Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Yazarlar
Print Al
Tesco’yu global yapan 10 kelime



Sir Leahy, geçtiğimiz günlerde deneyimlerini kitaplaştırdı ve “10 Kelimeyle Yöneticilik” adıyla yayınladı.

Biz adını pek duymamış olsak bile Sir Terry Leahy, Avrupa’da, özellikle de İngiltere’de önemli bir iş insanı olarak tanınır. Geçen yıla kadar ünlü İngiliz devi Tesco’nun CEO’luğunu yürütüyordu. Bu görevi tam 14 yıl başarıyla yaptı. Öyle başarılıydı ki görevden ayrılacağını açıkladığında Tesco hisseleri ciddi şekilde değer kaybetti. 14 yıllık görev süresince Tesco’yu İngiltere’nin en büyük süper market zinciri haline getirmekle kalmamış, aynı zamanda global bir şirkete dönüştürmeyi de başarmıştı. Sir Leahy, geçtiğimiz günlerde deneyimlerini kitaplaştırdı ve “10 Kelimeyle Yöneticilik” adıyla yayınladı. Bu 10 kelimeyi de iki önemli temele dayandırdığının altını çizdi:
- Muhteşem şirketlerin ve organizasyonların temelinde bu 10 madde yer alır.
- Gerçekten başarılı girişimciler ve liderlerde bulunur.
Sir Terry Leahy, bu 10 kelimeyi ve içeriklerini şöyle ortaya koyuyor: Sir Terry Leahy, CEO olarak görev yaptığı 14 yıl içinde Tesco’yu, İngiltere’deki en büyük süpermarket zinciri haline getirmiş ve onu global bir kuruma dönüştürmüştür.

1- GERÇEKÇİLİK
Organizasyonlar gerçeklerle yüzleşme konusunda berbattır. Bir türlü gerçeklerle yüzleşmek istemezler. Çünkü kendi gerçeklik sürümünüzü tanımlamak ve başarı ile başarısızlığı ona göre değerlendirmek çok daha kolaydır. Oysa benim deneyimlerim, gerek başarıya ulaşmada gerekse onun sürdürülmesinde gerçekçiliğin çok önemli bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

2- SADAKAT
Aslında her organizasyonda sadakat duygusunun bulunması ve yaygın olması gerekiyor. Yaygın sadakat ve bunun kalıcı hale getirilmesi, şirketler için hedeflerin en iyisidir. Sadakat arayışının kalbinde bir asırlık şu fikir yatar: “Siz diğer insanlarda aradığınız davranış tarzlarını ödüllendirirsiniz.”

3- CESARET
İyi stratejilerin cesur ve cüretkar olması gerekir. İnsanlar, düşündüklerinden daha fazlasını yapabildiği zaman gergin olmak zorundadır. Hedefler heyecan yaratmalıdır ve belki bir parça da korku. Her şeyin ötesinde onların ilham vermesi ve organizasyona bir seçenek sunması şarttır: “Ya ihtiras dolu olun ya da olduğunuz gibi kalın.”

4- DEĞERLER
Başarılı şirketlerin tamamının çalışanları tarafından benimsenen güçlü değerleri vardır. Onlar, yöneticilerine kendi mevkilerine sahip çıkmalarını ve fırtınaya yakalandıklarında kayalar altında kalıp ezilmemelerini sağlayan temel kuralları sunar. Bir şirketin davranış tarzını, nelere değer verdiğini ve bir sorunla karşılaştığında ne yapacağını değerleri belirler.

5- EYLEMCİLİK
Niyet asla yeterli değildir. Şayet etkin bir şekilde uygulanmıyorsa yapılan planların hiçbir anlamı yoktur. O nedenle sadece düşünmek ya da planlamakla yetinmeyip harekete geçmek gerekiyor.

6- DENGELİ OLMAK
“Dengeli bir organizasyon herkesin hep birlikte ileriye doğru gittiği, doğru yönde yol aldığı ve bürokrasinin
her köşeye sızmasına izin verilmeyen bir kurumdur."

7- BASİTLİK
Hızlı ilerleyen ve hızlı büyüyen herhangi bir şirkette, değişiklik yapmak kolay değildir. Bu gibi durumlarda benim çözümüm ise oldukça açık: İşleri basitleştirmek. Hayatın spagetti gibi karmaşık sorunlarının tek ilacı bence basitliktir.

8- YALINLIK
Sürdürülebilir tüketim, daha az doğal kaynak kullanan mal ve hizmetlerin arzu edilme derecesine bağlıdır. Yalın düşünerek yeşil olabilir ve daha azına çok daha fazlasını üretebiliriz.

9- REKABETÇİLİK
“Rakipler ve rekabetin kendisi, şirketlerin muhteşem öğretmenleridir. Ancak, siz siz olun sakın rakipleriniz ufukta görününceye kadar beklemeyin. Onları siz arayıp bulun. Ancak bu durumda rekabet gücünüzü artırabilir, rekabette öne geçebilirsiniz.

10- GÜVENMEK
Liderliğin temelinde güven yatar. İnsanlar, size güvendiğinde kendi çıkarlarının sizin ellerinizde güvende olduğunu hisseder ve sizin vizyonunuzdan, yeteneklerinizden, muhakeme becerinizden ve kararlılığınızdan asla şüphe duymazlar.


M. Rauf Ateş ile iletişim kurmak için e-mail adresi: mrates@posta.com.tr
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarımızın sadece bir yazısı bulunmaktadır.
<<  >> 
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.