Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Faizler tırmanırken Euro eriyor

21 Temmuz 2012 Cumartesi::

Avrupa piyasalarında yaşanan gerilim yeniden rakamlar üzerine kendisini göstermeye başladı. İspanyol faizi bir kez daha yüzde 7 üzerine çıktı.

Yazı Boyutu : A A A A

Eurogroup toplantısında İspanya’nın görüşülmesi beklenirken bir gün öncesinde Almanya Maliye bakanın Scheauble'in hem İspanya'nın borçlarını geri ödeyememe riskinin hem de ülkenin bazı bankalarında devam eden zayıflığın Euro bölgesi'nde borç krizinin yayılmasına neden olabileceğinin altını çizdiği bilgisi paylaşıldı. Alman Maliye Bakanı Wolfgang Scheauble'in finansal istikrarın sağlanabilmesi için İspanyol hükümetine geri-ödeme yükümlülüğü çağrısında bulunarak Almanya'nın mali duruşunu piyasalara bir kez daha hatırlattığı dile getirildi. Gün içinde Valencia Bölgesi'nin destek isteyeceği açıklamaları gelirken, buna ek olarak İspanyol Maliye Bakanı Montoro'nun, ''Kamu hizmetlerini ödemek için hazinede para yok'' açıklamasında bulunması yeniden İspanyol faizlerini yüzde 7 seviyesinin üzerine taşıdı. İspanyol bankalarına verilecek paketin onaylanması ve ardından Valencia'nın yardım talebi ile faizdeki hareket hızlandı. Günün ikinci yarısında İspanyol 10 yıllık tahvilinin faizi yüzde 7.12’ye kadar geldi. Almanya tahvili ile fark 600 puan ile yeni rekor olurken İspanya borsasında düşüş yüzde 5 üzerine çıktı. İspanya'nın 5 yıllık CDS'leri 13 baz puan artarak 597 oldu.

İspanya’yı yakın takipteki İtalya’da da 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 6.14’e yükseldi. İtalya/Almanya 10 yıl vadeli tahvillerinde getiri farkı, ocak ayından bu yana ilk kez 500 baz puana ulaştı5 yıllık İtalya CDS'leri ise 13 baz puan artarak 519 baz puana çıktı. İtalyan borsasında kayıplar yüzde 4'e fırladı.

İtalya ve İspanya’da durum böyleyken bölgedeki karmaşayı gözler önüne seren bir başka gelişme ise Fransa’nın 10 yıllık tahvillerinde faizinin tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 2.02’ye kadar gevşemesi oldu. Fransa borsası yüzde 2 düşerken Almanya'da yüzde 1.5'luk kayıp yaşanıyor.

Gelişmeler ışığında euroda erime dikkat çekiyor. Japon Yen'i karşısında 1 Haziran’dan bu yana 96.03 ile en düşük seviyeye gerileyen euro, TL karşında da 2.018’e kadar geriledi.

Parite tarafına bakıldığında günün ikinci yarısında kayıp yüzde 1'inde üzerine çıkarak 1.2144 seviyesine kadar çekildi. Gelişmeler yurtiçinde özellikle hisse piyasasında baskı yaşatıyor. $/TL kuru düşen parite ile 1.81’e yükseldi, ancak sepet bazında önemli bir değer kaybı görmüyoruz. Tahvil piyasasında ise gösterge tahvil faizi sabaha benzer seviyelerde işlem görmeye devam ediyor. Dolar endeksi 8.37 seviyesinde.

İçeride İMKB ise günün sonuna doğru 62 puanda tutunamayarak 61. 762 seviyesine geriledi.

Piyasalarda harekette son dönemde Libor ve euribor ile ilgili çıkan haberler de etkili oluyor. Euribor faizi 2008 Ocak ayından beri ilk kez 3 aylık Libor’un altına geriledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.