Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Kısa çalışma ödeneği hesaplama 2020

27 Mart 2020 Cuma::

İŞKUR kısa çalışma ödeneği şartları nelerdir, kimler alabilir? KOVİD-19 salgınını önlemek için alınan tedbirler arasında, uzaktan çalışma ve haftalık olarak vardiyalı çalışma gibi önlemlerin yanında işveren ve çalışanları zarar görmesini engellemek için finansal düzenlemeler de yer alıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Son olarak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca kısa çalışma ödeneği şartlarında yeni bir düzenlemeye gidildi ve işverenlere İŞKUR aracılığı ile daha çabuk ve kapsamlı kısa çalışma ödeneği verilmesine karar verildi. Bu kararın ardından vatandaşlar, kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, İŞKUR kısa çalışma ödeneği şartları nelerdir ve kimler alabilir? Haberimizde, kısa çalışma ödeneği hesaplama işlemi ile ilgili detaylar ve 2020 İŞKUR kısa çalışma ödeneği şartları yer alıyor...

Kısa çalışma ödeneği başvurularında yapılan değişikliklerin ardından vatandaşlar 2020 kısa çalışma ödeneği hesaplama işlemi ve başvuru şartlarını araştırmaya başladı. KOVİD-19 salgınından olumsuz yönde etkilenen ve iş kaybı yaşayan işletmeler, İŞKUR'a elektronik ortamda başvuru için gerekli belgeleri sağlayarak başvurularını tamamlayacak. Peki, Kısa çalışma ödeneği başvuru şartları nelerdir ve kısa çalışma ödeneği hesaplama işlemi nasıl yapılır? İşte 2020 Kısa çalışma ödeneği ile ilgili son dakika ayrıntıları…

2020 KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR, NASIL ALINIR?
İşsizlik Sigortası Kanunu'nda yer alan kısa çalışma ödeneği; istihdamın korunması amacıyla yürürlüğe sokulan bir uygulamadır. Zorlayıcı sebepler, bölgesel veya sektörel bir kriz sebebiyle iş yerlerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azalması veya durma noktasına gelmesi halinde, istihdamın korunabilmesi için yapılan bir ödeme olarak tanımlanan kısa çalışma ödeneği kapsamında, çalışılamayan süre boyunca işçilere ödeme yapılacak.

Peki, kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır? Adım adım gelire göre hesaplama işlemi...

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

Başvuruların kabul edilmesi için kısa çalışma talebinde bulunanların iş müfettişleri tarafından yapılacak incelemeler sonrasında taleplerinin uygun görülmesi gerekmektedir. İş yerinde çalışanlar açısından kısa çalışma başlangıç tarihinden itibaren işsizlik sigortası primlerinin üç yıl içinde en az 600 gün ödeme yapmış olması, iş müfettişleri tarafından yapılan çalışmaların sonucunda işçinin bilgilerinin kısa çalışmaya katılacakların listesinde yer alması gerekmektedir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?

Kısa çalışma ödeneği kapsamında son 12 ay boyunca asgari ücretli çalışanlar için bir yıllık prime esas kazançlarının aylık ortalaması kadar ödeme yapılacak.

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor.

Buna göre; 2020 yılı için ödenecek bir günlük kısa çalışma ödeneği en az 58,86 TL oluyor. Aylık ödeme tutarı ise en fazla 4,414,40 TL.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ İLE İLGİLİ BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA!

Bakan Selçuk, "Yeni Koronavirüsün ekonomimiz ve istihdam piyasaları üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmek için etkin bir şekilde kullanılacağına inandığımız bu imkânı hemen uygulamaya koyarak, işletmelerin ve çalışanların bu süreçte karşı karşıya kalabilecekleri belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

BAKAN SELÇUK; "7 MİLYAR LİRAYA YAKIN ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Sosyal medya hesabından asgari ücret desteğine ilişkin de açıklama yapan Bakan Selçuk, "TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeyle, 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği vereceğiz. İşçilerimize, işverenlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum." ifadelerini kulandı.

Bakan Selçuk, "Asgari ücret görüşmelerinde, asgari ücret desteğimizi 75 lira olarak açıklamıştık. Asgari ücret desteği, hem işçimiz hem de işverenimiz için önemli bir destek." değerlendirmesini yaptı.

TELAFİ ÇALIŞMASI SÜRESİ 2 AYDAN 4 AYA UZATILDI

Telafi çalışma süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasını değerlendiren Bakan Selçuk, "Bu zaman zarfında işçimiz dış etkenler sebebiyle çalışmasını devam ettirememiş ise daha sonraki 4 ay boyunca bunu telafi edebilecek. Böylelikle ne ücret kaybı yaşanacak ne de işgücü kaybı olacak." dedi. Ayrıca yeni yapılan düzenleme ile Cumhurbaşkanı telafi çalışması süresini iki katına çıkarabilecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI 1.500 LİRAYA YÜKSELDİ, EMEKLİLERE BAYRAM İKRAMİYESİ NİSAN AYINDA ÖDENECEK

En düşük emekli aylığının 1.500 liraya yükseldiğini bildiren Bakan Selçuk, bu yıl Mayıs ayında Ramazan Bayramı öncesi emeklilere verilecek olan ikramiyenin Nisan ayında ödeneceğini söyledi.

Bakan Selçuk, yeni düzenlemeler hakkında şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamındaki tedbirlerimizi adım adım hayata geçiriyoruz. Kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz. Yeni düzenlemelerin çalışanlarımıza, işverenlerimize ve emeklilerimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.