Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

BP'ye Yargıtay'dan veto

27 Temmuz 2012 Cuma::

Petrol dağıtım şirketlerinin bayi sözleşmelerinin 2009'da 20 yıldan 5 yıla indirilmesi ile 7 binden fazla bayi yeniden sözleşme için masaya oturdu.

Yazı Boyutu : A A A A

Bin 460 ayaryakıt bayi bu süreçte başka bir dağıtım şirketine geçti. İzmir'de bir bayi ile BP arasında yaşanan bir kullanım hakkı davasında Yargıtay'dan dağıtım şirketi aleyhine karar çıktı.

Zaman Gazetesinin haberine göre, Rekabet Kurumu, Mart 2009'da bayi ve petrol dağıtım şirketleri arasındaki sözleşmeleri 5 yılla sınırladı. Düzenlemenin ardından İzmir'de uzun yıllar akaryakıt istasyonu işleten Önder Kirazoğlu, başka bir dağıtım firmasıyla anlaştı. BP bunun üzerine tapu üzerine konulmuş intifa hakkını kaldırma karşılığında eski bayisinden 158 bin TL tazminat talep etti. Kirazoğlu, intifa hakkının kaldırılması için İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Yerel mahkeme, Kirazoğlu'nun açtığı davayı reddetti. Kirazoğlu'nun avukatı Halil Bülent Serdaroğlu, kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay, petrol dağıtım şirketleri ve bayiler arasında intifa (kullanım) hakkından kaynaklanan anlaşmazlıklarla ilgili örnek bir kararın altına imza attı. İntifa hakkı ile tazminat isteme hakkının birbirinden farklı olduğunu belirten Yargıtay 14. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Rekabet Kurumu, petrol dağıtım şirketlerinin bayi sözleşme sürelerini 12 Mart 2009'da rekabeti sağlamak amacıyla 20 yıldan 5 yıla indirdi. Firmalara 2005'ten önce sözleşme uzun yapılmışsa bile 18 Eylül 2010'a kadar intifa hakkının terki için süre tanındı. Rekabet Kurumu'nun sözleşmeleri 5 yıla indirmesi, sektörün büyük oyuncuları ile bayileri karşı karşıya getirdi. Karar sektörde transferleri de beraberinde getirdi. Sözleşme süresi dolan 7 binden fazla istasyon, dağıtım şirketleriyle yeniden masaya oturdu. Pazarlıklar sonucunda bin 460 bayi, başka bir markayla çalışmayı tercih etti. Zaman, konuyu 22 Mart 2011'de, 'Akaryakıt istasyonunda transfer kavgası' başlığıyla gündeme taşıdı. Bayi kayıplarının önüne geçmek isteyen sektörün büyük oyuncularından BP, tapuların üzerine koyduğu intifa hakkını (kullanım) kaldırmaya yanaşmadı. BP, başka dağıtım şirketleriyle anlaşan eski bayilerinden intifa hakkının terki karşılığında yüklü miktarda tazminat isteme yoluna gitti. Firma, Rekabet Kurulu'nun kararı yürürlüğe girmeden önce bütün bayilerine intifa hakkından borç çıkararak "ihtiyati tedbir" talebiyle mahkemeye verdi. Bayiler, BP'nin kendilerinden haksız yere tazminat istediğini iddia ederek konuyu yargıya taşıdı. Uzun yıllar BP'nin bayiliğini yaptıktan sonra başka firmayla anlaşan Önder Kirazoğlu, BP'nin tapu üzerine konulmuş intifa hakkını kaldırma karşılığında 158 bin TL istemesi nedeniyle avukatları aracılığıyla İzmir 6. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Ancak yerel mahkeme, davanın reddine karar verdi. Kirazoğlu'nun avukatı Halil Bülent Serdaroğlu, kararı Yargıtay'a taşıdı.

Petrol dağıtım şirketine hiçbir hukuki dayanakları olmamasına rağmen intifa hakkını kaldırma karşılığında istedikleri 158 bin TL'yi Yargıtay kararından önce ödemek zorunda kaldıklarını ifade eden Önder Kirazoğlu, "Yargıtay'dan lehimize karar çıktı ancak anlaşma yaptığımız yeni firmayı zor durumda bırakmamak ve verdiğimiz sözleri yerine getirmek için hiçbir hukuki dayanağı olmadığını bildiğimiz halde bu parayı ödemek zorunda kaldık." dedi. Uluslararası akaryakıt dağıtım firmasının kendilerini zor durumda bırakarak rekabet etme şansını ellerinden aldığını da kaydeden Kirazoğlu, "Yasa intifa hakkı geçersiz diyor ancak intifa hakkını kaldırmamanın bir yaptırımı yok. Rekabet Kurumu'na şikayet ederseniz sadece ceza yazıyor. Rekabet Kurumu'nun bunu ele alıp devletin, yasaların olduğunu göstermesi gerekir. Ödediğim bu parayı geri alsam da olur, almasam da ancak memleketimin bayrağı, onuru dik dursun. Bu ülkenin vatandaşlarının kurbanlık koyun olduğunu düşünmesinler." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.