Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yayın
Print Al

Bireysel yatırımcıya döviz cinsi tahvil geliyor

13 Aralık 2018 Perşembe::

Bakan Berat Albayrak, pazartesi günü Hazine’nin dolar ve euro cinsi tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Devlet garantili tahviller bireysel yatırımcılara satılacak. Böylece vatandaşlar ellerindeki dövizleri bozdurarak Hazine kağıdına yatırabilecek

Yazı Boyutu : A A A A

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine'nin bireysel yatırımcılar için dolar ve euro cinsi tahvil ihraç edeceğini bildirdi. Bankaların bilançosunda önemli kısmı mevduatta 176 milyar dolar eşdeğeri para olduğunu ifade eden Albayrak, "Bu çerçevede devlet olarak biz de önümüzdeki pazartesi günü dolar ve euro cinsi Hazine garantili devlet tahvili ihracına başlıyoruz. Bu tahvili, vatandaşımız gidip alabilecek" dedi.
Ekonomideki geçen yıllardaki dalgalanmalar nedeniyle tasarruf sahiplerinin mevduata yöneldiğini ifade eden Albayrak, "Bankalarımızın bilançosunda uyuyor yatırımlar... Bankalarımızın da zaten tuzu kuru, rahat. Hazine'ye satarız paraları garantili şekilde, hiç sıkıntımız yok. O dönem de bitti göreceğiz" diye konuştu.

TL YÜZDE 20 DEĞERLENDİ
Yatırımcı İlişkileri Derneği'nin (TÜYİD) düzenlediği "Türkiye'nin Yeni Hikâyesi" konulu konferansta konuşan Albayrak, Türkiye ekonomisinin son 16 yılda önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, yeni hikâyenin 'bir kişinin tek başına yazabileceği' bir şey olmadığını, güçlü bir paydaş dinamizmi ile ortaya konulacak bir süreç olduğunu söyledi. Albayrak, şunları kaydetti: "Bu süreçte ekonomimiz üst orta gelir seviyesine yükselmiş, ihracatımızda üstorta teknolojinin payı ve coğrafi çeşitliliği artmıştır. Türkiye ekonomisi pek çok zorluğu sağlam makroekonomik temelleri sayesinde aşmayı başarmıştır. Son 2 yıla baktığımızda, hain darbe girişimi başta olmak üzere birçok iç ve dış şok karşısında ekonomimiz dirayetini korumuştur."
Ağustostaki spekülatif saldırılar karşısında ciddi bir sınav verildiğini aktaran Albayrak, zamanında ve kararlılıkla atılan adımlar sayesinde piyasalardaki yüksek dalgalanmanın yerini kısa zamanda sakinliğe ve normalleşmeye bıraktığını söyledi. Albayrak, şöyle konuştu: "Ağustostan bu yana TL dolar karşısında yüzde 20 değer kazandı. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla en çok değer kazanan para birimi oldu. Ülke risk primi (CDS) yaklaşık 200 puan azaldı. Diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla en iyi performansı gösteren ülke olduk. 2 yıllık devlet tahvili faizi 300, 5 yıllıklarınki 830, 10 yıllıklarınki ise 410 baz puan azaldı. Benzer ülkelere kıyasla bu dönemde pozitif ayrıştık."

ÖNCE ÜFE SONRA TÜFE
Bakan Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'na firmaların yoğun destek verdiğini, bunun kasım ayı enflasyon rakamlarına katkı sağladığını ve fiyat hareketlerinde olumlu gelişmelerin kaydedildiğini söyledi. Albayrak, "Maliyet yönlü baskıların azalmasıyla gelecek dönemde öncelikle üretici fiyatlarında (ÜFE), takiben tüketici fiyatlarında (TÜFE) olumlu gelişmelerin devam ettiğine şahit olacağız. Sıkı makroekonomik politikalar ve uygulanacak yapısal tedbirlerle enflasyon Yeni Ekonomi Programı'nda (YEP) öngördüğümüz hedeflerin bile (olumlu yönde) üzerine çıkacağız" ifadelerini kullandı.

2018'İ GÜÇLÜ ŞEKİLDE GERİDE BIRAKACAĞIZ
İç ve dış konjonktürde pek çok olumsuzluk yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin pozitif büyüme görünümüne devam ettiğini hatırlatan Bakan Albayrak, bunda zamanında alınan güven artırıcı politika kararlarının etkili olduğuna ve ekonominin sağlam duruşunu devam ettirdiğine işaret etti. Albayrak, "2018 yılını, yaşanan tüm olumsuz süreçlere rağmen özellikle YEP'te ortaya koyduğumuz hedefleri yerine güçlü şekilde getirerek geride bırakmaya hazırlanıyoruz" dedi.

2019'DA TAM SAHA PRES VE MARKAJ
Rehavetin sıfır olması gerektiğini anlatan Albayrak, "2019 daha güçlü, tam saha markaj, tam saha pres..." şeklinde konuştu.
Albayrak, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan seçimlere rağmen disiplinden, sıkı maliye ve para politikasından taviz vermeden güçlü bütçe performansıyla 2019'u yöneteceklerini vurguladı. Şirketlerin artık finanstan insan kaynaklarına kadar her alanda dünyadaki en ileri, en çağdaş uygulamalarla değişimde öncü hale getirilmesi gerektiğini belirten Albayrak, "Yoksa bu kadar hızla değişen küresel sistemde, tribünden maç seyrediyor gibi sadece izleyici oluruz" değerlendirmesinde bulundu.

DAHA YENİ BAŞLADIK
2019 yılıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Albayrak, "2019'a giriyoruz. Gevşemeden, rehavete kapılmadan, yüksek bir motivasyon ve azimle... Birileri 'Şöyle oldu, onu başardık, bunu başardık. Sayın bakanım şöyle iyi, böyle iyi' diyor. Daha yeni başladık. Şimdiye kadar top çevirdik, şimdi skor yapma vakti" dedi.

TAŞKESENLİOĞLU: KİTLE FONLAMA PLATFORMUNU HAYATA GEÇİRECEĞİZ
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu da SPK olarak piyasalara daha fazla yatırımcı çekmek ve piyasa istikrarını korumak amacıyla çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Taşkesenlioğlu, "Gelişmiş piyasalarda yaygınlık kazanan kitle fonlama platformlarının ülkemizde de hayata geçmesi için çalışmaları hızlandırdık, dünya uygulamalarını da dikkate alarak ikincil düzenleme çalışmalarını sürdürüyoruz" dedi.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, dünya genelinde fiyatlanacak çok fazla unsurun bulunduğunu belirterek, "Olayı sadece 'ülkeniz' gözlüğüyle düşünmemek gerekir. Buna Türkiye de dahil başka ülkeler de dahil, dünyaya entegreyiz. Bunu böyle kabul etmek lazım... Dolayısıyla riskleri iyi yöneteceğiz, bildiğimiz işi yapacağız, gereksiz risk almayacağız" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.