Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Konutta faiz düştü 407 bin cepte

22 Kasım 2018 Perşembe::

Konutta aylık faizin % 3.24’ten 1.97’ye gerilemesi 120 ay vadeli, 300 bin liralık kredide toplam ödemeyi 407 bin lira azalttı. Faizin kısa vadede yüzde 1.5’e inmesi bekleniyor

Yazı Boyutu : A A A A

Ağustos ayındaki kur saldırının yanı sıra küresel piyasalardaki trendin etkisiyle eylül ayının ortasında 15 yılın zirvesine çıkan konut kredisi faizlerinde, son dönemde başlayan düşüş vatandaşın cebine olumlu yansıyacak.

MALİYETLER AZALIYOR
Eylül ayı ortasında aylık yüzde 3.24'e çıkan konut kredisi faizi ile, 120 ay vadeli 300 bin TL kredi çeken vatandaş, toplamda 1 milyon 192 bin TL geri ödemek zorunda kalmıştı. Bu vatandaşın aylık ödemesi 9 bin 936 TL olurken, kredinin yıllık ortalama maliyeti ise yüzde 47'yi geçmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın son dönemde aldığı tedbirlerin yanı sıra makro ekonomideki iyileşme, Hazine ihalelerindeki başarı kredi faizlerini bugün itibarıyla yüzde 2'nin altına çekti. 300 bin liralık 10 yıl vadeli kredinin bugün aylık faizi yüzde 1.97'ye geriledi. Söz konusu kredinin aylık ödemesi 6 bin 539 TL olurken, toplam ödeme 784 bin TL, yıllık maliyet ise yüzde 26.6 olarak gerçekleşti. 2 ay öncesine göre vatandaşın aylık ödemesi 3 bin 397 TL, toplam ödemesi ise 407 bin TL azaldı.

Konutta faiz 2'nin altına indi!


İnşaat firmalarının kampanyalarıyla birlikte, faizdeki düşüş trendinin hızlanmasının orta sınıfın ertelenen konut talebini harekete geçirdiğini belirten analistler, ekim ayı rakamlarında bunun ortaya çıktığına işaret ediyor. Dün açıklanan verilere göre eylülde yüzde 9.2 azalan konut satışları, ekimde yüzde bir önceki aya göre yüzde 15.1, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.2 artarak 146 bin 356'ya çıktı. Tüm zamanların aylık bazda konut satış rekoru kırıldı. Konut satışlarındaki artışta, KDV ve tapu harcı indirimleri ile yabancı alımları ve öne çekilen tapu devirleri de etkili oldu.

FAİZDE İLK HEDEF % 1.5
Konut piyasasında ekimde artan satışlara rağmen, faizin istenilen seviyeye gelmemesinin etkisiyle ipotekli satışlarda düşüş devam ediyor. Ekim ayında da ipotekli satışlar yüzde 79.1 azalarak 8 bin 65'e geriledi. Analistler, konut kredisinde düşüşün devam edeceği ve ilk etapta yüzde 1.5'in test edileceği görüşünde.

YABANCIYA SATIŞ YÜZDE 134 ARTTI
Gayrimenkule yatırım yoluyla, Türkiye vatandaşlığı verilmesinde 1 milyon dolarlık yatırım koşulunun, 250 bin dolara indirilmesİ yabancıya konut satışını patlattı. Yabancılara satış, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 134.4 artarak 6 bin 276 oldu. Yılın ilk 10 ayında ise yabancıya konut satışı yüzde 70 artarak 30 bin 431 adete çıktı. Böylece aylık bazda ilk defa 6 bin sınırı aşılırken, ilk 10 ayda da ilk defa 30 bin geçildi.

TÜM ZAMANLARIN AYLIK REKORU KIRILDI
KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, "2018 yılının ekim ayı Türkiye ekonomi tarihinde en çok konut satılan ay oldu. Yabancıya konut satışında ise rekorlar kırmaya devam ediyoruz. Bu yıl 6 milyar doları yakalayacağız. Önümüzdeki yıl ise 10 milyar dolar kazandıracağımızı öngörüyoruz. Eximbank imkânlarından da sektörün faydalanması ve yurtdışı organizasyonlarının geliştirilmesiyle yabancıya yönelik satışlar artacak" dedi.

DÖVİZ GİRİŞİ 15 MİLYAR DOLARA KADAR ÇIKABİLİR
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, geçen yıl yabancılara 22 bin konut satışı yapıldığını ve rakamın bu yıl çoktan aşıldığını belirterek, "Geçen yıl 4 milyar doları aşan bir döviz girişi sağladık. Eğer satış miktarını 50 bine çıkarabilirsek, bir yıl içinde yaklaşık 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlayabiliriz" dedi. Durbakayım, bu rakamın 15 milyar dolara çıkabileceğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.