Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Kuyumculuk sektörü son yılların en kötü yılını yaşıyor

2 Ağustos 2012 Perşembe::

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu, altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla işlerinin kötü gittiğini belirterek, ”Belki Ramazan Bayramı sonrasına ertelenen düğünler, sektöre ’can suyu’ verebilir” dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da, Türkiye ve Arap ülkelerinde Ramazan ayı dolayısıyla düğünlerin azalmasının kuyumculuk sektöründe durgunluğa neden olduğunu kaydetti.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise, altın fiyatlarının biraz daha gerilemesi halinde kuyumculuk sektörünün biraz daha nefes alabileceğini söyledi.

Yıldırımtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın sektörünün, Ramazan ayı dolayısıyla düğünlere ara verilmesiyle durgunlaştığını hatırlattı.

Altın sektörünü tetikleyecek düzeyde bir şey oluşmadığını, ancak dış piyasalarda altının onsunda bir miktar gerileme beklendiğini ve bunun piyasaya olumlu yansıyabileceğini anlatan Yıldırımtürk, Ramazan’dan sonra piyasanın biraz canlanmasının beklendiğini dile getirdi.

Yıldırımtürk, "Şu anda altın fiyatları, halkın bütçesine uygun seviyede değil. Daha önce düğünde eşine takmak için 5 bileziği 15 gramlıklardan alan vatandaşlar, şimdi onun yarı gramı kadar bilezik alabiliyorlar. Hediyelik takılarda bile şekil ve ayar değişiklikleri yapılıyor” diye konuştu.

"Altının gramının 90 lira ve daha aşağıya gerilemesini bekliyorum"

Yıldırımtürk, 4 sene önce çeyrek altının 50 liradan, şu anda 150 liradan alınabildiğini anımsatarak, şunları kaydetti: "Artık insanlar gram altın satmayı tercih ediyor. Bu da tabi işlem hacmini düşürüyor. Dünyada bir küresel durgunluk söz konusu. Sektör şu anda küçülme dönemi yaşıyor. Küçük işletmelerin kapandığını, büyük işletmelerin de masraflarını azaltmaya yöneldiğini görüyoruz.

Altın fiyatları biraz daha gerilerse kuyumcu sektörünün biraz daha nefes alabileceğine inanıyorum. Altın fiziki olarak desteklenmediği sürece fon hareketlerinin çok kalıcı olması mümkün değil. Altının geçen seneki 1900 dolarlı seviyelerinden aşağı yönlü dalgalı seyrini devam ettireceğini düşünüyorum. Altının gramının önümüzdeki günlerde 90 lira ve daha aşağı seviyelere gerilemesini bekliyorum.”

"Araplar, 14 ayar altına hiç bakmıyor"

Türkiye’nin bir turizm ülkesi olduğunu belirten Yıldırımtürk, ”Turizm bölgelerinde kuyumculuk sektörüne ilgi oluyor. Avrupa’daki finansal kriz nedeniyle turistler çok harcama yapmıyor. Suriye gerginliği olmadan Körfez Bölgesi’nden gelen turistlerin 22 ayar takılar aldıklarını biliyoruz. Araplar 22 ayar altını tercih ederken, 14 ayara hiç bakmıyorlar. Avrupa’dan gelen turistler 8 ayardan 14 ayarlı ürünlere kadar alıyorlar” bilgisini verdi.

Yıldırımtürk, Türkiye’nin 10 yıldan beri bölgesinde ekonomik ve siyasi açıdan istikrarlı bir ülke olduğunu ifade ederek, yabancı ya da doğrudan yatırımcının Türkiye’yi tercih etmesinin fiyat istikrarına ve güvenilirliğine işaret ettiğini söyledi.

Aynı dini paylaşan turistlerin geçmişten gelen Osmanlı özlemiyle de Türkiye’yi tercih ettiğini anlatan Yıldırımtürk, İstanbul’da gerçekleştirilen uluslararası toplantıların da bu anlamda Türkiye’nin cazibesini artırdığını dile getirdi.

"Halaç: Ramazan sektörde durgunluğa yol açtı"

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç da, Ramazan ayının gelmesiyle altın sektörünün bir durgunluğa girdiğini belirterek, ”Yaz ayında düğünlerin olması kuyumculuk sektörünü hareketlendirirdi ama şu anda gerek Türkiye gerekse Arap ülkelerinde Ramazan ayının olması kuyumculuk sektöründe durgunluğa yol açtı” dedi.

Ramazan sonrasında düğünlerin başlamasıyla kuyumculuk sektöründe hareketlilik yaşanacağını öngören Halaç, ancak okulların başlamasıyla düğün mevsiminin kısa süreceğini kaydetti.

Halaç, altın fiyatlarının yükselmesinin ardından ilgi gören gram altına da değinerek, ”Gram altının, 24 ayar olması, takı ve hediye olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Bankaya yatırıldığında da bir getirisi var. Özellikle yatırım yapmak isteyenlerin, gram altına her geçen gün ilgisi daha da artıyor ve bu yönde üretimimizde de artış bulunuyor” şeklinde konuştu.

"Kuyumculuk sektörü son yılların en kötü yılını yaşıyor"

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu, altın fiyatlarının yüksek seyretmesi ve Ramazan ayı dolayısıyla işlerin durağan gittiğini vurgulayarak, ”Kuyumcu sektörü son yılların en kötü yılını yaşıyor. Özellikle küçük esnafın hurda işiyle kazanacağı ufak karlara da bankaların göz dikmesi, esnafı olumsuz etkiliyor. Belki Ramazan Bayramı sonrasına ertelenen düğünler, sektöre can suyu verebilir” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.