Bugün: 13 Mayıs 2024 Pazartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Ekonomik krizden ihracat devliğine

8 Mart 2012 Perşembe::

1999 ekonomik krizinde kapandıktan sonra 2005 yılında Gaziantepli işadamı Musa Özgüçlü tarafından alınan OBA Makarnacılık, bugün Türkiye'nin en büyük makarna ve irmik ihracatçısı konumuna ulaştı

Yazı Boyutu : A A A A


1999 yılında yaşanan ekonomik krizde kapandıktan sonra 2005 yılında Gaziantepli işadamı Musa Özgüçlü tarafından satın alınan OBA Makarnacılık, bugün Türkiye'nin en büyük makarna ve irmik ihracatçısı konumuna ulaştı.



      OBA Makarnacılık Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü,  1999 yılında yaşanan ekonomik kriz nedeniyle OBA Makarnacılık'ın kapandığını belirterek, 2005 yılında firmanın hem markasını hem de tesislerini satın aldıklarını, modernizasyon ve yenileme çalışmalarına hız vererek üretime tekrar başladıklarını anlattı.



      Firmayı yeni aldıkları sırada Nizip Caddesi'ndeki eski tesislerinde günlük 84 ton makarna ve 360 ton irmik üretim kapasiteleri olduğunu ifade eden Özgüçlü, ''2006 yılında yaptığımız ihracat 1 milyon 600 bin dolar seviyelerindeydi. 2011 yılında ise toplamda 237 milyon TL ciro ve yaklaşık 60 ülkeye 70 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdik'' dedi.



      Türkiye'nin 2011 yılı makarna ve irmik ihracatı rakamlarına göre ihracat şampiyonu olduklarını bildiren Özgüçlü, şöyle devam etti:



      ''Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği verilerine göre, 2011 yılında ülkemizin toplam makarna ihracatı 406 bin ton, irmik ihracatı ise 76 bin ton oldu. OBA Makarnacılık olarak, ülkemizin toplam makarna ihracatının yüzde 17'sini ve irmik ihracatının yüzde 60'ını biz gerçekleştirdik. 2012 yılında sektörün hedefi 500 bin ton makarna ihracatı ve 100 bin ton irmik ihracatı olarak belirlendi. Kapasite artırmaya yönelik yaptığımız yeni yatırımlarımızı ve her geçen gün artan ihracat pazar payımızı dikkate aldığımızda, 2012 yılında Türkiye'nin makarna ihracatının 100 bin tonunu ve irmik ihracatının 75 bin tonunu biz gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.''

      

   ''2012 yılında 100 milyon dolarlık ihracat, 300 milyon TL ciro hedefliyoruz''


      

     Büyüyen ihracat pazarlarının ihtiyacını karşılamak için 2009 yılında sektördeki yatırımlarını artırma kararı aldıklarını ifade eden Özgüçlü, şunları kaydetti:



      ''Gaziantep 4. organize sanayi bölgesinde 110 bin metrekarelik arazimiz üzerinde 2009 yılı sonunda yeni fabrikamızın inşaatına başladık. 30 milyon avro yatırım yaptık. 2011 yılı Ocak ayında günlük 300 ton makarna ve 312 ton irmik üretim kapasiteli yeni fabrikamız üretime başladı. 2011 yılı içerisinde yaptığımız araştırmalarla birlikte pazardaki genişlemenin ve dünyadaki makarna taleplerinin artış yönünde seyrettiğini gözlemledik. Bunun üzerine, mevcut tesisimizin üzerine 20 milyon avroluk ilave bir yatırım daha başlattık. Söz konusu yatırımımız 2012 yılı ilk yarısında tamamen faaliyete geçecek. Şu anda bir yandan inşaat çalışmalarımız devam ediyor bir yandan makineler monte ediliyor.''



      Yatırım sonrasında üretim kapasitelerinin günde 732 ton makarna ve bin 72 ton irmik olacağını belirten Özgüçlü, ''Yeni yatırımlarımız sonucunda üretim kapasitesi bakımından Türkiye'nin en büyük ve dünyanın ikinci büyük makarna ve irmik tesisi konumuna ulaşacağız. 2012 yılında 70 milyon doları makarnadan olmak üzere toplam 100 milyon dolarlık ihracat ve 300 milyon TL ciro hedefliyoruz'' dedi.

      Özgüçlü, şu anda 350 olan istihdamlarının yatırımları bittiğinde 500 kişiye çıkacağını kaydetti.

      

     ''Ortadoğu ve İtalyan şirketlerinden ortaklık teklifi aldık''


     

     Üretimlerinin yüzde 80'ini ihraç ettiklerini, ihracat pazarlarının başında Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinin geldiğini anlatan Musa Özgüçlü, yeni hedef pazarlarının Çin ve Hindistan olduğunu, buralara ilk ihracata başladıklarını anlattı.



      OBA Makarnacılık olarak ihracattaki başarılarını ekip çalışmasına borçlu olduklarını, oğlu Alpaslan Özgüçlü'nün liderliğindeki ihracat departmanlarının dünya pazarını çok dikkatli etüt ettiğini ve hedef pazarlara nokta vuruşu yaptığını belirten Özgüçlü, yeni teknolojiye, ürün kalitesine, satış sonrası servise, müşteri memnuniyetine önem verdiklerini vurguladı.



      Başarılarının birçok uluslararası kuruluş ve şirket tarafından mercek altına alındığını belirten Özgüçlü, yabancılardan şirket evliliği teklifleri aldıklarını bildirdi. Özgüçlü, ''Şu anda 2 tane Ortadoğu firması, 1 tane İtalyan firmasıyla görüşmelerimiz sürüyor. Gelişmelere açık bir firmayız. Bu nedenle teklifleri olumlu yönde değerlendiriyoruz ve 2012 yılı sonunda karara bağlayacağız'' dedi.

      Türkiye'nin dünya makarna üretiminde beşinci ve ihracatta İtalya'nın ardından ikinci sırada yer aldığını belirten Özgüçlü, makarnanın emek yoğun bir sektör olduğunu, İtalya'nın işgücünün pahalı olması nedeniyle sektörden çıkmaya başladığını, Türkiye'nin en geç 2014'de makarna ihracatında dünya birincisi olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.


Kaynak: , Link : #

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.