Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Emlakta hava parası 'Yasa'llaştı

7 Temmuz 2012 Cumartesi::

Anlaşmazlıkların en fazla yaşandığı konularından biri olan kiracı-ev sahibi ilişkisinde yeni bir döneme girildi. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren ve birçok şeyi değiştiren Yeni Borçlar Kanunu’na göre ‘hava parası’ da yasal hale geldi

Yazı Boyutu : A A A A


1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren geçerli olan Yeni Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmelerinde çok önemli değişiklikler yaşandı. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yeni Borçlar Kanunu'nun eskisine göre radikal değişiklikler getirdiğini belirterek, mal sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmanın bir başka kiracıya devrinde yeni kanunla birlikte önemli bir değişik olduğunu söyledi.



Kiraz, Eski Borçlar Kanunu'nun 259'uncu maddesinde de yer alan 'Kiraya verenin yazılı rızasının alınması' durumunun işyeri kiralamaları dışında devam ettiğini, fakat işyeri kiralamalarında kiraya verenlerin 'haklı sebep' göstermeleri dışında kira ilişkisinin devrine onay vermeleri zorunluluğunun getirildiğini söyledi.



İki yıl sorumluluk geliyor



İşyeri kiralamalarında 'haklı sebep' kavramının içeriğinin belirlenememesinin her olaya farklı bir sebep oluşturabileceğine işaret eden Kiraz, "Ayrıca halk arasında bilinen adıyla 'hava parası' alınarak yapılan devirlerin önü bu şekilde açılmış olacak. Normalde mal sahibinin yazılı onay vermesiyle, kira ilişkisi üzerine geçen taraf sözleşmenin tarafı olup, devredenin kiraya verene karşı sorumluluğu sona erecektir.



Yeni Borçlar Kanunu'un 259'uncu maddesine göre işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam edecektir. Devreden kiracı yeni kiracı ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır" dedi.



Kiraz, bu yasayla birlikte kiracı-mal sahibi ilişkisinin tek bir yasa çatısında toplandığını vurgulayarak, tahliye konusu ve diğer kira hukuku sorunlarının da bu yasaya göre çözüleceğini kaydetti.


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.