Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İhracatı hızlandıran dev yatırım

28 Temmuz 2012 Cumartesi::

İÇDAŞ Limanı’nda ihracat 6 saat daha hızlı olacak

Yazı Boyutu : A A A A

Çanakkale’nin Biga İlçesi’nde faaliyet gösteren İÇDAŞ, Çelik Enerji tersane ve Ulaşım Sanayii’ne ait fabrika sahasındaki Biga Gümrük Müdürlüğü törenle açıldı. Müdürlüğün açılması ile birlikte, 2003 yılından beri ihracat yapılan İÇDAŞ Limanı’nda gemilerin gümrük işlemleri için bekleme süresi en az 4 ila 6 saat kısalmış oldu.

Batı Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Biga Gümrük Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İÇDAŞ Genel Müdürü ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti milletvekilleri Mehmet Daniş, İsmail Kaşdemir, Faruk Nafiz Özak ile birlikte açıldı.

Bakan Yazıcı, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale’nin coğrafi itibarıyla göz önünde bulundurulduğunda çok stratejik bir yerde olduğunu söyledi. Bakan Yazıcı, Çanakkale’deki gümrük merkezini “Üç kıtanın kesiştiği bir noktadaki Türkiye’nin batı tarafından gerçekten deniz ve hava ulaşımıyla bağlantılı ve en fazla dış ticari ilişkilerimizin olduğu, Avrupa’ya açılan ilk kapılarımızdan bir tanesi” olarak tanımladı.

İÇDAŞ’ın Türkiye’nin 500 büyük sanayi tesisi içinde 9. sırada yer alan büyük bir tesis ve sanayi kuruluşu olduğunu vurgulayan Yazıcı, “Türkiye’nin, 2002 yılında 36 milyar dolar olan dış ticaretini, ihracatını dikkate alıp 2011′de 135 milyar seviyesine ulaştığı gerçeğinden hareket ettiğimizde, İçdaş’ın ihracatı 1,3 milyar dolar. İçdaş’ın 2011 rakamları itibarıyla ülkenin toplam ihracatında neredeyse yüzde 1 seviyesinde payı olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Demir çelik ağırlıklı üretimin yapıldığı sahada gümrük işlemleri için Çanakkale Gümrük Müdürlüğü’ne gidiş geliş nedeniyle gemiler bugüne kadar az 4-6 saat beklemek zorunda kalıyorlardı. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, “Biga Gümrük Müdürlüğü’nün açılmasıyla gümrük hizmeti daha hızlı verilecek. Bürokratik işlemler kısalacak. Gümrük işlemleri 2003 yılından 2006 ya kadar gümrük polisi ayrı deniz polisi ayrı memuru ayrı burada beklerlerdi. Evraklar buradan 110 km ötedeki Çanakkale’deki merkeze gidip gelirdi. Gümrük Müdürlüğü’nün İÇDAŞ fabrika sahasında olması nedeniyle yabancı armatörlere karşı prestijimiz artacak. Hem de limandaki bekleme süresi azaldığı için kapasite artacak. Gemilerin fazladan bekledikleri için ödedikleri onbinlerce dolarlık ekstra ödemeler de ortadan kalkacağı için İÇDAŞ Limanı lojistik açısından cazip hale gelecek.”

Çanakkale’ye yatırımlar devam edecek

Demir çelik üretimine 2003 yılında başladıklarını hatırlatan Bülend Engin, Güneşli’deki üretim tesislerini zamana yayarak 2011 yılında tamamen Biga’ya taşıdıklarını ifade etti. Bülent Engin, Çanakkale’de demir çelik üretimi, elektrik enerjisi üretimi ve gemi imalatı yaptıklarını hatırlatarak 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Bülend Engin “Ana şirketimiz olan İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşımı Sanayi 2011 yılında 1,34 Milyar dolarlık ihracat ile ülkemizin en büyük ihracatçı firmalarından birisi oldu. 2011 yılı verilerine göre İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşımı San. A.Ş. Türkiye’nin 500 büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 9. sırada yer aldı. Çanakkale’ye bugüne kadar 4,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik 2013 yılı sonu itibari ile yatırımlarını 5,5 milyar dolara ulaşacak” dedi.

Demir çelik tesisleri bünyesinde bulunan 3 adet Çelikhane, 3 adet Haddehane ile 5,5 milyon tonun üzerindeki kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük çelik tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor.

Aynı anda 10 gemi inşası

Bülend Engin, İÇDAŞ’a ait tersanenin 10 gemiyi aynı anda yapabilme kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Engin, 2008 yılında 6 adet kimyasal taşımacılık tankerini bu tersanede yapıp dünyaya sattıklarını kaydederek “Tersanemiz rüştünü ispat etti. Şu anda dünyadaki kriz nedeniyle gemi inşası faaliyetleri yavaşladı. 20 milyon dolara mal edilen bir gemiyi en fazla 13-14 milyon dolara satabilirsiniz. Şu anda dünyada fiyatlar böyle. Bu nedenle biz sadece kendi ihtiyacımız olan 5 kuru yük gemisi için projelendirmemizi ve planlamamızı yaptık. Halen Türk karasularındaki taşımacılığımızda 9 u kiralık 1 i de İÇDAŞ’a ait 10 gemi hizmet veriyor. Gemi inşası istihdam için iyi bir sektör. 2008 yılında 2500 kişi istihdam etmeyi planlıyorduk. Ancak sektördeki durgunluk nedeniyle bu hedefe şimdilik ulaşamadık” dedi.

Çanakkale rekabete hazır

Çanakkale’nin kalkınması için çabalarını sürdürdüklerini ifade eden bölgeye Bülend Engin, Çanakkale’nin turizmden daha fazla yer alması için yat limanı yapmak istediklerini söyledi. Bülend Engin, “Yat limanı için nükleer tesis yapımı için hazırlanan ÇED raporu gibi rapor hazırladık. 500 yat bağlama kapasiteli bir marina yapılması için harekete geçtik. Çanakkale de bundan böyle turizm pastasından pay alacak. Gemiler lüks kruvazerler Çanakkale Boğazı’ndan geçiyor ve Çanakkale’de liman olmadığı için uğrayamıyorlar. Bunun için büyük bir yat limanı ile ilk adımı atacağız” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.