Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Cari açıkta dev mama faturası

2 Ağustos 2012 Perşembe::

Geçen yıl yaklaşık 30 bin ton kedi ve köpek mamasının satıldığı Türkiye`de, ithal markalara 200 milyon lira harcandı.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye`de geçen yıl yaklaşık 30 bin ton kedi ve köpek maması satılırken, ithal markalara 200 milyon lira harcanması yerli üreticileri rahatsız etti. Yabancıların hakimiyetindeki sektörde, yerli firmalar "yabancı ve pahalı mama kalitelidir" algısının değişmesini istiyor.

Türkiye, geçen yıl 77 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleşen cari işlemler açığını yeni teşvik paketiyle azaltmaya çalışırken, ithalatın yüksek olduğu sektörlerde yerli üreticiler pazar paylarını arttırmayı hedefliyor.

2005`e kadar tamamen ithalat yoğunluklu bir sektör olan kedi ve köpek maması pazarı, yerli firmaların üretime başlamasıyla ithal bağımlılığından önemli ölçüde kurtuldu. Hali hazırda 6`sı yerli 30`a yakın firmanın faaliyet gösterdiği sektör, geçen yıl 300 milyon liraya yaklaşan büyüklüğe ulaştı.

Türkiye`de son yıllarda evcil hayvan sahiplik oranındaki artışın da etkisiyle büyüyen mama pazarında, geçen yıl ithal markalara 200 milyon lira harcandı.

Satışların yüzde 80`i İstanbul`da

Tropikal AŞ Üst Yöneticisi İzzet Saban, evcil hayvan mama pazarının dünyadaki büyüklüğünün 69 milyar dolar olduğunu belirterek, sektörün Fransa`da 4,2 milyar, İtalya`da ise 4,5 milyar avroya yaklaşan bir büyüklüğe ulaştığını söyledi.

Türkiye`de evcil hayvan mama tüketiminin yüzde 80`inin İstanbul`da gerçekleştiğini, daha sonra Ankara, İzmir ve Antalya`nın geldiğini bildiren Saban, pazarda kedi ve köpek maması satışlarının dönem dönem değişmekle birlikte yarı yarıya olduğunu dile getirdi.
Evcil hayvan sahiplik oranının Avrupa ülkelerine kıyasla Türkiye`de düşük olduğunu ifade eden Saban, "Ülkemizde evcil hayvan sahipliği oranı yüzde 6 civarındayken, Amerika-Kanada gibi ülkelerde bu oran yüzde 50`lerde, Avrupa ülkelerinde yüzde 30`larda, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 20 civarında. Bu nedenle şirket olarak, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarını beslemesi konusunda onları bilinçlendirmek için çalışıyoruz" dedi.

"Mama pahalı değil daha hesaplı"

Firma olarak 72 çeşit ham madde kullanarak evcil hayvanlar için en sağlıklı ve besleyici mamaları üretme gayretinde olduklarını dile getiren Saban, şu bilgileri verdi:
"Pek çok tüketicinin kafasında maalesef `yabancı ve pahalı mama kalitelidir` algısı var. Biz buna katılmıyoruz.
Bunun dışında köpeklerin yüzde 89`u, kedilerin ise yüzde 77`si ev yemeği artıklarıyla besleniyor. Türkiye`de ev yemeği artıklarının evcil hayvanların sağlığını olumsuz etkilediğini bilincinin yaygınlaşması gerekiyor. 1 kilogram mama orta kilolu bir köpeğin yaklaşık üç günlük yemek miktarı. Yani hayvanseverler kedi ya da köpeğini günde 1,3 liraya sağlıklı ve lezzetli şekilde besleyebilir."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.