Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Enerji özelleştirmeleri 20 milyar dolara çıkabilir

5 Temmuz 2012 Perşembe::

Sektörel Fuarcılık tarafından bu yıl 18’incisi düzenlenecek ICCI 2012 – Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı öncesinde iş dünyasının önemli isimleri enerji yatırımları açısından “Türkiye Enerji Sektöründe Yatırım Ortamı” konulu sohbetlere devam etti.

Yazı Boyutu : A A A A

Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenecek olan “Türkiye’ de Enerji Sektörü Yatırım Ortamı: Riskler, Fırsatlar ve Beklentiler 2012-2015” başlıklı panele TURCAS Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy ve Cüneyd Zapsu Danışmanlık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu katıldı.



Cüneyd Zapsu konuşmasında “2012'de özelleştirmeden beklenen net ciro enerjide 15 milyar dolar. Bu 20 milyar dolara da çıkabilir'' dedi. Zapsu şöyle devam etti: “2012-2015 arası Türkiye için büyük fırsat. Türkiye'nin yaşanan krizden faydalanması gerekiyor. Türkiye'de güçlü hükümet ve öngörülebilir bir siyasi yapı önemli fırsattır. Bundan sonra istikrarın en az bir dönem daha gideceği, kesin olmamakla birlikte tüm yabancı yatırımcılar tarafından satın alınmış durumda. Türkiye olarak büyük yatırımcıların dahi iştahını kabartacak büyüklüğe geldik.



Enerji özelleştirmesinden 20 milyar dolar beklentisi



Türkiye’nin gerçekleştirilen özelleştirmeler ile ilgili bilgi veren Cüneyd Zapsu, ''2012'de özelleştirmeden beklenen net ciro enerjide 15 milyar dolar. Bu 20 milyara da çıkabilir'' diye konuştu. Zapsu, Türkiye'de gaz fiyatlarının dünya ve Avrupa'ya göre çok ucuz olduğunu ve bunun da risk olduğuna dikkat çekerek, ''Bu riskin kaldırılması lazım. Hazine Botaş'a gaz fiyatlarını düşük tutması için para veriyor. Botaş sübvanse edileceğine, enerjiyi kullananlara, sanayiye öngörülebilir bir zaman zarfında 5-6 sene yavaş yavaş azalan bir yardım yapılabilir. Bu belirli zaman içinde biter. Aksi takdirde hiçbir siyasetçi bir anda kılıçla çözmezse, çözemeyecek gibi geliyor bana'' dedi.



Siyasi istikrarla 3 katına çıkar



Zapsu, Türkiye'nin ekonomik büyümesindeki en önemli dinamiğin özel sektörün yatırım ve harcamalarındaki artış olduğunu, 10 yıl daha bu ekonomik büyüme temposu içine gideceğini kaydetti. Türkiye'ye 1923'den 2002'ye kadar gelen yabancı sermaye miktarı 15 milyar dolar iken son 9 yılda 100 milyar dolara yakın olduğunu dile getiren Zapsu, ''Siyasi istikrar devam ederse, şu andaki seviyenin 2-3 katına çıkacağını düşünüyorum'' dedi.

Yapılması gerekenler zamanında olmalı ICCI Enerji Sohbetleri’nde söz alan diğer konuşmacı ise Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Türkiye'deki riski ''zamanında yapılması gerekeni yapmamaktır, atılması gereken adımları atmamaktır ve hadiselerin peşinden gitmektir'' diye tanımlayarak, ''Siz ileriyi görerek proaktif olarak kendi tavrınızı almazsanız, hadiselerin peşinden sürüklenip gidersiniz'' dedi.



Erdal Aksoy, doğruları bildiklerini, ama onu tatbik etme, uygulama yoksunluğu içinde olduklarını belirterek, ''Biz geçmiş 50 yılda hep bu yoklukları yaşadık. Bu doğru. Hadi yapalım... Yapamıyorsunuz. Neden? Şu veya bu sebeplerle. Birçok politik veya bu gücü, tatbikatı yerine getirebilecek idarelere kavuşamadığımız için. Bugün Türkiye 50 yıllık yoklukların, sıkıntıların içinde dünyadan ayrıştı. Bugün dünya bizim o yokluklarımızı, otorite boşluğunu yaşıyor. Bizde ise otorite var. Güçlü bir hükümet var. Ancak bu güç, zamanında ve fırsatı kaçırmayacak şekilde kullanırsak güçtür'' diye konuştu.



Yatırımcı gelmesi için önünü görmeli

Türkiye'nin bütün bu yokluklara rağmen enerjide dünya çapında adımlar attığını, kendi içindeki altyapılarını geliştirdiğini, ancak cari açığını büyütmeden cari fazla oluşturabilmesi için daha fazla yatırım yapması gerektiğine işaret eden Aksoy, şunları kaydetti: ''Bu yatırımlar büyük ölçekli yatırımlar. Bunların yapılabilmesi için Türkiye'de yeteri kadar tasarruf yok, sermaye de yok. Fakat Türkiye'nin cazibesi var. O cazibe doğru kullanıldığında dünyadaki birikimler Türkiye'ye gelir. Ancak bunun için maliyet esaslı kazanç üzerine bir piyasa oluşturulması gerekiyor. Eğer yatırımcı para kazanamıyorsa, önünü göremiyorsa neden gelsin?''



Tezek yakanın benim yaktığım doğalgaz bedelinde payı yok

Aksoy, sosyal yardımlara da işaret ederek, ''Tezek yakan bir vatandaşımın benim evde yaktığım doğalgazın bedelinde payı olmasının hiçbir hakkı yok. Gazı ben yakıyorum, bedelini ben ödemezsem dağdaki vatandaşa sosyal yardım eksik gider. Sosyal yardım yapmak istiyorsam, maliyet esaslı bütün uygulamaları yaparım, ondan sonra gelir politikalarına göre bir takım geri dönüşümler, yardımlar yaparım'' dedi.



Türkiye'nin batıdaki pazar uygulamasına biran önce geçmesi gerektiğini, fakat koordinasyon eksikliği bulunduğunu dile getiren Aksoy, ''Sizin bir hedefimiz olmazsa, orada performans kontrolleri yapamazsanız, 2023'ü değil 2033'ü de yakalayamazsınız. 2012-2015 devresinin bir Başbakan Yardımcılığı seviyesinde tepeden koordine edilmesiyle bu senelerin çok iyi değerlendirilmesi düşüncesindeyim'' diye konuştu.



Aramada 2 kuyu yetersiz

Aksoy, dünyada petrol aramanın şartlarının herkes için aynı olduğunu, Türkiye 2 kuyu yerine 22-32 tane açsa bulacağını belirterek, Türkiye'nin petrol ve gaz aramayı teşvik etmesi, bulunduktan sonra bölüşümün halledilebileceğini kaydetti.



Türkiye’nin en büyük enerji ve çevre konferansını düzenleyen sektörünün lider kuruluşu Sektörel Fuarcılık, 25-26-27 Nisan 2012 tarihlerinde 18. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nı (ICCI 2012) İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti.

Anahtar Kelimeler: enerji, özelleştirme, cüneyt zapsu, ,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.