Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İşte borsada bankaları deviren 'Asil' şirket

31 Temmuz 2012 Salı::

İMKB Serbest İşlem Platformu'nda cuma işlem görmeye başlayan şirketin değeri 24.8 milyar dolar.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye'nin en değerli şirketi Asil Çelik. İMKB Serbest İşlem Platformu'nda cuma işlem görmeye başlayan Asil Çelik'in değeri 24.8 milyar dolar.

Hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda ( İMKB ) işlem görmeyen halka açık şirketlerin, borsada işlem görebilmesi için oluşturulan Serbest İşlem Platformu’nda (SİP) gerçekleşen işlemler dudak uçuklatır hale geldi. “Bugün itibariyle Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek şirketi hangisi” sorusuna, hemen hemen herkesin vereceği yanıt, büyük bir ihtimalle ‘Garanti Bankası’ olur. Fakat, durum hiç de öyle değil. Bu sorunun cevabı, en azından bugün için Asil Çelik...

Devlere fark attı Geçen haftanın son işlem gününde, serbest marjla SİP’te işlem görmeye başlayan Asil Çelik, 24.8 milyar dolar, evet yanlış okumadınız, 24.8 milyar dolarla Türkiye’nin piyasa değeri en yüksek şirketi. İlk gün sadece 16 adet işlem gören ve 4 emir gerçekleşen hisse 250 liraya yükseldi. Sermayesi 180 milyon 82 bin lira olan Asil Çelik’in piyasa değeri, kâğıt üzerinde bile olsa, 45 milyar lirayı, yani 24.8 milyar doları aştı.

Garanti Bankası’nın piyasa değeri 16.6, Akbank’ın 14.5, Türk Telekom’un 14, Turkcell’in 12.5, İş Bankası’nın 12.4 milyar dolar seviyesinde. Yılda 485 bin ton sıvı çelik ve 410 bin ton sıcak hadde mamulü üretebilecek kapasiteye sahip olan Asil Çelik 570 bin metrekarelik bir arazi üzerine kurulu bulunuyor. Şirket, toplam üretimin yüzde 70’ini otomotiv sektörüne gerçekleştiriyor. Asil Çelik’in müşterileri arasında Renault, Fiat, Bosch, Volvo, Caterpillar, FAG Rulman gibi firmalar bulunuyor.

Burada herkes uçuyor 1979 yılında Koç Grubu tarafından üretime başlayan daha sonra önce devlete ardından da Diler Holding ve Güriş Grubu’nun kontrolüne geçen Asil Çelik’in piyasa değerinin bu seviyeye gelmesi işlem gördüğü pazardan kaynaklanıyor. Daha önce de SİP’te işlem görmeye başlayan Ostim hisseleri 5 işlem gününde yüzde 701, Halk Sigorta hisseleri ise üç işlem gününde yüzde 284 yükselmişti. Yine bu pazarda temmuzda işlem görmeye başlayan Merit Turizm, 15 günde yüzde 785 oranında değer kazandı.

İMKB’de işlem görmeyen halka açık şirketlerin finansal durumlarının ve halka açıklık yapılarının değerlendirilmesi sonucunda SPK kaydındaki şirketlerin hisse senetlerinin, işlem görmesi için oluşturulan Serbest İşlem Platformu’nda gün içinde 4 kez emir toplanarak fiyat belirleniyor.

Pİyasa değerİnde İlk 5 şirket
ASİL ÇELİK 24.815

GARANTİ 16.575

TÜRK TELEKOM 14.044

TURKCELL 12.490

İŞ BANKASI 12.451

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.