Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Stok finansmanında örnek işbirliği

29 Temmuz 2012 Pazar::

Garanti Bankası ile Mercedes’in işbirliği, otomotiv bayilerinin önemli bir sıkıntısına çözüm getiriyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Krizde en büyük darbe alan sektörlerden biri otomotiv. Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre, otomotiv ihracatı ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64, yurtiçi satışlar ise yüzde 39 düştü. Satış baskısı altında adeta ayakta kalma mücadelesi veren bayiler, stok sürelerinin uzamasıyla önemli bir finansman sorunuyla da karşı karşıya kalıyor. Bir otomotiv bayisi yaşadıkları sorunu şöyle özetliyor: “Arabayı üretici firmadan aldığımızda ortalama 21 günde satmak durumundayız. Bu süreyi üretici firma aldığı teminat mektubu karşılığında destekliyor. Ancak süre uzadığında gidip bir bankadan sağladığımız krediyle bu stoğu finanse ediyoruz. Geçmişte bu süre yeterli olabiliyordu ancak bugün satış sürelerimiz bunu neredeyse ikiye katladı. Dolayısıyla finansman ihtiyacımız arttı.”

Mercedes-Benz Türk ile Garanti Bankası’nın hayata geçirdiği stok finansmanı projesi, bayilerin bu tür sıkıntılarını çözüyor. Mercedes bayileri; stoklarında bulunan araçların rehni karşılığında Garanti Bankası’ndan kredi kullanabiliyor. Bu uygulamada arabanın nüfus cüzdanı olarak tanımlanan “teknik” belge Garanti Bankası tarafından teminat olarak kabul ediliyor.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen, uygulamayı şöyle anlatıyor: “Bir aracın teminat olabilmesi için satılması, plakasının çıkması gerekiyor. Yani banka açısından bayinin galerisinde duran, plakası çıkmamış bir aracın teminat değeri yoktu. Mercedes-Benz Türk ile yaptığımız işbirliği neticesinde daha önce örneği olmayan bir teminat oluşturduk. Henüz satılmamış, dolayısıyla plakası çıkmamış araçların, daha bayinin galerisindeyken; karayolları uygunluk belgesi veya teknik belge olarak tanımlanan bir belge karşılığında teminat olarak kabul edilmesini sağladık.”
Kredi kullanım şartlarının zorlaştığı bir ortamda hayata geçirdikleri bu ürünün stok finansmanı anlamında gerçek bir örnek oluşturduğuna dikkat çeken Egemen şunları söylüyor: “Bayinin kredi alıp alamama sorunu ortadan kalkıyor. Diğer yandan stok finansmanı için bayinin teminatlarını bağlamamış olduk. Eskiden bayiler bir gayrimenkulünü veya galerisini ipotek gösterip işletme kredisi kullanırdı. Araçların kendisi teminat olunca yepyeni bir değer oluşturmuş olduk.”

Türkiye’nin önde gelen bir başka otomotiv şirketinin isminin açıklanmasını istemeyen yetkili bayisi, galerilerindeki henüz satılmamış arabaların bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmediğini doğrulayarak, böyle bir değer oluşturulmasının bayilere önemli bir destek sağlayacağının altını çiziyor. Otomobil bayilerinin genellikle kredibilitesi yüksek şirketler olmalarına rağmen krizle birlikte ciddi kredi ya da teminat sorunu yaşadığına dikkat çeken söz konusu bayi, böyle bir uygulamada bayilerin ellerindeki stoğu daha kolay finanse etme şansı yakalayacaklarını vurguluyor.

Özellikle küçük bayilerin bu dönemde kredi bulmalarının zorlaştığına dikkat çeken Mercedes-Benz Bayisi Koluman Motorlu Araçlar Genel Müdürü Ali Türkay Saltık ise Garanti Bankası ile yapılan işbirliği sayesinde başta küçük bayiler olmak üzere ellerindeki stoğun finansmanında sorun yaşamadıklarına dikkat çekiyor. Bu işin operasyonel olarak çok ciddi bir avantaj sağladığına dikkat çeken Saltık, “Senet yok, sepet yok, kağıtlar yok, bankaya bir elektronik posta atıyorsunuz banka onaylıyor, işiniz tamamlanıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.