Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye yüzde 5 enflasyon hedefine ulaşabilir

26 Temmuz 2012 Perşembe::

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Enflasyon Raporu''nu açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Açıklamalarında faiz indirimi mesajı verip vermediğine ilişkin soru üzerine Başçı, faiz indirimiyle ilgili mesaj vermediğini belirterek, konunun sadece faiz koridorunun genişliğiyle ilgili olduğunu söyledi.

BİR MİKTAR BOZULMA

Son açıklanan bütçe rakamlarındaki ''bir miktar bozulmaya'' ilişkin soru üzerine Başçı, Merkez Bankası'nın karı düşüldüğünde bütçe performansında bir zayıflamanın görüldüğünü dile getirdi. Bu zayıflamanın önemli kısmının ithalattan alınan vergilerden kaynaklandığını ifade eden Başçı, iç talepte KDV gelirleri açısından da zayıf bir seyir olduğunu kaydetti.

''Türkiye'nin mutlaka bir miktar faiz dışı fazla vermesinde fayda var'' diyen Başçı, faiz dışı fazla vermenin OVP ile uyumlu olması halinde herhangi bir sorun olmadığını belirtti.

Türkiye'nin kamu borcunun gayri safi milli hasılaya oranının düşmesinin Türkiye'yi pek çok şoka karşı koruduğunu dile getiren Başçı, ''Bunun daha da iyileşmesi daha da fazla bir koruma sağlayacak'' dedi.

YÜZDE 5 ENFLASYON HEDEFİ ULAŞILABİLİR

Türkiye'nin yüzde 5'lik enflasyon oranına inmesinin yapısal enflasyonda da bir düşüşü gerektirdiği hatırlatılarak, ''Bunu nasıl sağlayacaksınız?'' sorusuna Başçı, şu yanıtı verdi:

''Biz yüzde 5'in Türkiye için yapılabilir olduğunu düşünüyoruz. Bunun önündeki tek engel enflasyon beklentilerinin yalnızca uluslararası yatırımcılar açısından değil, Türkiye'nin yerleşikleri açısından da yüzde 5 seviyesine inmesi. Yani biz kararlılığı göstereceğiz, biz bunun arkasında duracağız. Enflasyon gerçekten yüzde 5'e düşecek. Ondan sonra Türkiye'deki yerleşiklerin beklentisi yüzde 5'e düşecek.''

Piyasaya verilen TL miktarının düzenli olarak azaldığı ve oluşan yüksek miktarda likidite bağımlılığının yavaş yavaş ortadan kalktığı belirtilerek, ''Bu durum para politikasının etkinliğini nasıl etkileyecek?'' sorusu üzerine Başçı, piyasada TL fonlama ihtiyacının azaldığını söyledi.

FONLAMA İHTİYACI DEVAM EDECEK

Söz konusu azalmanın 5,6 milyar liralık bir fonlama ihtiyacına karşılık geldiğini dile getiren Başçı, ''Bu arada, Ağustos ayının başında çok önemli miktarda vergi toplanacak. Bu da fonlama ihtiyacını artıracak. Biz, yıl sonuna kadar önemli bir şok gelmezse Merkez Bankası'ndan fonlama ihtiyacının devam edeceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.

FAİZ KORİDORUMUZ OLDUKÇA GENİŞ

''Para politikasının duruşunu nasıl tanımlarsınız?'' sorusuna ise Başçı, ''Temkinli olarak tanımlıyoruz. 'Gevşek' de demiyoruz 'sıkı' da demiyoruz. 'Temkinli' kelimesini kullanıyoruz. Bu şu anlama geliyor. Faiz koridorumuz oldukça geniş. Gerek gecelik faizler gerekse ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bizim politika faizimiz olan (yüzde) 5,75'e daha yakın, biraz üzerinde seyrediyor. Ama her an ek sıkılaştırma yapmaya hazır bir durumdayız ve faiz koridorumuz geniş. Bu, temkinli bir duruşu ifade ediyor'' cevabını verdi.

TL'NİN OYNAKLIĞI AZALDI

Kısa vadeli sermaye akımlarına ilişkin soru üzerine Başçı, bu konuda yakın dönemde bir iyileşme görüldüğünü belirtti. Başçı, ''Türk Lirası'nın dolara karşı mutlak oynaklığı azaldı. Türk Lirası'nın genel döviz kuru hareketlerine olan hassasiyeti azaldı. Bunlar doğrudan doğruya bizim yeni uygulamaya koyduğumuz önlemler ve yeni araçlarla alakalı'' dedi.

SAĞDA DA SOLDA DA KULLANILSA BAŞIMIZIN ÜSTÜNDE YERİ VAR

TL simgesinin kullanımına ilişkin soru üzerine de Başçı, ''Simgenin yasal bir tarafı yok ama sadece bizim tavsiyemiz rakamın solunda kullanılması. Sağda da solda da kullanılsa başımızın üstünde yeri var. Önemli olan vatandaşlarımızın bunu benimsemesi. Büyük ölçüde benimsendiğini görüyoruz'' diye konuştu.

Toplantının ardından, çıkışta büyüme-enflasyon ilişkisine dair bir soru üzerine Başçı, enflasyonun büyümenin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayarak, ''Dolayısıyla biz enflasyonu ne kadar aşağıda tutarsak, büyümeye de en büyük desteği vermiş oluruz'' dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.