Bugün: 2 Mayıs 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Tütün ‘duman’ olacak

3 Ağustos 2012 Cuma::

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni değerlendirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

İlk 5’e girecek

Ege Tütün İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Noyan Gürel, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’nin 17. ve 18. maddelerine yönelik taslak oluşturma çalışmalarını değerlendirirken, olumsuz sonuçlara yol açacağını söyledi.Bugün sağladığı yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat geliri ile 55 bin çiftçive ailelerinin geçim kaynağını oluşturan tütün tarımının ve ihracatının önemli önemine vurgu yapan Gürel, “Türkiye Cumhuriyeti, 100’üncü yaşını kutlayacağı 2023 yılında, dünyanın ilk 5 tarım ülkesi arasında yer almayı hedeflemektedir. Oryantal tütün, bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunacak önemli tarımsal ürünlerimizden biridir. Türkiye, yılda yetiştirdiği 60 bin tonun üzerinde üretimle dünyanın en büyük oryantal tütün üreticisidir. Yurtdışından, kaliteli Türk tütününe olan talep de yükselmektedir. Biz, bir yandan bu talebe yetişmek için üretimimizi artırmaya çalışırken, diğer taraftan ülke ekonomisi ve istihdamına katma değeri oldukça yüksek olan bu tarımsal ürün için tehlike çanları çalmaktadır” diye konuştu.

Tehlike çok büyük Gürel, “Tütün üretimine ilişkin önerileri içeren çalışmalar, son derece endişe verici bir hal almıştır” diyerek, şöyle devam etti;
“Tütün üretimine ayrılan alanların zorla azaltılması ve tütün çiftçilerine sağlanan her türlü finansal ve hatta tarımsal teknik desteğin bile yasaklanması gibi kabul edilemez tavsiyeler TKÇS’nin gündemindedir. Bunların olduğu gibi kabul edilmesi, tütün üretiminin bu koşulları uygulamayacak ülkelere kaymasına, bizim gibi tütün üreticisi ülkelerde ise ciddi ihracat kaybına ve ekonomik zararlara yol açacaktır.”

Üretme Deniyor

Küresel talebin devam etmesine rağmen tütün üreticisine “tütün üretme” dendiğini belirten Gürel, “Bu çalışmalar yapılırken tüm yetkilileri sorumlu ve mantıklı kararlar almaya davet ediyoruz. Sadece ülkemizdeki 55 bin çiftçi ve ailesi için değil, geçimini tütünden sağlayan dünyadaki 30 milyon çiftçi için bu hayati önem taşımaktadır. Nitekim oryantal tütün üretiminde önemli bir ülke olan Yunanistan başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri ve birçok tütün üreticisi ülke, ulusal tarım politikalarını bu kabul edilemez önerilere karşı korumak için tepkilerini dile getirmektedirler. Mevcut taslağın nihai hale getirilmesi sürecinde, çalışma grubundaki 5 ‘anahtar ülke’den biri olan ülkemizin Türk tütününü bitirecek uygulamalara karşı çıkması büyük önem taşımaktadır” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.