Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Kitap - Liderlik Ve Bir Dakika Yöneticisi

8 Mart 2012 Perşembe::

Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi

Orjinal isim: Leadership and the One Minute Manager

Drea Zigarmi, Kenneth Blanchard, Patricia Zigarmi

Hümanist Kitap Yayıncılık

Yazı Boyutu : A A A A


Durumsal/Çok Boyutlu Liderlik yaklaşımının önderi Ken Blanchard'ın kaleme aldığı ve Amerika'da bugüne kadar en çok satılan liderlik kitabı olan Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi, güncellenmiş baskısıyla raflarda...

Girişimci ve Bir Dakika Yöneticisi'nin sohbetleri, yöneticilere ve yönetici adaylarına çalışanların gelişimini nasıl sağlayacakları, yönetirken zamanı nasıl etkin kullanacakları ve ekiplerindeki farklı bireyleri nasıl motive edecekleri konusunda keyifli bir dille ipuçları sunuyor.

"Bu kitap yöneticilere, ilgili çalışan ve görevle uyumlu liderlik stilini uygulamaya ilişkin güçlü becerinin nasıl elde edileceği ve nasıl kullanılacağını açıklıyor.

Çok Boyutlu Liderlik® II becerilerini geliştiren herkesin, daha mutlu ve motive çalışanlara sahip, daha iyi bir yönetici olacağı kesindir." -Ken Blanchard-

Kitabın ilk 2 sayfasından: Bir Dakika Yöneticisi'ni bir gün, kendisinin "girişimci" olduğunu söyleyen bir kadın telefonla aradı. Girişimci, kendisi gibi çalışkan insanlar bulmakta büyük güçlük çektiğini söylüyordu. "Bütün işleri kendim yapmak zorunda kalıyorum. Yalnız kovboy gibi hissediyorum," diyordu. Bir Dakika Yöneticisi: "Yapman gereken şey, delege etmeyi öğrenmek," dedi. "Fakat benim çalışanlarım henüz buna hazır değil," cevabını verdi Girişimci. "Öyleyse ihtiyacın olan şey onları eğitmek," diye karşılık verdi Bir Dakika Yöneticisi. "Ama buna zamanım yok," dedi Girişimci. Bir Dakika Yöneticisi: "Eğer durumun böyle ise bir problemin var demektir. Öğleden sonra bana gel. Konuşalım," diyerek Girişimciyi davet etti...

Arka Kapaktan: "Liderlik suyun akışını değiştirmektir. Takipçilerine, kendi amaçları ile de uyumlu bir serüvende destek olmaktır. Farklı durumları sezebilmek, farklı beklentileri okuyabilmek ve bu serüveni başarıya çevirmek için gereken davranışlar nelerdir? Bu kitapta, Çok Boyutlu Liderlik yoluyla serüveninize rehberlik edebilecek somut hikâyeler bulacaksınız." -Alper TOKALP, Coca-Cola İçecek İK Direktörü-

"Kitabı okumaya başladığınızda kendinizi 'Girişimcinin' yerinde bulup Bir Dakika Yöneticisi'nin az sonra anlatacağı, basit ve ustalıkla özetlenmiş yönetim tekniklerini merakla okurken bulacaksınız. Okuyacaklarınız yepyeni konular olmayacak, hatta itiraf etmeliyim ki burnumun ucu kadar apaçık ortada olan gerçeklerin akıldan çıkarılamayacak kadar zekice derlenmiş bir modeli." -Dilşad İYİGÜN, ETİ Şirketler Grubu Eğitim ve Geliştirme Müdürü-

"İnsanoğlunun, insan olarak var olduğu andan itibaren yönetim ve liderlik bir kavram olarak hayatımıza girdi. Ateşi keşfetmek geceye korkuyu yendi. Eski toplumlarda asker liderlere, Sun Tzu'den Atatürk'e. Ve savaş meydanlarının yerini ofisler aldı. Büyük liderler hep aynı özellikleri taşıyor. Gurular da bize bunları anlatıyor. Gizli liderler olarak farklı hikâyelerde, liderlerle tanışmak ve kendimizi bulmak için örnek bir kitap! " -Hakan ALP, Finansbank Executive Vice President Human Resources-

"Liderlik ve Bir Dakika Yöneticisi alışılagelmişin dışındaki diliyle beni çok etkiledi. Gerçekten bütünleştiren ve her yöne ulaşabilen bir vizyon, insanlara enerji verir. Ve bu, fazlasıyla hissediliyor kitapta.

İyi bir liderin sıradan insanlara sıra dışı şeyler yaptırabileceğini hissettiren bir kitap. Teşekkürler Ken Blanchard!" -Oktay ŞAHİN, Polaris Genel Müdürü-

Kitap Özeti Bir konu hakkında başarı kazanmanın yolu çok fazla çalışmak değil, akıllı çalışmaktır. Bir işi nasıl en iyi olarak yapabileceğini bilmektir.

Yöneticilik zor bir iştir. Bu zorluğu sadece çok çalışarak başaramayız. İyi bir yönetici iş buyuran değil, personeli ile birlikte çalışarak onları yönlendiren kişidir. Personel yönetici için değil, yönetici personel için çalışmalıdır. Böylelikle personele motivasyon kazandırabilir.

Bütün personele eşit olarak davranmak onlara yapılan en büyük eşitsizliktir. Herkesin bilgi düzeyi, performansı bir değildir. Performansı düşük bir personele yapabileceğinden ağır bir işi verir, onu tek başına bırakır isek onu işin başında kaybederiz. İşe karşı soğumaya başlar, bu da motivasyonunu kaybetmesine yol açar. Bu kişilere karşı direktif verici ve yönlendirici metodu kullanmalıyız.

Kişiler tamamen başıboş bırakılmamalı, insanlar gösterdikleri iyi performansın durumlarında herhangi bir farklılık yaratmadığını anladığı anda işlerine karşı kayıtsızlaşırlar.

Elemanınız işletmeye olan bağımlılığını kaybetmiş ise sadece yön göstermek yetmez. Ona cesaret vermeli, yol göstermeli, personelin bilgi ve beceri düzeyi arttıkça ona karşı tutum ve davranışlarınızı değiştirmeli ve daha bir serbest bırakılmalısınız.

Belli bir düzeye gelmiş kişileri artık sürekli kontrol altında tutmamalı, iş konusunda onların da fikirleri alınmalıdır. Yani koçluk – antrenörlük edici metot uygulanmalıdır. Direktifler verilir ve yönlendirme yapılır. Fakat aynı zamanda kararları açıklar, öneriler alınır ve astın gelişimini desteklerseniz, ikinci aşamayı başarmış olursunuz. Kişi artık belirli bir düzeye gelmiştir. Kişiyi motive etmek için onun önerilerine kulak verilir.

Personel ikinci aşamadan sonra artık konusunda hayli yol almış durumdadır. Lider, görevin yapılabilmesi için astına yardım etmeli, ona destek olmalı ve karar verme sorumluluğunu astıyla paylaşmalıdır. Kişinin kendine olan güveni artırılmalı fakat tamamen boş bırakılmamalıdır. Bir karar verilirken onunla tartışılıp konu hakkındaki görüşleri alınmalı, doğru kararlardan dolayı tebrik etmeli, yanlış görüşleri düzeltilmelidir. Bu aşama bilgi ve beceri düzeyi oldukça yükselmiş, fakat tek başına karar verme becerisini kazanmamış kişilere uygulanmalıdır.

Bütün bu aşamaları geçtikten sonra artık kişi ayaklarının üzerinde durabilecek seviyeye gelmiştir. Lider karar verme ve problem çözme sorumluluklarını astına bırakabilir. Tabi ki hiç bir şekilde kontrol edilmeyecek değildir. Yaptığı işler konusunda çok sık olmamak kaydıyla lidere bilgiler iletmelidir.

Liderin görevi kişileri, yolun neresinde olduklarını takip edip onları en üst seviyeye getirmektir.

SONUÇ

KİTABIN ANAFİKRİ


Bu kitapta bir liderin yönetimini zenginleştirmek, yönettiklerini daha çok motive edebilmek için ‘bir dakika yönetim tekniklerini’ nasıl devamlı kullanabileceği anlatılmaktadır.

KİTABIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

İlk yayınlanan dinamik liderlik yaklaşımı kitabından farklı olarak; meslektaşlarımızla tartışmalarımızın, kendi tecrübelerimizin ve yöneticilerin paylaştıkları tecrübe ve fikirlerin sonuçlarını yansıtmaktadır.


Kaynak: , Link : #

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.