Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Çiftlik Kurdu, El Değmeden Süt Üretiyor

31 Temmuz 2012 Salı::

Burdur’da, iş adamı Adil Çoban, kurduğu hayvan çiftliğinde el değmeden süt üretimi yapıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Burdur’da, iş adamı Adil Çoban, kurduğu hayvan çiftliğinde el değmeden süt üretimi yapıyor. Günlük 30 inekten 800 litre süt üretildiğini anlatan Çoban, “Süt, el değmeden sağın yerinde sağılıyor ve hemen soğutma tankına giriyor. Tanktan sonra alıcı firma gelip alıyor. Hayvan başına düşün süt miktarı yüzde 50 artıyor. Sütte bakteri miktarı az oluyor. Bu yüzden sütün değeri artıyor.” dedi.

Akdere Mahallesi’nde 30 dönüm arazi üzerine kurulan çiftlikte Avrupa standartlarında üretim yapılıyor. Hayvanların bakım işinin çoğunu makineler yapıyor. Çiftlikteki hayvanlar, Çoban ailesi tarafından 40 kamerayla gözetleniyor. Hayvanların bakımını ve denetimini bir veterinerden oluşan 5 kişilik ekip yapıyor. Hayvanların yemleri ise çiftlikte yetiştiriliyor. Dışkı temizliğinin otomatik yapıldığı çiftlikte, hayvanlardan süt sağımı el değmeden yapılıyor. Direkt olarak soğutma tankına alınan süt, alıcı firma tarafından süt tankına yükleniyor. Hayvan çiftliğinin yaklaşık 450 bin TL’ye mal olduğunu belirten çiftlik sahibi Adil Çoban, çiftlikte 130 hayvan bulunduğunu söyledi.

İnekler 24 saat kameralarla gözleniyor

Çiftlikteki hayvanların 24 saat kameralarla gözetlendiği bilgisini veren çiftlik sahibi Çoban, İsviçre’deki oğlunun, inekleri izlediğini söyledi. Acil bir durumda kameradan izleyerek acil müdahale ettiklerin anlatan Çoban, “Bizim ineklerimiz doğum yaparken yaklaşmayız. Ne zaman yattı ve doğum başladı o zaman kameradan izleyerek doğuma yardım ederiz.” şeklinde konuştu.

Çiftlik yapacaklara örnek oluyor

Çiftliğin, donanımlı hayvan bakım yeri yapacaklara örnek olduğunu aktaran Çoban, çiftliğinin Burdur’da yapılan ilk modern çiftliklerden olduğunu vurguladı. Hayvancılığın daha gelişmiş sistemlerle yapılması gerektiğini anlatan Çoban, çiftçilerin hem sütten hem hayvandan kazanacakları ifadesine yer verdi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.