önemli olduğunu aktaran Akpınar şunları söyledi:

"Hiç hafife alamayacağımız bir konu var. Global açıdan baktığımızda Avrupa ve Amerika'da yaşanan kriz her açıdan bizi etkileyecektir. Söz konusu bölgeler riske duyarlı, dolayısıyla işlem hacimleride, hisse senedi piyasası da çok oynak bir zemin üzerindedir. Bu gelişmenin ışığında işlem hacimlerinin bundan etkilenmemesini beklemek gerçekçi bir bakış olmayacaktır.Düzenleyici kurumlar tarafına baktığımızda çok doğru adımlar atıldığını gözlemliyoruz. Öncelikle halka arz seferberliği destekleniyor. Bu şekilde arz tarafı güçlendiriliyor. Piyasa derinleştikçe şirketlerin halka açıklık oranlarının artırılması da sağlanabilir. Arzın artması açısından bu da önemli. Yeni kanunlar, kurumsal yönetim düzenlemeleri vb. düzenlemelerle alt yapıyı daha da güçlendiriyor. Bir yandan İMKB cephesinde yeni piyasalar ve yeni ürünler geliştiriliyor. Piyasa oyuncularının esnek davranabilmesi için bu çok önemli çünkü bu da talep tarafını artırıyor."

Halka arz seferberliğinin küçük ölçekli firmalar ekseninde daha çok gelişim göstermesini de değerlendiren Akpınar, SPK'nın bu konuda üzerine düşen görevi büyük bir başarı ile yerine getirdiğini vurguladı. Akpınar,"SPK üstüne düşün görevi yapmak için bir dizi uygulamalar gerçekleştiriyor.
Halka arz seferberliği önemli bir başlangıç oldu. Aynı zamanda yatırımcıları bilgilendirme seferberliğini de beraberinde yürütüyor ve kanundaki alt yapıyı da güçlendirmeye devam ediyor.Biraz önce de belirttiğim gibi İMKB'de ürün ve piyasa geliştiriyor. Merkezi Kayıt Kuruluşu ise (MKK) -E Yönet Yatırımcı İlişkileri Portal çalışması yapıyor elektrnik genel kurulları başlatıyor. Bu portal konu ile ilgilenen kişi ve kurumların bilgiye ulaşmasını kolaylaştıracak. Tüm bu gelişmelerin yanı sıra hükümetimiz detasaruf artırıcı tedbirler alıyor. Talebin artması için bu da büyük önem arz ediyor. Bir piyasada hem talep hem arz artarsa piyasa derinleşecek demektir. Doğru başlangıçlar ama elbette zamana ihtiyacımız var."şeklinde görüş belirtti.

Yurtiçi kurumsal yatırımcıların sayısının nasıl artırılabileceğine ilişkin de görüşlerini açıklayan Funda Güngör Akpınar, tasarruf teşviklerinin artması, hisse senedinin tutulmasına yönelik teşviklerle piyasaların derinlik kazanması ve kurumsal yönetim uygulamalarının genişletilmesi vb. tüm çalışmaların kurumsal sayının artmasına yarar sağlayabileceğini belirtti. Akpınar tüm bu gelişmeler kurumsal yatırımcı sayısın artıracaktır diye konuştu.

Akpınar şunları söyledi:

"Türkiye'de de bir çok yatırımcının portföy şirketleri kurmaya başladığını gözlemliyoruz. Bu ve benzeri haberler gelmeye devam ediyor. Hem Türk hem de yabancı kökenli firmalar var içlerinde. Bugün İMKB'de yaklaşık 1 milyon 100 bin tane yatırımcı var, bunun sadece 7800 civarı yabancı. Bu firmalar genelde kurumsal yatırımcıdır. Sayılarının azlığına karşın İMKB içerisinde şirket değeri açısından payları yüzde 62 civarındadır. İşlem hacmindeki payları da ise daha düşük bu oran yüzde 15-20 civarındadır. Yabancı yatırımcı daha büyük yatırımlar yapıp, hisseyi daha uzun süre tutuyor elinde. Yerli yatırımcılar bir hisseyi ortalama 36 gün elinde idame ettirirken, yabancı yatırımcı 326 gün tutuyor. Bu çok önemli bir fark, kurumsal yatırımcıya bu yüzden ihtiyacımız var. Kurumsal yatırımcılar artıkça, spekülatif hareketler, piyasadaki gereksiz oynamalar ortadan kalkacaktır. Genel olarak İMKB'nin risk primine katkı sağlayacaktır. Bundan da hepimiz artı bir değer oluşturabileceğiz."

Kurumsal yönetimin zorunlu olması küçük yatırımcıyı korumayı amaçlamaktadır diyen Akpınar, "SPK tarafından 'kurumsal yönetimin' zorunlu kılınması en çok küçük yatırımcıyı korumayı amaçlıyor. Bu çalışma halka açık şirketlerin hissedarlarına karşı daha sorumlu olması anlayışı ile el ele gider. Yapılan çalışmalar var bu adımlar ise doğru rotada olduğumuzu gösterir. Yönetim kurullarının doğru kurgulanması, genel kurulların düzenlenmesi küçük yatırımcının hakları açısından çok önemli. Bu kıymetli tasarufun, bilginin daha etkin ve eşit şekilde dolaşması ile daha olumlu bir platforma kavuşacağını düşünüyoruz."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.