Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Borç batağındaki fabrikaya alıcı aranıyor

22 Temmuz 2012 Pazar::

Adapazarı Şeker Fabrikası’nı 7 yıl kadar önce Özelleştirme İdaresi’nden satın alan APEK bir süredir içinde bulunduğu mali darboğazı aşamayınca fabrikayı satışa çıkardı.

Yazı Boyutu : A A A A

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 2005’te Adapazarı Şeker Fabrikası’nı, 65 bin pancar üreticisinin üye olduğu APEK’e sattı. Fabrikanın satış bedeli 45 milyon 750 bin dolar olarak kayda geçti. Satışa konu varlıklar arasında fabrikaya ait araziler, başka fabrikalardaki hisseleri ve depoda bulunan 33 milyon liralık şeker de yer aldı.

Hürriyet'in haberine göre, APEK yönetimi, 1999’daki İzmit depreminde ciddi hasar gören ve deprem sonrası 7 yıl kadar atıl kalan fabrika için önemli bir yenilme yatırımı yaptı. Söz konusu yatırımın önemli bir bölümü banka kredisi ile yapıldı. Fabrikanın devreye alınması ile birlikte üretime yeniden geçildi. Ancak yaşanan yönetimsel sorunlar ve kota sorunu aşılamayınca fabrika, ödenmesi gereken banka borçlarını ödemekte zorlandı.

İki yıla yakın bir süreden beri içinde bulunulan mali darboğaz aşılamayınca fabrikanın satışı gündeme geldi. Anılan süreçte, bir bankaya 138 milyon lira borcu bulunan fabrikanın söz konusu bankaya devri de gündeme geldi.

İHALE 8 AĞUSTOS’TA

Kooperatif yönetimi, borç ödemelerinde ciddi sorun yaşayan, istihdam ve üretimin düştüğü, çiftçiye avans ödemesi yapılamayan fabrikanın satışı için delegenin onayını almak için geçtiğimiz nisan ayında kongre yaptı ancak kavgalı geçen kongrede onay çıkmadı. Fabrikanın satışı için gerekli onayı daha sonra alan APEK yönetimi ihale sürecini resmen başlattı.

Çıkılan ihale ilanına göre teklifler 3 Ağustos akşamına kadar alınacak. İhale ise 8 Ağustos günü yapılacak. İhale ile ilgilenenlerin 4.170 bin lira geçici teminat

65 BİN ÇİFTÇİ ORTAK

Adapazarı Şeker Fabrikası’nın temeli 1952’de atıldı, bir yıl sonra da işletmeye alındı.

Fabrika 2000’li yıllarda Özelleştirme İdaresi’ne geçti.

Ve 2005 yılında yapılan ihalede 65 bin üyesi bulunan APEK’e satıldı.

Bir başka deyişle fabrika 65 bin ortaklı kooperatifin oldu. 310 kadar işçisi bulunan fabrikada sezonda 700-800 kişiye istihdam sağlıyor.
vermeleri gerekiyor.

"KOL KANGREN OLDU" DEMİŞTİ

60 yıllık fabrikanın içine düştüğü darboğazın temelinde düşük kapasite ile çalışmak durumunda kalması, bir başka ifade ile düşük kota sorunu olduğu ifade ediliyor.

APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya hurriyet.com.tr'ye daha önce yaptığı açıklamada “Fabrikanın alınması ve yenileme yatırımı için kredi kullandık. Yıllık 31 bin ton şeker üretim kotamız var. Bu üretim miktarı ile banka borcunun ödenmesi mümkün değil. Şapkadan tavşan çıkarmak gibi bir durumum yok.

Önümüzde iki yol var: 'Ya alacaklı banka ile borç mahsuplaşması (fabrikanın bankaya verilmesi) olacak, ya da kotamız artacak.' Banka da bize 'Ya borcumuzu ödeyin ya da kotanızı artırın' diyor. Krediyi ödemek için bazı varlıkları sattık.

Ancak düşük kota devam ettiği için banka borcunu kapatamadık. Bu fabrika yılda 45 gün çalışıyor. Yıllık personel gideri 10 milyon lira. Burada kol kangren olmuş durumda” açıklaması yapmıştı.

YÖNETİCİLER YARGILANIYOR

Fabrikayı iyi yönetememekle suçlanan APEK yöneticileri ile ilgili 'Zimmet', 'görevi kötüye kullanma', 'ihaleye fesat karıştırma' suçlamaları Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemelerinde açılmış yedi dava bulunuyor.

Haklarında dava açılan isimler arasında APEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aya ve Yönetim Kurulu üyeleri Sebahattin Karasakal, Şevket Kökçü, Ferda Özten, Cevdet Sağlık bulunuyor.

ÖNCE VARLIKLARI SATILDI

Yenileme yatırımı sonrası fabrikayı üretime geçiren APEK yönetimi 31 milyon lira olarak kayıtlara geçen yatırım sonrası borçları ödeyemeyince fabrikaya ait varlıkların satışını gündemine aldı.

Adapazarı Şeker’in Kütahya Şeker’de bulunan yüzde 43.5’lik hissesi 11 milyon liraya, Konya Şeker’deki hissesi 4 milyon liraya, Şeker Sigorta’daki hissesi ise 4.5 milyon liraya satıldı.

Ayrıca fabrikanın 200 dönümlük arazisi de banka borcuna karşılık 36 milyon liraya bankaya bırakıldı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.