Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Şirketlerin en büyük yardımcısı ERP!

2 Ağustos 2012 Perşembe::

ERP Komitesi Koordinatörü Göker SARP ile ERP Komitesi hakkında kısa bir söyleşi yaptık.

Yazı Boyutu : A A A A

Gelecek kurumsal uygulamalar bütünü olarak tanımlanan ERP, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gerekli işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılması açısından şirketler için kaçınılmaz olmaktadır.

Firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerden olan ERP sistemi, bugün kurumların ürettikleri tüm değer zinciri ile etkin iletişim kurabilen bir sistem haline geldi.

Son yıllardaki hızlı gelişimine rağmen Türkiye’de ERP kullanımında henüz istenen seviyenin yaklanamadığını belirten ERP Komitesi Koordinatörü Göker SARP ile ERP Komitesi hakkında kısa bir söyleşi yaptık.

- ERP Komitesi ve faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

ERP Komitesi, Türkiye’deki ERP kullanıcıları, akademisyenler, yönetim danışmanları ve stratejistlerin yanı sıra ticaret, sanayi ve hizmet sektöründeki kuruluşlar ile iş uygulamaları sektöründe faaliyet gösteren firmalardan oluşan marka bağımsız bir organizasyondur.


ERP Komitesi, ülkemizin operasyonel etkinlik ve verimlilik hedeflenen ERP projelerinde başarıya ulaşılabilmesi için akademisyen, yönetim danışmanı ve ERP kullanıcısı olan komite üyelerinin yazılım geliştirme platformları, büyük ölçekli iş uygulamaları, veri analizi, karar destek sistemleri, kaynak planlama ve optimizasyon gibi ileri seviyedeki uzmanlıklarını ve tecrübelerini, ERP uygulamalarının kullanımına geçecek ticaret, sanayi ve hizmet kurumlarının istifadesine sunduğu bir platform oluşturmak amacıyla kuruldu.
ERP Komitesi bu amaçla birlikte, akademisyen ve danışman üyeleriyle birlikte, sanayi , ticaret ya da hizmet sektörlerinde yürüteceği bilinçlendirme (seminer, teknik analiz ve dökümanlar vs) faaliyetleri ile ERP uygulama ve platformlarına özendirmeyi ve bu uygulamaların kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor, akademik çalışmalar , röportajlar yayınlıyor ve ERP kullanımına yönelik sektörel çalışma grupları oluşturuyor.
13 Şubat 2012 tarihinde kurulan ERP Komitesi’nin, 1 000’in üzerinde bireysel ve kurumsal üyesi var. Sosyal Medya ve dijital platformlardan etkinliklerimizi takip edebilirsiniz.

Komite, ERP kullanımını veya firma içinde yaygınlaştırmayı hedefleyen firmalar ile ortaklık içinde çalışabilecek ve onlara koçluk edecek bir gruptur. Firmalara ve proje ekiplerine yaşayacakları değişiklikleri yönetmelerine ve yapılan uyarlama, değişiklikleri teslim almalarına yardımcı olacaktır. Firmalara koçluk edip, destek verirken, ERP projelerinde her adımdan emin olmaları için komite üyesi firmalarla deneyimlerini paylaşmalarına aracı olacak, benzeri konularda deneyimlerden yararlanmanız için uzman desteğe ulaşmanızı sağlayacak, komiteye vaya başkasına bağımlı olmayan bir çözüm oluşturulmasına yardımcı olacaktır.


İlk iletişiminiz ile başlayan bağımsız, tutarlı ve güvenilir hizmetimizde, yönetim ve bilişim danışmanlarımız eşliğinde mevcut durum analiz sürecinden geçmenizi sağlayacağız. Bu analiz sonucunda size rehberlik edecek bir yol haritası hazırlayacağız. Bilgi ve deneyimlerinden dolayı seçilen danışmanlık grubumuzun uzmanlıklarını ve becerilerini sürekli sizin memnuniyet geri bildirimlerinizle denetliyor olacağız.


- ERP'nin işletmelere sağladığı faydalar nelerdir?
Kurumsal Kaynak Planlaması ya da işletme kaynak planlaması (İngilizce: Enterprise Resource Planning – ERP), işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gerekli işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemleri, kendi başına çalışan sistemleri, departmanları tek ve entegre bir çatı altında çalışan bir yönetim sistemi haline dönüştürür, firma kurumsal hafızasının oluşmasında yardımcı olur, kurumsallaşma sürecinizde zorlayıcı etki yaşatır, etkin, hızlı ve doğru karar verebilmeniz için size gerekli araçları sunar. Karmaşayı ve rapor hazırlama sürelerini azaltır.

''NE KADAR DOĞRU VERİ GİRİŞİ O KADAR DOĞRU SONUÇ''
ERP gibi entegre olmayan bibirinden kopuk sistemler kullanan firmalarda muhasebe ve diğer birimler kendi sistemlerine göre kar rakamları verir. ERP kullanan firmalarda ise sistemdeki verileri tutarlı olmaya zorlayarak tek bir formatta, ortak rakamlar alınabilir, çünkü herkes aynı sistemin bir parçasıdır artık.

ERP sistemlerinin içinde muhasebe, finans, üretim, insan kaynakları, ambar, üretim modülleri gibi uygulamalar vardır: bu bölümler hala kendilerine özgü kurgulanmış sistemleri kullanmaya devam ederler ancak artık birbirlerine bağlanmışlardır. Her birimde bulunan ve diğer birimlerle haberleşmeyen farklı sistemler yerine tüm işlemler tek merkezden idare edilir.

ERP; verinin bir defada girilerek, sistemde entegre olarak akmasını sağlar, mükerrer veri girişine bağlı kayıpları ortadan kaldırır. Müşteri siparişleri, finansal bilgileri, personel işlemleri, stok bilgileri vb. bilgiler birbirine entegre olur. Böylece bir siparişin durumu, (sistem kullanımına yetkili kullanıcılarla) ambar, üretim ve muhasebe tarafından izlenebilir hale gelir ve ERP sistemi siparişin alınmasından başlayıp sipariş kamyona yüklenip fatura kesilene kadar tüm işlemi kontrol eder, planlar.

Üretimi standardize etmek için ERP kullanılabilir; tek ve entegre bir sistem kullanmak üretime zaman kazandırır dolayısıyla üretimi artırıp, genel yönetim maliyetlerini düşürebilir, gerçekleşen performans verilerinizi alabilirsiniz.
Stokları azaltmak için ERP kullanılabilir; ERP stokların izlenebilir hale gelmesini sağlar. Böylece ambarda ve üretim yerinde envanteri kontrol edip, azaltabilir ve bu sayede maliyetleri düşürme şansına kavuşabilirsiniz.

''ERP İLE FİRMAYI YÖNETECEK OLAN YİNE FİRMANIN KENDİSİDİR''
Rekabet üstünlüğü sağlamak, maliyetleri düşürmek, verimlilik ve esneklik, sağlamak, stokları azaltmak, işlem süresi ve sipariş çevrimini kısaltmak gibi sayılan faydalar, ERP yazılımının satın alınmasından ziyade, süreçlerin standardizasyonu ve iyi yönetimi sonucu elde edilebilecek olan faydalardır.

Özetlersek,
“ - ERP Sistemleri, kaynaklarınızı planlamanızı, verimli kullanılmasını, maliyetlerinizi takip etmenizi , değişen koşullara hızlı tepki verebilmenizi, kalite izlenebilirliğinizi sağlamanızı, etkin ve hızlı karar verebilmenizi sağlayan yönetim sistemleridir. “


- ERP projesinde dikkat edilecek hususlar nelerdir?

Firmalar her ne kadar yerine getirdikleri fonksiyonları ile organize olmuşsalar da şirketlerin temel çalışma modeli kendi süreçleridir. ERP sistemleri de departmanlara ilişkin modüler yapılarının altında süreç tabanlı işleyişe sahiptirler. Dolayısıyla ERP sistemlerinin başarısı, tüm süreçlerin bütünsel bakış ile kurulmasına bağlıdır: Mevcut iş süreçlerini anlayarak analiz etmek , basitleştirmek ve standartize ederek sisteme aktarmak gerekmektedir. Bu aşamada ERP'nin sadece bir bilgisayar yazılımı olduğu yanılgısına düşmemek gereklidir. Çünkü, ERP kullanımı ile müşterileriniz, tedarikçileriniz ve sizin için yepyeni bir değer oluşur.

“ - ERP Projeleri canlı kullanıma geçiş aşaması ile birlikte tamamlanmaz, kullanımını sürekli yaygınlaştırmalı ve korumalıyız. “
ERP projeleri , proje öncesi hazırlık, ERP’nin seçimi, mevcut durum analizi, kurulum & uyarlama, devreye alma – canlı kullanıma geçiş, yaygınlaştırma, sistem geliştirme, yeni süreçlerin ERP’ye adaptasyonu gibi evreleri olan firmayla birlikte yaşamına devam eden olan projelerdendir.

“ - ERP projeleri çaba gerektirir: ERP projelerinin başarılı olmasında, kullanıcı şirketin rolü büyüktür. “
Projenin devreye alınıp, canlı kullanıma planlanan zamanda geçebilmek için kurulum sürecini önemseyip gerekli olan nitelikli kaynağı ayırmak gerekir. ERP projeleri çok detaylı iş süreçleri üzerinde şekillenir ancak firmaya özel uyarlamaların onaylanmasının ardından da projeye destek vermeye devam edilmelidir.

“ - ERP sistemlerinde başarı, nitelikli bilgi ve tecrübeye bağlı olarak artar.”
ERP kullanmak isteyen her firma, ERP sisteminin etkilerini, sonuçlarını ve uzun vadede yol açacağı değişiklikleri göz önüne almalıdır: Bu projelerle bulunduğunuz noktadan çok daha ileri gidebilir yada sadece zaman kaybedebilirsiniz: Başarı ve memnuniyetinizi yıllar geçtikçe elde edilen tecrübeler ile yavaş yavaş yukarı çekebilirsiniz.

Bir ERP paketi alalım, o bize tüm çözümleri getirsin, biz sadece kullanalım diye bir şey yoktur. Bir firmada ERP’ye geçilmesine karar verildikten sonra, ERP projesi şirketin artık bir parçasıdır. O dakikadan sonra ERP projesini bir bilgi-işlem projesi olarak düşünüp, projeyi bilgi-işlem’e havale etmek yapılabilecek en büyük hatalardan olur.

“ - Yaygınlaşmış organizasyonel yapıların oluşturduğu alışkanlıklar, ERP projelerinin önünde birer engeldir. “
Her değişim getiren proje gibi ERP projeleri de dirençle karşılaşır. ERP projesinde bu direncin kırılması için üst yönetimin tam desteğini alan proje yöneticisi ile birlikte bizzat çalışmak üzere firmanın süreç sahibi yöneticileri de proje ekibinde yer almalıdır.

Üst yönetim, direkt olarak bilançoya yansımadığı için çoğu zaman ERP projelerine kuşkuyla bakmaktadırlar. Bunun için ERP projelerinin giderleri ile şirket hedefleri arasındaki bağlantıları ortaya koyacak şekilde sistemler geliştirmeliyiz.

“ -Kurumlar, süreçlerine uygun kapsamda ERP seçmeye özen göstermeliler!”
İşletme süreçlerine uygun kapsamda, kullanımı basit, esnek, geliştirmeye açık, farklı ortamlardan kolay erişilebilen, maliyeti uygun, farklı platform ve yazılımlarla entegre edilebilen yazılımlardan biri seçilmelidir. Bazı sistemlerdeki kişiselleştirmeler, ERP sisteminin yapısını değiştirebilir. Uyarlama kolaylığı olan yazılımlar, başarınızı ve sistem sürekliliğini sağlayan etmenlerdendir.

- Türk firmalarının ERP'ye yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye'de firmaların stratejilerini belirleyen üst düzey yönetim kadrosu çoğunlukla denetim, hukuk veya finans kökenlidir ve firmadaki bilgi yönetimi konusundaki insiyatifleri de orta düzey yöneticilere delege ederler: O nedenle genel olarak Türkiye’de kurumların bilgi teknolojileri politikalarını, orta düzey yöneticiler belirler.

“ - Türkiye ERP pazarı fiyata karşı çok duyarlı ve ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendiriliyor.”
ERP sistemleri firmalara, operasyonel etkinlik ve daha iyi karar verebilme, bilgiye hızlı erişim gibi getirileri sağlayarak, şirketin rekabetçi olması için fırsat sunan projelerdendir. Dünyadaki değişime karşın kendi içinde yenilenme fırsatı bulamayan firmalar için ERP projeleri bulunmaz bir fırsattır. Bu yüzden ERP sistemlerini yalnızca bir yazılım olarak değerlendirip, sunduğu stratejik önemi gözden kaçırmamak gerekir.

Türkiye’de ERP kullanıcısı firmaların ERP’ye karşı yaklaşımları Kurumsal iş çözümleri yatırımlarını korumaya yönelik olduğuna şahit oluyoruz. Firmalar kurumsal uygulama yatırımlarını koruma uğruna daha yüksek maliyete katlanarak entegre olmayan veya tüm süreçlerini takip etmedikleri yazılım yatırımlarını sürdürüyorlar: Bu da firmaların içinde ERP kullanımının yaygınlaşması karşısında bir engel olarak duruyor.

Firmalar özellikle yatırım yaptıkları ERP sistemlerindeki üretim & kapasite planlama ve fiili maliyet muhasebesi, bütçe gibi uygulamaları artık kullanmaya geçmeliler ve firma içinde yaygınlaştırmalılar: Bu yaygınlaştırma projeleri diğer uygulamaların kullanıcıları ile ortak çalışılması için ortam hazırlayacak ve firma içinde ERP kullanımını artırıcı etki oluşturacaktır. ERP sistemlerindeki özellikle bu uygulamaların kullanıma geçilmesinin erteleniyor olması, firmaların sistemleri kullanım tarzlarından, organizasyon ve süreç tanımlarından kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda bu konularda ülkemizde daha çok gelişme potansiyeli var. Yatırımı yapılmış ERP sistemlerini daha verimli kullanıma geçileceği birçok proje hayata geçecektir.

- Yurtdışındaki firmalar ile Türkiye'deki firmalar arasında ERP kullanımı açısından farklılıklar görülüyor mu?
Dünyada 90’lı yıllarda üretim planlama sistemlerini desteklemek amacıyla ortaya çıkan ERP uygulamaları, zaman içerisinde sadece şirket operasyonlarının yönetildiği entegre bir uygulama yazılımı olmaktan çıkarak, bugün kurumların ürettikleri tüm değer zinciri ile etkin iletişim kurabilen bir sistem haline geldi.

“ - ERP pazarı, dünya genelinde belirli bir kullanım yaygınlığına ulaşmış durumda, Türkiye’de şirketlerdeki ERP kullanımı ise halen beklenen, hayal edilen düzeylerde değil.”

Türkiye’de henüz büyük şirketlerin tamamı ERP kullanmıyor, kobiler’de kullanım oranı daha düşük ve küçük ölçekliler firmalarda ise nadiren ERP kullanan firmalara raslayabiliyoruz.

Türkiye’nin dünya ekonomisi ile entegrasyonunun 2 000’li yılların başına kadar sınırlı kalması, henüz endüstri topluluğu yolculuğumuzun başlarında olmamız, Türkiye’deki mevcut dış kaynaklı sermayenin azlığı, firmaların Kurumsal İş Çözümlerine kanalize ettikleri finansal kaynaklarının sınırlı olması, ERP sistemlerinin Türkiye’de yaygınlaşmasını yavaşlatmış ve geciktirmiştir. Bu koşullara rağmen, Yurtiçi ve Yurtdışı kaynaklı olarak ERP çözümlerinin firmalara sağladığı katkılar ve alınan sonuçların duyulması ile son bir iki yıl içinde Türkiye’de ERP kullanımının gelişimi hızlanmıştır.
Türkiye’de ERP yazılımları, otomotiv, elektronik, dayanıklı tüketim gibi üretim sektörlerinde daha yoğun kullanılıyor ve bu sektörleri perakende, tüketim malları, telekom, CPG/FMCG ve lojistik/dağıtım sektörleri takip ediyor. Son bir kaç yıldır da proje tipi üretim yapan endüstriler bu tip yatırımlara önem vermeye başladı.

İnternet teknolojilerinin ve hizmetlerinin yaygınlaşması ile de ERP kullanımında önemli değişiklikler olduğunu gözlemliyoruz; bu gelişmeler ile birlikte Türkiye’de sürdürülebilir bir kullanım trendi yakalanır ise firmalarda dünya standartlarında ERP kullanımını yakalayacağımızı umut ediyorum.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.